vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsStatistica face praf “modelul suedez”, iar Italia a fost depășită de mai...

Statistica face praf “modelul suedez”, iar Italia a fost depășită de mai multe țări la rata deceselor în pandemie. Cine este acum “sub asediu” în Europa

-

Oboseala publicului, bombardat zilnic și oră de oră cu noi grozăvii în pandemia de Covid-19, a făcut să treacă neobservată “schimbarea de lider”, în Europa, la capitolul ratei deceselor.
Terifiați de ce s-a întâmplat în Italia și, apoi, în Spania pe parcursul primelor săptămâni de epidemie, oamenii au rămas cu impresia că marele dezastru a fost acolo, în zona mediteraneeană a Europei. În realitate, lucrurile stau altfel azi. Liderii se aleg dintre țările nordice, iar de „modelul suedez”, încă mult-lăudat și azi, s-a ales praful.

Bilanțul ultimelor zile a schimbat ierarhiile și a aruncat la coșul de gunoi toate explicațiile specialiștilor. Belgia, Suedia, Marea Britanie, Franța domină acum îngrozitorul “top al morții”. Italia și Spania au rămas, deja, mult în urmă.

Topul nefast acum: 1. Belgia – 16,37%, 2. Marea Britanie – 14,96%, 3. Franța – 14,82%

Potrivit datelor furnizate de worldometer.info, joi după-amiază, clasamentul european, în funcție de numărul deceselor din cauza Covid-19, raportat la numărul total de infecții, este următorul:

  1. Belgia – 16,37% (8.415 de morți din 51.420 cazuri),
  2. Marea Britanie – 14,96% (30.076 de morți din 201.101 cazuri),
  3. Franța – 14,82% (25.809 de morți din 174.191 cazuri),
  4. Italia – 13,84% (29.684 de morți din 214.457 cazuri),
  5. Olanda – 12,66% (5.288 de morți din 41.774 cazuri),
  6. Suedia – 12,35% (3.040 de morți din 24.634 cazuri),
  7. Spania – 10,15% (26.070 de morți din 256.855 cazuri).

Variabilele din spatele cifrelor

- Advertisement -

Prin comparație cu aceste țări din vârful teribilului top, România are o rată a deceselor de 6,08% (881 de morți din 14.499 de cazuri).

Sunt mai multe observații care se pot face pe marginea acestui clasament.
În primul rând, e vorba, pretutindeni, de cazuri confirmate medical. Doctorii sunt de acord că rata de infectare în rândurile locuitorilor e mult mai mare decât cea oficială, dar în lipsa unor măsurători exacte, nimeni nu poate estima cât la sută din populație e, de fapt, afectată. Așa că se lucrează cu datele concrete, fiind contorizați doar bolnavii testați și confirmați ca fiind pozitivi.

- Advertisement -

În general, este vorba și de cazurile mai serioase – asimptomaticii ajung să fie descoperiți ca infectați doar conjunctural, după cum a declarat, pentru ziaristii.com, medicul epidemiolog Doina Azoicăi.

În acest context, singurul reper cu un grad mare de precizie este cel al numărului de decese. Și aici, însă, depinde cum alege fiecare medic să raporteze cazul. Unii declară pacienții morți din cauza Covid-19 doar dacă este evident că aceștia s-au prăpădit din cauza infecției, în timp ce alții îi declară și pe cei care aveau comorbidități, iar noua afecțiune n-a făcut decât să le dea lovitura de grație.

În orice caz, acest parametru are o precizie mai mare decât estimarea numărului total de infectați.

Teoriile privind “inferioritatea” sudicilor, care ar fi fost mai afectați pentru că sunt prea indisciplinați și prea pupăcioși – desființate de statistici

În al doilea rând, vedem că teoriile savante lansate de diverse persoane, cum că sudicii ar fi fost mai afectați de epidemie deoarece, spre deosebire de nordici, nu sunt disciplinați, nu respectă regulile, se pupă prea mult, nu sunt la fel de curați etc, sunt desființate de statistică.

În al treilea rând, decalajul de intrare în pandemie al țărilor sugerează că situația se va schimba, în curând, și mai mult în defavoarea țărilor deja ajunse pe primele locuri. În Italia și Spania, epidemia a izbucnit cu câteva săptămâni mai devreme decât în Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Suedia. În Marea Britanie și Suedia, situația încă evoluează negativ, în timp ce italienii și spaniolii au depășit clar momentul de criză.

“Modelul suedez” mult-lăudat în România: de aproape 3,5 ori mai mulți morți la o populație de două ori și jumătate mai mică

În al patrulea rând, mult-lăudatul model suedez, chiar și azi invocat și dat drept exemplu de mod ideal de tratare a situației, a însemnat, de fapt, o rată a deceselor de două ori mai mare decât în România.

La o populație de 8 milioane de locuitori (de două ori și ceva mai mică decât a țării noastre), Suedia are un număr aproape dublu de infectați și de aproape 3,5 ori mai mulți morți. La nivel mondial, suedezii ocupă locul 15 în topul numărului de infecții. Este un bilanț absolut tragic și nimeni nu poate spune, acum, că niște beneficii economice pot compensa o avalanșă de morți.

România a avut, până acum, 46 de decese din cauza Covid-19 la milionul de locuitori, pe când Suedia – 301.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Închis de Guvern a doua oară, site-ul conspiraționist ortodoxinfo e din nou online, după o zi. “Noua Ordine Mondială, reuniune prin videoconferință”

„Oculta Mondială v-a băgat la izolare ca să nu vedeți că instalează antenele 5G. O să vă bage CIP-ul prin așa-zisul vaccin împotriva Covid-19”. Au fost blocate site-urile care susțineau asemenea aberații

1 COMENTARIU

  1. Chiar acum l-am ascultat pe domnul Cataramă, după dânsul toate restricțiile sunt de prisos pentru el nu contează viețile oamenilor numai afacerea lui, mai dă și exemple țările nordice, se vede efectul și UK s-a răzgândit până la urmă dar un pic târziu demonstrează nr. deceselor. Asemenea oameni fără niciun pic de omenie n-au ce căuta pe ecranele TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -