vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsSindicatul Navigatorilor, apel către marinari și familiile lor: Ignorați informațiile false! Legislația...

Sindicatul Navigatorilor, apel către marinari și familiile lor: Ignorați informațiile false! Legislația se adaptează pandemiei, azi a zburat spre Olanda un prim schimb de echipaj

-

Marina mondială își face în continuare treaba, transportând circa 90% din mărfurile lumii și făcând, astfel, să se miște rotițele economiei, chiar și a celei gripate de pandemie. Dar marinarii sunt printre cei mai încercați angajați în aceste moment.

La declararea pandemiei de Covid-19, majoritatea operatorilor de nave au suspendat, la începutul anului, schimburile de echipaje, din cauze obiective (granițe închise, zboruri suspendate etc.).

Din cauza întârzierii acestor schimburi, la echipajele de la navă se instalează din ce în ce mai pregnant oboseala și stresul, iar pentru personalul navigant rămas la uscat se agravează problemele de natură social-financiară.

În ultima vreme, lucrurile încep să se miște, în sensul deblocării situației, însă nu se întrevede o rezolvare rapidă și completă a acesteia.

- Advertisement -

Încă din luna ianuarie au început negocierile purtate de panstructura sindical-profesională reprezentativă pentru personalul navigant, ITF (International Transport-Workers’ Federation), cu sediul la Londra, și organizația globală a angajatorilor, proprietari și operatori de nave, ISF (International Shipowners Federation). Prima măsură adoptată în comun a fost cea de prelungire automată a contractelor de muncă, în primă fază cu 30 de zile.

Multe sindicate (începând cu cele norvegiene și germane), care aveau încheiate contracte colective de muncă cu armatori ce activează în zona turismului maritim, au adoptat un plan de urgență, care includea reducerea salariilor și a posturilor de pe nave, având în vedere că întreaga industrie este practic închisă acum.

La nivel global, majoritatea navigatorilor au înțeles imposibilitatea de a se efectua schimburile de echipaj, din cauza suspendării zborurilor în, înspre și dinspre foarte multe țări, europene sau de pe alte continente. Nu puține state importante pentru transportul maritim internațional și-au închis aproape total granițele (rutiere, feroviare, fluviale și maritime, aeriene).

- Advertisement -

Puținii navigatori care s-au putut bucura de repatriere sau de plecare către locul de muncă, în aceast interval de timp, a trebuit să îndure foarte multe greutăți la tranzitul frontalier sau chiar la deplasarea în interiorul unei țări. Aproape toți acești “norocoși” au fost nevoiți să suporte inclusiv o perioadă de izolare obligatorie.

Câțiva pași înainte, în România și în întreaga lume

Așa cum a informat în mod constant publicația Ziaristii.com, Sindicatul Liber al Navigatorilor – SLN (președinte: Adrian Mihălcioiu, inspector ITF), structura sindical-profesională românească a personalului navigant maritim, cu sediul la Constanța (unde a fost înființată în 1990), s-a implicat pentru ca țara noastră să recunoască statutul de „lucrator-cheie în servicii esențiale”. Acest lucru s-a întâmplat zilele trecute, odată cu emiterea de către Guvernul României a Ordonanței Militare nr. 9.

Sindicatul Liber al Navigatorilor și firma de crewing Barklav-România au reușit să obțină aprobarea de zbor pentru o primă cursă charter, care a pleacat miercuri, 22 aprilie, de pe aeroportul București-Otopeni către Amsterdam. Cursa, plătită de Barklav-România, transportă navigatori pentru schimbul de echipaj la nava SubSea7, care se află în zonă.

Pe de altă parte, la nivel global, ITF a adoptat, în forumul de negociere IBF, proceduri pentru situațiile care se pot întâlni din cauza pandemiei SARS-Cov-2, la bordul navelor acoperite de contracte ITF. Aceste proceduri sunt destinate a sta la baza soluționării litigiilor de către sindicate, pentru navele care sunt în listele de contractele colective de muncă negociate.

De aproape două săptămâni se poartă discuții intense între ITF și ramura sa europeană ETFISFIMO (organizația maritimă a ONU), ILO (organizația ONU pentru Muncă), UE (prin Comisia Europeană – CE, în care portofoliul Transporturilor este administrat de românca Adina Vălean) și operatorii aerieni și autoritățile unor țări, care să permita navigatorilor zborul și staționarea în anumite locații, de unde să poata merge la nave, pe măsură ce acestea ajung în acele porturile stabilite.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor – S.L.N. (Constanța / 22 aprilie 2020):

    Organizațiile internaționale fac eforturi de deblocare, dar fiecare stat este suveran în reglementările de deplasare pe, înspre și dinspre teritoriul său

    Având in vedere că după cea de-a 9-a ordonanță militară se vehiculeaza foarte multe informații false, Sindicatul Liber al Navigatorilor reiterează poziția pe care a avut-o încă de la început (luna ianuarie). În mod concret, S.L.N. amintește că ultima ordonanță militară stabilește statutul personalului navigant maritim și fluvial, ca lucrători-cheie cu activitate esențială, prin recunoasterea “Certificatului de Lucrător în Transportul Internațional”, reglementează schimburile de echipaje pe teritoriul României, dar… nu poate excede spațiul jurisdicțional național!

    O.M.-9 este un pas important și o oportunitate pentru recrutarea și (de)plasarea navigatorilor români, dar asta NU înseamnă automat că au și început schimburile efectiv…
    Încă mai este de lucru, chiar și la noi în țară, cu lămuriri și interpretări unitare ale textelor de lege și reglementărilor, naționale și internaționale !

    De ieri, S.L.N. este în discuții cu Direcția de Sănătate Publică – D.S.P., pentru a pune la punct procedura de control la navele din porturile românești care vor sa efectueze schimburile de echipaj. Și aici este nevoie de proceduri clare, pe care agenții de nave să le poată urma.

    Reamintim că, din ajunul Sărbătorilor Pascale, carantina instituționalizată nu mai este obligatorie pentru marinarii repatriați, indiferent de zonele din care vin. Prin Ordinulul nr. 622 al Ministerului Sănătății (publicat în Monitorul Oficial, deci intrat în vigoare), pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 414, se ridică obligativitatea carantinei instituționalizate pentru persoanele care sunt asimptomatice, chiar dacă vin din “zonele roșii” epidemice.
    Implicit, marinarii care se repatriază în urma schimburilor de echipaj, sunt și ei exceptați de la această măsură de izolare și/sau monitorizare sanitară.
    Așadar, chiar dacă schimburile de echipaj se desfășoară încă cu greutate, din cauza anulării multor zboruri la nivel mondial, cel puțin cei repatriați nu vor mai avea probleme în a ajunge la familiile lor odată ajunși la punctele de trecere a frontierei spre România.

    S.L.N. a achiziționat, în parteneriat cu firma constănțeană Histria, un aparat tip „P.C.R. C.F.X.-96 Touch-Real-Time (T.R.T.)”, pentru diagnosticarea infecției cu noul coronavirus, și 3.000 de teste pentru Covid-19.
    Donația a fost deja livrată Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei”, din Constanța.
    Pe lângă corpul sanitar și comunitatea locală, care pot accesa în caz de nevoie serviciile de testare ale S.C.J.U. Constanța, și navigatorii membri de sindicat, pe baza listelor înaintate de S.L.N., vor putea fi testați înainte de plecarea în voiaj.

    S.L.N. avertizează: armatorii, marinarii și negustorii vor învinge efectele economice ale pandemiei doar împreună

    Armatorii vor deconta costuri mult mai mari cu repatrierile, dar și cu escalele în aeroporturi, porturi (desemnate ca “hub”-uri pentru schimburile de echipaje și vămi. Este clar că, pentru o perioadă de timp care încă nu poate fi clar calculată, activitatea schimburilor de echipaje va fi foarte anevoioasă, cu eforturi si sacrificii mari din toate părțile contractante.

    O categorie deloc de neglijat este formată din navigatorii care sunt în această perioadă acasă. Unii dintre ei trec acum prin perioade foarte grele, din punct de vedere material (financiar) și nu trebuie uitați.
    De aceea, Sindicatul Liber al Navigatorilor susține că aceast blocaj trebuie să se termine cât mai repede, începând cu teritoriul Uniunii Europene, iar deblocarea efectuării schimburilor să se extindă rapid, în toată lumea.

    Pentru aceasta, S.L.N. rămâne… la un telefon distanță de aceia care chiar au nevoie disperată de ajutor! Sindicatul Liber al Navigatorilor, prin mijloacele de comunicare puse la dispoziția celor interesați, primește zilnic zeci de mesaje și apeluri telefonice, pe care le gestionează cu toată responsabilitatea, în scopul ajutorării navigatorilor și familiilor lor.
    Dar o face și pentru informarea corectă a celor care sunt implicați în această industrie și se implică în aplanarea conflictelor care inerent mai apar la nave, mai ales în această perioadă.
    De asemenea, acordă susținere navigatorilor, pe lângă autoritățile românești.
    În plus, a oferit și sprijin umanitar, acolo unde este nevoie.

    S.L.N. reasigură că rămâne alături de navigatori și de familiile acestora care au nevoie de ajutor, pentru a trece de această perioadă dificilă împreună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -