vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăLumeaAsta-i calea! Modelul sud-coreean de luptă împotriva COVID-19: testarea masivă a populației...

Asta-i calea! Modelul sud-coreean de luptă împotriva COVID-19: testarea masivă a populației și izolarea „din fașă”

-

Dacă există un model eficient de combatere a epidemiei coronavirus, acela este cel sud-coreean. Fără propaganda chinezilor, fără rateurile europenilor, fără iresponsabilitatea premierului britanic, ci doar cu măsuri eficiente. Iar rezultatele se văd.

Într-o amplă analiză publicată pe site-ul Politiknews.ro, jurnalistul Emilian Isailă compară metodele aplicate de diverse țări în lupta cu COVID-19 și efectele acestora. Concluziile sunt total în favoarea modelului sud-coreean: testarea masivă a populației și izolarea persoanelor pozitive din primele zile în care acestea devin contagioase. Doar așa se poate obține limitarea drastică a răspândirea bolii.

Analiza Politiknews.ro

Ce a făcut Coreea de Sud și n-au făcut ceilalți?

După săptămâni de incertitudine și încercări ale diferitelor strategii, există un model de intervenție și de control al epidemiei.

Coreea de Sud a găsit cea mai bună modalitate de control și limitare a răspândirii noului coronavirus.

- Advertisement -

La o populație de 51 de milioane de locuitori, autoritățile din Coreea de Sud au făcut 316.664 de teste până în data de 20 martie, conform datelor oficiale. Realizează în jur de 20.000 de teste pe zi.

Astfel, în data de 22 martie, pentru prima dată după 29 de zile consecutive, numărul de noi îmbolnăviri a coborât sub 100. S-au înregistrat 98 de noi cazuri.

Coreea de Sud a fost printre primele țări în care au ajuns persoane contaminate din Wuhan, China. Epidemia a avut o evoluție explozivă. În luna februarie, experții se așteptau ca această țară să fie devastată de virus, iar numărul îmbolnăvirilor să ajungă cel puțin la nivelul Chinei.

- Advertisement -

Dar, privind din afară, pare că s-a întâmplat o minune. Autoritățile medicale de la Seul au reușit să țină pandemia sub control. Coreea de Sud are un număr de 9.000 de persoane infectate, de șase ori mai mic decât Italia (53.578) și de aproximativ trei ori mai mic decât Spania (28.572) sau SUA (27.120).

Coreea de Sud a testat masiv și a izolat persoanele pozitive din primele zile în care acestea deveneau contagioase, limitând drastic răspândirea bolii.

Teoretic, dacă se testează întreaga populație posibil infectată, poți relaxa celelalte măsuri, pentru că, efectiv, sistemul de sănătate se va ocupa de mult mai puține persoane care ajung în stare gravă.

Dacă nu există vaccin, singura soluție de a opri răspândirea e să testezi constant pe toată lumea care iese din casă și merge la muncă, izolându-i și tratându-i pe pozitivi încă din fazele incipiente ale bolii.

Una e să primești tratament cu antivirale din prima zi de boală și alta e să primești tratament când plămânii au fost afectați.

Autoritățile din Coreea de Sud au mai reușit ceva: să depisteze persoanele infectate, dar care nu au simptome ale bolii. 13% dintre cei care sunt infectați nu prezintă deloc simptome. Deci, printre noi sunt o serie de persoane care răspândesc virusul fără să știe că îl au și fără să se simtă rău, se arată în cel mai mare studiu făcut în China pe primii 72.000 de oameni care au fost infectați cu noul coronavirus.

Testarea masivă oferă posibilitatea de a izola și o parte din aceste persoane asimptomatice care sunt contagioase.

Coreea de Sud a construit un model în ce privește măsurile ce trebuie luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Din păcate, cele mai multe state se plâng de o criză a testelor. Nu au fost pregătite din acest punct de vedere. Această timiditate în a testa populația, coroborată cu strategii fanteziste promovate de politicieni în primele zile ale epidemiei – a se vedea discursul lui Boris Johnson din data 12 martie 2020 cu “imunizarea în masă a populației” -, au dus la o relaxare a măsurilor, care a accelerat epidemia.

Cazul Italiei este relevant. A ratat testarea masivă, a întârziat luarea măsurilor de izolare; mai mult, unele dintre ele au fost regionale, ceea ce a generat un exod masiv al populației dinspre nordul peninsulei înspre sud, înrăutățind și mai mult situația.

Italia are astăzi 53.578 de persoane pozitive, deși răspândirea epidemiei s-a declanșat mai târziu decât în Coreea de Sud.

Autoritățile de la Seul anunță oficial primul caz de infectare cu noul coronavirus în data de 20 ianuarie 2020. Italia anunță primele cazuri, la Roma, în data de 31 ianuarie. E o diferență de 11 zile care n-a fost folosită. Mai mult, măsurile luate de guvernul italian au fost timide, iar unele greșite.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. Sfaturi de la Virgil Musta, medicul care face minuni la Timișoara (71% dintre vindecații de coronavirus din România)

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul d-lui Isaila, spuneam si pe situl politiknews, diferenta majora intre noi si Coreea de Sud este faptul ca ei produc teste, probabil s-au pregatit in acest mod inca din vremea celuilalt virus ucigas, SARS, si-au pus la punct proceduri de actiune, comportament social, spatii de productie de material sanitar si lucrul cel mai important, inca o data spun, productia de teste corona. Cand tu le faci, nu-i o problema sa testezi 20.000 de oameni pe zi.

    • Laudaroaso,zici ca scrii pe politknews?!?Bine draga,tu le stii pe toate! Specialista in:bijuterii,petrol si gaze, franceza,politica,toate la gramada si nimic finit,ca la scoala populara !Mai ai pe aici un coleg,unul parvu paul,fost coleg cu 2 penali pesede,nicusor si mazarica….Cand te multumesti cu putin din toate,ghici cum esti caracterizata:mediocritate!

  2. A vorbit Președintele!!!… simplu , scoatem armata….de ce ?… pentru că miliția și jandarmeria e compromisă… după 10 August , aceste instituții trebuiau schimbate !!?… acum să vedem cum vom plăti facturile???…. Președintele trebuia să spună … băi fraților români toate utilitățile se vor plăti după starea de urgență!!!!….nu toți bătrâni au online, telefoane ,email,… riști să fi decuplat de la curent,cablu,gaz, telefon … asta trebuia să spună Președintele…

  3. Pai si daca nu avem kit-uri de testare, ce sa facem? Coreea e o tara bogata, si-a permis acele kit-uri!
    Hai sa vedem poate cumparam si noi! Sa trimiteti scrisori la guvern sa ia masura asta.
    Aici la ziar doar asistam la framantarile jurnalistilor…
    Traim in cercuri vicioase exact ca in Prostia Omeneasca…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -