Decebal Traian Remeș, fost ministru de Finanțe (1998-2000) și al Agriculturii (aprilie – octombrie 2007), a murit vineri seară, la locuința sa din Baia Mare, după ce familia sa a cerut externarea din Spitalul Județean Maramureș.
„Domnul ministru a fost o perioadă îndelungată internat în spital, din cauza bolii pe care o avea. Joi, familia a cerut să-l ia acasă, pentru că starea era foarte gravă. Vineri seara, în jurul orei 18.00, am fost anunțată că a murit”, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean din Baia Mare, fost ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă (2018-2019).
Antena 3 a deplâns toată seara moartea unui „mare erou” al luptei cu „statul paralel”. În emisiunea tandemului toxic Adrian Ursu – Oana Stancu-Zamfir a fost reluat un interviu in care Decebal Traian Remeș îi acuza pe președintele Traian Băsescu, pe șeful DNA din acel moment, Daniel Morar, și pe magistrații care l-au bagat la închisoare că ar fi cauza bolii sale.
„Nici nu mai am puterea să mă revolt. Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bunăvoință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept”, afirma Remeș în martie 2018.
Șpagă: 15.000 de euro și de-ale gurii
Născut pe 26 iunie 1949 la Băsești (jud. Maramureș), Decebal Traian Remeș a avut o lungă carieră politico-administrativă, întreruptă de problemele sale penale, în urma acuzațiilor de corupție.
În februarie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeș, pentru trafic de influență, la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboșul”. În același dosar, fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, a fost condamnat și el tot la 3 ani de închisoare cu executare.
Remeș a stat după gratii doar un an, fiind eliberat în februarie 2014, după efectuarea unei treimi din pedeapsă (favorizat fiind de faptul că împlinise 60 de ani).
Dosarul „Caltaboșul” a fost deschis de DNA prin autodenunțul unuia dintre co-inculpați, Gheorghe Ciorbă. Acesta le-a dezvăluit procurorilor că, pe 13 septembrie și 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remeș (pe atunci ministru al Agriculturii) produse alimentare – cârnați și palincă – în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro, prin intermediul unui fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan. Scopul mitei: favorizarea firmei Construct Europromt SRL Certeze, aparținând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, la câștigarea a două licitații publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.
În octombrie 2007, în timpul anchetei DNA în dosarul „Caltaboșul”, TVR a difuzat în jurnalul de seară imagini video de la o întâlnire a ministrului Remeș cu fostul ministru Mureșan, în care acesta din urmă îi dă un plic, precum și înregistrări audio referitoare la licitații. Remeș a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de ministru.
Funcțiile deținute de Decebal Traian Remeș
- 1992-1995: vicepreşedinte, apoi preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş
- 1998-2000: ministrul Finanțelor
- 1996-2000: deputat de Maramureş, pe listele Convenţiei Democrate Române (CDR)
- 2007 (aprilie – octombrie): ministrul Agriculturii
- membru al PNL (1991-2002) și al PNȚCD (2002-2003); vicepreşedinte al Partidului Acţiunea Populară (2003-2005); în 2005 a revenit în PNL, de unde a plecat doar prin încarcerare, în 2007.
Sa ma ierte divinitatea pentru ce scriu:
Au inceput sa moara dinozaurii din prima tura. Mai mici sau mai mari.
Cei actuali au senzatia ca vor imparati pamantul vesnic sau ca vor lua conacele si averile imense furate cu ei pe lumea cealalta?? Intr-un simplu si mic cosciug?
In afara de un sfarsit tragic si greu de suportat (pentru ca banii aduc imbuibare coruptului, iar imbuibarea aduce cancer, diabet…), cred ei ca au gasit fericirea pe pamantul asta furand, acumuland, distrugand destinele a milioane de vieti?
Toti, absolut toti cei care au fost si sunt partasi la distrugerea natiunii, a tarii, a Naturii, a echilibrului dintr-o societate, familie, a sufletului unui om, a sperantelor unui om, vor avea de dat socoteala in fata divinitatii, mai devreme sau mai tarziu. Aici sau in alta dimensiune.
La capatul unei vieti care se va termina invariabil in boala crunta, uitandu-se inapoi la dezastrul pe care il lasa, cu siguranta farama de constiinta pe care nu o vor putea opri ii va bombarda cu o ultima intrebare pamanteasca: „A meritat cum am mers prin viata asta??”
Sa-l ierte dumnezeu (in mod sincer), la fel ca pe toti distrugatorii tarii si destinelor altor fiinte umane, ca multa durere si jale au provocat, mana in mana, toti mafiotii care au desfiintat tara asta in ultimii 30 ani! Ce nu stiu ei, astia care inca mai fura si dezbina, esta ca nimeni nu scapa. Mai devreme sau mai tarziu, au o obligatie de la care nimeni nu se poate eschiva: sa dea socoteala in fata divinitatii sau a legilor universului pentru raul facut cu buna stiinta.