Premierul desemnat a avut o strategie de comunicare consistentă, poziționând PNL într-o situație favorabilă, indiferent dacă guvernul propus obține sau nu validarea Parlamentului.
Ludovic Orban, obținând susținere din partea UDMR și ALDE pentru un executiv format numai din liberali, a avut posibilitatea să se miște extrem de repede. A propus rapid o echipă și un program de guvernare, sărind peste negocieri lungi pentru oameni și funcții cu celelalte partide.
”Preşedintele nu a făcut structura Guvernului, ci a existat o consultare în care premierul desemnat Ludovic Orban i-a prezentat numele la care s-a gândit pentru a ocupa funcţiile guvernamentale. (…) Ca să ajungem la o Românie normală (…) trebuie ca, după înlăturarea acestui guvern, să pui ceva în loc, bază pentru o reconstrucţie ulterioară”, a descris Raluca Turcan (PNL) negocierile purtate de Orban cu Iohannis cu privire la noul executiv, informează News.ro.
Mai mult, a prezentat această echipă publicului, oferind toate informațiile necesare despre oameni și programul de guvernare.
„Am stabilit un plan de lucru pentru fiecare ministru care se găseşte pe lista miniştrilor propuşi în cabinetul meu. Candidaţii la miniştrii vor avea discuţii cu reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii mediului de afaceri, de asemenea, cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale din domeniu, de asemenea, se vor deplasa la ministere pentru a solicita, pentru că au dreptul constituţional de a cere acest lucru, situaţia la zi în fiecare minister sau autoritate a administraţiei publice centrale. În momentul în care vom avea o analiză extrem de clară, care să reflecte întregul adevăr, pentru că vă spun de acuma, sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în ministere şi în alte autorităţi publice, care au fost ascunse de ochii lumii până astăzi, exact cum a fost ascunsă acea înregistrare. Evident că vom lua toate măsurile care se impun”, a declarat Orban, vorbind despre planul de acțiune imediată a noului executiv.
Nominalizările pentru ministere nu sunt rele și au existat puține obiecții din partea UDMR și ALDE, dar și din partea opiniei publice.
“A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic. Sigur, echipa guvernamentală o face premierul şi el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne”, a comentat Tăriceanu noua echipă guvernamentală, citat de News.ro.
Contextul creat de mutările rapide ale liberalilor au dus la situația în care opinia public percepe echipa prezentată de Orban ca fiind noul guvern, validarea în parlament fiind văzută ca o formalitate, deși nu e. Victor Ponta a anunțat că Pro România va vota împotriva validării noului guvern.
În situația nou creată, o respingere a executivului liberal va perpetua blocajul politic, dar PNL va putea spune, pe bună dreptate, că responsabilitatea pentru această situație e a PSD și Pro România.
“Le aduce domnul Borza oameni (n.r.voturi), că el le-a zis şi pesediştilor că le aduce oameni care să nu voteze moţiunea. Acum îi aduce lui Orban oameni care voteze guvernul. Probabil că trece. Dar scopul unui guvern nu e să obţină votul de învestitură, scopul unui guvern e să guverneze bine. Cum faci dacă în ziua aia la ora două te votează UDMR, ALDE, PMP, USR, minorităţi şi un grup de transfugi, şi seara la televizor toţi sunt în opoziţie faţă de tine? Cum guvernezi? Vrei doar să-ţi pui poza pe stânga la Palatul Victoria? Trebuie să laşi ceva în urmă“, a declarat Ponta, arătând că PNL are voturile pentru a trece guvernul prin parlament.
Ludovic Orban ar putea cere alegeri anticipate, iar Klaus Iohannis ar avea deschis drumul să propună un nou premier cu o altă echipă care ar putea fi și mai puțin pe placul PSD, Pro România, dar și a UDMR, ALDE, PMP, astfel încât să provoace alegeri anticipate.
De aceea, e foarte probabil ca Ludovic Orban să găsească sprijin în parlament pentru a trece guvernul. Dacă va fi respins, situația care se crează va fi mult mai favorabilă pentru PNL și Iohannis decât cea în care reușesc să instaleze un guvern negociat și cu o slabă susținere parlamentară.
Au existat comentatori care au spus că guvernul liberal nu va rezista mai mult de jumătate de an, dar Iohannis e interesat ca acest executiv să reziste maximum 100 de zile. El are nevoie de un nou blocaj, eventual acesta să fie provocat de PSD pentru a cere alegeri anticipate.
De aceea există șanse ca executivul prezentat de Ludovic Orban să treacă fără probleme prin parlament chiar dacă Victor Ponta se opune.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Proştilor din Europa! Lia Savonea nu dă doi bani pe experţii anticorupţie din UE care au întocmit rapoartele GRECO. Cică au făcut „erori factuale”
* Mulţumesc, Dan Barna!
* Aripa Savonea, lovitură de palat în CSM. Scrisoarea care arată că a devenit aliata clanurilor penale împotriva României europene
* I-a venit rândul şi lui Arafat? Părintele SMURD, audiat în Dosarul Colectiv, la 4 ani de la tragedie
* Nebunie la Londra: Boris Johnson blochează iar Parlamentul. A suspendat procedura privind acordul Brexit, pe care chiar el l-a negociat cu UE!
* Ce va face Dan Barna? Procurorii DNA s-au autosesizat după dezvăluirile Rise Project privind afacerile cu fonduri UE ale liderului USR
* Cum a mutat Dăncilă o fabrică Volkswagen din România în Bulgaria
* Între USR şi PNL, pe cine vede Băsescu „aliat natural” al PMP? Ce crede fostul preşedinte despre şansele Guvernului Ludovic Orban şi cum vede relaţia dintre „pragmaticul” Ponta şi „piatra de moară” Tăriceanu
Asa este, sunt sanse ca acest guvern sa treaca, de frica unuia nou pe care sa n-aiba cum sa-l mai refuze, pentru ca s-ar declansa anticipatele. Anticipatele au un singur dezavantaj, insa unul major – guvernul de clovni ticalosi dancila ar ramane acolo, gunoiul si mizeria psd ne-ar conduce in continuare!
Era nevoie de un nou guvern, monocolor sau bicolor. Nu se mai putea cu PSD. Zi de zi aceleași probleme. Mersul sigur și cel mai promițător e Constituția. Frica de lege înseamnă grave erori de judecată. Nu un avocat face mai mult bine ci vocea sacră a poporului. Mâine va fi un fel de pasiune. Pentru aur diamante sau pământul drag.