Abia ieșit din spital, unde a fost operat după un infarct, fostul premier Mihai Tudose (acum la Pro România) a ieșit la atac. Ținta sa: partidul din care a plecat recent, PSD. Sau, mai bine zis, PSDragnea.
Mihai Tudose a spus, la Realitatea TV, că guvernarea PSD-ALDE a început cu „un fals”: Ordonanța 13, amnistia și grațierea. Apoi partidul a confiscat de Liviu Dragnea, prin complicitatea unor PSD-iști, „care sunt cei mai mari trădători, care s-au vândut nu pe doi galbeni, ci pe promisiunea unui galben”.
Tudose vede un viitor sumbru partidului condus de Dragnea: sub 25% la europarlamentare. Și, în perspectivă, pierderea guvernării.
Mihai Tudose la Realitatea TV
- „După ce am câştigat acele alegeri, am început cu amnistia şi gratierea – un fals, cu toate că aveam un program care chiar putea fi pus în practică şi ar fi adus multe lucruri bune.”
- „Se părea că s-a săturat lumea de Dragnea. Am avut la acel CEx cele mai mari dezamăgiri din viaţă, am văzut care sunt cei mai mari trădători, care s-au vândut nu pe doi galbeni, ci pe promisiunea unui galben.”
- „Am tot sperat că lumea se trezeşte, mai ales după Ordonanţa 13 şi protestele masive care au urmat. În schimb, ei au pus-o pe Vasilica Dăncilă, care ne-am făcut de râsul râsului. Au confiscat tot – şi partidul, şi ţara.”
- „Din această perspectivă, a intereselor personale meschine, trebuie privite şi anumite acţiuni ale Guvernului, cum ar fi reticenţa faţă de fondurile europene.”
- „Aveam potenţial maxim, am avut şi un culoar favorabil, am avut un comisar european bun (Corina Creţu – n. red.). Am avut zeci de miliarde de euro care au aşteptat să fie luate, am dat exemplul cu podul de la Brăia, dar au venit cu nişte scuze absurde.”
- „Adevărul este că dacă iei bani europeni, vine OLAF după ei, să vadă cum i-ai cheltuit. Dacă îi iei din buget, nu vine nimeni. Aşa că am preferat să avem o măslină a noastră, în loc să avem o felie mare dintr-un pepene mare european.”
- „În 2016 m zis la nivel naţional sărim de 45%, că la Brăila iau 60%. Acum spun că PSD nu sare de 25%. Nu are cum, la ce ură e acum pe stradă.”
Sigur la mijloc e un neadevăr. Premierul poate mai mult dar echipa ei nu duce greul în fiecare minister. Se pune doar problema cât roşii mai pot duce la noi stavile guvernarea. PSD pot pleca mâine. Şomajul e sub 4%. Dar nu investim în educație. Să avem 5 licee în primele 100 ale Planetei. Dacă de jos nu vin oameni de calitate degeaba mergem înainte cu buzele livide de furie. E şi cazul lui Liviu Dragnea. Dacă nu ai o pepinieră de mari politicieni tehnocrați ziua şi noaptea întreagă guvernul face doar politică. E un mare greu această abordare. Omul cere exemplul personal şi poporul cere azi o prostituție mai puțină. Să ne aducem aminte. Dar greul abia vine. Era timpul de a concepe un plan european. Dar muza plăcerilor nu mai coboară la noi trei. Sfânta Treime e invocată zilnic. Regres şi deziluzii şi în cazul lui Mihai Tudose.
E pe dos: la Liviu Dragnea problema nu a fost inexistenta unei „pepiniere de tehnocrati, dimpotriva, a fost evident faptul ca a preferat incapabilii. Mai mult decat atat, am avut senzatia ca, pe desupra, celor care erau ministri li se impunea o atitudine de imbecili.
Am observata asta in cel putin doua cazuri. Oameni care, dupa ce au iesit din functie, pareau chiar inteligenti si energici, desi ca ministri erau ca niste momai.
Nu-l stiam inainte de a deveni premier (ca ministru in guvernul Grindeanu statea in umbra) dar cateva dintre atitudinile lui ca premier m-au convins. Din acest motiv, nu am inteles ostilitatea pe care Rares Bogdan o tot manifesta dupa ce Tudose a demisionat. Probabil, auzise ceva despre incercarea acestuia de a i se opune lui Dragnea, dar nu aflase despre tradarea pe care Tudose o dezvaluie acum.
Mihai Tudose este unul dintre putinii politicieni cu mintea limpede si cu caracter, il intuiesc drept unul dintre putinii barbati adevarati din politica. Dar nu poti razbi intr-un mediu dominat de lichele.