România termină 2024 într-o situație fiscală explozivă, care de la 1 ianuarie 2025 va deveni pur și simplu imposibil de controlat, rezultă dintr-o postare pe care unul dintre negociatorii USR la formarea noii coaliții, Claudiu Năsui, a făcut-o pe contul său de X (fostul Twitter). Pe scurt, 25% din banii cheltuiți în 2024 de România au provenit din împrumuturi, iar cheltuielile vor crește masiv începând din 2025, odată cu noile măriri de pensii și salarii și intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Premierul Marcel Ciolacu refuză să emită OUG de înghețare a acestor creșteri.
Problema principală nu o reprezintă încasările, care – de bine, de rău – au continuat să înregistreze un trend ascendent. Problema o reprezintă cheluielile statului, care cresc în ritm halucinant. Deficitul e din ce în ce mai mare și se acoperă din împrumuturi, dar această politică împinge România în faliment.
Guvernele PSD-PNL au refuzat să abroge legile care generează măriri de cheltuieli, cum ar fi legea privind pensiile speciale ale primarilor, de teamă că ar putea să-i supere pe aceștia. Așa că intrarea în vigoare a acestor pensii a fost amânată de la an la an.
Marcel Ciolacu, cel care a dus deficitul României la 9% din PIB în acest an, le-a transmis foarte clar reprezentanților celorlalte partide, la negocierile pentru formarea noului Guvern, că n-are de gând să dea o OUG pentru înghețarea salariilor și a pensiilor. Ciolacu se gândește deja la posibilitatea de a candida din nou la Președinție și chiar la eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate la vară, așa că n-are de gând să ia măsuri nepopulare, care ar putea să-i diminueze șansele.
Mai jos, avertismentul lui Claudiu Năsui.
„Marcel Ciolacu nu vrea să facă el lucruri nepopulare. El vrea doar să îndatoreze România cât poate, apoi să paseze sarcina grea de a opri îndatorarea și a rambursa împrumuturile la alții. Tipic pentru politicienii escroci“
Ca să înțelegeți la ce se referă Marcel Ciolacu când zice că situația țării este „gravă”.
1) Din 1.000 de lei cheltuiți de stat, aproximativ 250 au fost pe datorie.
Asta înseamnă „deficit de 9%”. Veniturile vor fi pe la ~30% din PIB, iar cheltuielile pe la ~40% din PIB.
Nu…
— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) December 19, 2024
„Ca să înțelegeți la ce se referă Marcel Ciolacu când zice că situația țării este „gravă”.
1) Din 1.000 de lei cheltuiți de stat, aproximativ 250 au fost pe datorie.
Asta înseamnă «deficit de 9%». Veniturile vor fi pe la ~30% din PIB, iar cheltuielile pe la ~40% din PIB.
Nu mediul privat a fost problema, nici baubaul etern evaziunea. Veniturile statului au tot crescut. Problema a fost clasa politică care a explodat cheltuielile (grafic în primul comentariu).
De la baza asta se pleacă.
2) Dar peste asta, de la 1 ianuarie urmează să intre în vigoare o groază de legi cu impact bugetar cât casa, dacă nu prorogă guvernul termenul lor de intrare în vigoare.
Legi precum pensiile speciale ale primarilor (știu, o să sară că nu sunt «pensii speciale») sau x% din PIB pentru nu-știu-ce domeniu.
Legile astea există de mulți ani. Dar în loc să le abroge, clasa politică le ține acolo și nu le aplică. Le tot prorogă în fiecare an. De ce? Pentru că e nepopular să spui unor oameni cărora în teorie le-ai dat de toate, că le abrogi legea prin care le dai de toate pe hârtie. Tipic socialist, pe hârtie avem de toate: dreptul la sănătate, educație gratuită etc. În practică e dezastru.
Marcel Ciolacu mai are câteva zile să dea această ordonanța. La negocieri a zis că nu vrea să o dea, ca să o dea următorul guvern. Nu vrea să facă el lucruri nepopulare. El vrea doar să îndatoreze România cât poate, iar apoi să paseze sarcina grea de a opri îndatorarea și a rambursa împrumuturile la alții. Tipic pentru politicienii escroci.“
PATRIOTII SI-A PUS BINE BANII IN PUTREDUL occident ?
SI-AU LUAT PROPRIETATI IN PUTREDUL occident ?