vineri, octombrie 18, 2024
AcasăSportA doua finală consecutivă pentru "Anglia fricosului Southgate", după 15 ediții sterile!...

A doua finală consecutivă pentru „Anglia fricosului Southgate”, după 15 ediții sterile! Doar Germania și Spania au mai reușit așa ceva, în 64 de ani

-

Finala Euro 2024 va fi jucată de două câștigătoare de grupe, două echipe neînvinse la turneul final din Germania: Spania – Anglia, duminică, 14 iulie, de la ora 22.00, pe „Olympiastadion” din Berlin (capacitate: 74.667 de locuri).

Și cea de-a doua semifinală de la Euro 2024 (Anglia – Olanda) a avut aceeași evoluție a scorului ca și prima (Spania – Franța): 0-1, 1-1, 2-1. Așadar, echipa care a deschis scorul a pierdut în cele din urmă.

Diferența este că la Anglia – Olanda a fost mai mult dramatism. Scorul final n-a mai fost stabilit în minutul 25, ci s-a mers cap la cap, 1-1, până în minutul 90, când englezii – conform normei de la acest turneu final – au dat din nou lovitura!

Olandezii au punctat rapid prin Xavi Simons (21 de ani), jucătorul crescut la academia Barcelonei și cumpărat de PSG, dar care în sezonul trecut a fost împrumutat la RB Leipzig (locul 4 în Germania). Simons i-a „furat” mingea lui Declan Rice și a șutat puternic și plasat, de la peste 20 de metri.

- Advertisement -
Goooool Xavi Simons, deja o vedetă a fotbalului european!

Căpitanul Harry Kane (30 de ani), care joacă tot în Germania – e golgheterul lui Bayern München și Gheata de Aur a Europei –, a scos apoi un penalty, la talpa pusă de Dumfries, și tot el l-a transformat.

VAR-ul și-a făcut treaba, iar talpa pusă de Dumfries lui Harry Kane a adus Angliei penalty-ul din care a egalat

Prima repriză a continuat să fie agitată și spectaculoasă: mingea a zguduit de două ori bara – „capul” olandezului Dumfries și șutul englezului Foden –, iar Memphis Depay s-a accidentat și i-a lăsat pe batavi fără brandul nr. 1 în atac

După pauză – prudență maximă în ambele tabere. Și se mergea cu prudența asta spre prelungiri, poate și spre penalty-urile de departajare, dar a venit lovitura de grație a două rezerve trimise în teren de Gareth Southgate cu 10 minute înainte. Cole Palmer (22 de ani), luat de Chelsea de la Manchester City, n-a pasat clasic pe dreapta, unde se demarcase Bukayo Saka, ci i-a „înșurubat” mingea lui Oliver Watkins (28 de ani) de la Aston Villa, în careul olandez. Pendulare cu fundașul în spate, șut pe colțul lung și mingea se duce perfect lângă bară, imposibil de deturnat.

- Advertisement -

Anglia – Olanda 2-1 (Harry Kane 18 – din penalty, Watkins 90 / Xavi Simons 7)

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier (46 Shaw) – Mainoo (90+3 Gallagher), Rice – Saka (90+3 Konsa), Foden (80 Palmer), Bellingham – Harry Kane (80 Watkins). Antrenor: Gareth Southgate (53 de ani).

OLANDA: Verbruggen – Dumfries (90+3 Zirkzee), De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Xavi Simons (90+3 Brobbey), Reijnders – Malen (46 Weghorst), Depay (35 Veerman), Gakpo. Antrenor: Ronald Koeman (61 de ani).

Palmer și Watkins, în Top 6 golgheteri din Premier League

Golul lui Watkins a fost, cumva, și golul lui Southgate. Selecționerul englez, atât de hulit la acest Campionat European pentrul jocul modest al echipei ce pornea ca favorită numărul 1 la câștigarea trofeului, a avut curajul să-l schimbe în minutul 80 pe căpitanul Harry Kane (Gheata de Aur a Europei în acest an) cu Ollie Watkins. Tot atunci, l-a scos pe Foden pentru a-l introduce pe Palmer. Au fost multe murmure: cum să-l scoți pe Harry Kane, cine mai dă gol?!

Și a dat exact Watkins, din pasa lui Palmer!

La fel cum, în dramaticul meci cu Slovacia, din „optimi”, când scorul era 0-1 dincolo de minutul 90, Southgate a refuzat sfaturile venite de peste tot – „Scoate-i pe Harry Kane și Bellingham, nu vezi că abia se mai târăsc pe teren?!” –, iar Cerul s-a despicat în două: Bellingham a salvat Anglia prin „foarfeca” extraterestră din minutul 90+5, iar Harry Kane a fericit-o cu „capul” din minutul 90+1… Iar apoi, liniștit, Dothgate i-a schimbat pe amândoi – erau, într-adevăr, epuizați. Dar i-a schimbat când a știut el că trebuie schimbați, nu când voiau tribuna și televiziunile! Southgate știa că Bellingham și Harry Kane mai au ceva de spus… așa cum de data asta a simțit că Palmer și Watkins au ceva de spus…

Minutul 80: iese legendarul Harry Kane, intră cvasi-anonimul Ollie Watkins…

Apropo: în ediția 2023-2024 din Premier League, Palmer a marcat 22 de goluri pentru Chelsea (9 din penalty), iar Watkins a punctat de 19 ori pentru Aston Villa (toate din acțiune). Palmer a fost pe locul 2 în topul golgheterilor din prima ligă engleză, fiind depășit doar de norvegianul Haaland (27), iar Watkins a fost în Top 6. Amândoi au marcat mai mult decât egipteanul Salah (18), sud-coreeanul Son (17), germanul Havertz (13), argentinianul Julian Alvarez (11) sau portughezul Diogo Jota (10).

Top 12 golgheteri în Anglia (sezonul 2023-2024)

Mult hulitul Southgate a adus singurele două finale europene pentru Anglia, după 15 ediții cu doar două semifinale

Gareth Southgate (53 de ani), selecționerul Angliei din septembrie 2016, a fost cel mai hulit antrenor de la Euro 2024. „Anglia e șchioapă, nu joacă nimic!”, strigau cu litere mari titlurile din presa engleză. Se cerea demisia „căposului”, care „e prea fricos, își bate joc de o generație cu atâția fotbaliști de superclasă”…

Dar Southgate și-a văzut de treabă… și iată-l din nou în finală, așa cum a fost și în urmă cu trei ani, la Euro 2020, când a pierdut la penalty-uri! Cu el la cârmă, Anglia a mai ajuns în semifinale la Mondialul din 2018 (1-2 cu Croația, după prelungiri și după ce a condus cu 1-0), plus „sfertul” mondial cu Franța din 2022 (în minutul 78 era 1-1)…

Anglia joacă, așadar, a doua finală europeană consecutivă, după ce timp de 15 ediții (1960-2016) n-a depășit faza semifinalelor (atinsă în 1968 și 1996).

Doar două națiuni au mai reușit să joace finale consecutive la Campionatul European: Germania (1972 – 1976 – 1980, respectiv 1992 – 1996) și Spania (2008 – 2012). Germania a câștigat 3 din cele 5 (1972, 1980, 1996), Spania le-a câștigat pe amândouă (2008, 2012).

Apropo: tot între Spania și Germania se dă, indirect, și lupta pentru supremație în Europa: amândouă au câte trei titluri continentale (Franța și Italia – câte două), ibericii îl pot câștiga duminică pe cel de-al patrulea… chiar în capitala Germaniei!

Ronald Koeman – Gareth Southgate. Olandezul a rămas în ceață…

Cele trei mari cumpene ale Angliei

Până la urmă, sita a cernut, iar în finala Euro 2024 au ajuns două câștigătoare de grupe, ambele neînvinse, dar cu linii de clasament total diferite:

  • Spania – locul 1 în Grupa B, cu 9 puncte (golaveraj 5-0);
  • Anglia – locul 1 în Grupa C, cu 5 puncte (golaveraj 2-1).

Până la finală, Spania a obținut 6 victorii consecutive, dintre care una singură în prelungiri (2-1 cu Germania, gol decisiv în minutul 119). Golaveraj general: 13-3.

În schimb, Anglia a pătimit în toate fazele. Bilanțul în 90 de minute: 2 victorii și 4 remize, golaveraj 6-4. Bilanțul după 120 de minute: 3 victorii, 3 remize, golaveraj 7-4.

Se poate spune că Anglia a avut nervii foarte tari. A remontat de trei ori, venind din spate:

  • în „optimi” a întors Slovacia, de la 0-1 la 2-1, deși a fost condusă din minutul 25 până în 90+5;
  • în „sferturi” a egalat Elveția, de la 0-1 la 1-1, după ce a fost condusă din minutul 75 până în 80; apoi a câștigat la penalty-uri (5-3), transformând „5 din 5”;
  • în semifinale a întors Olanda, de la 0-1 la 2-1, punctând decisiv în minutul 90.

Englezii au fost conduși, așadar, în toate cele trei meciuri din fazele eliminatorii, dar s-au calificat de fiecare dată. Ei au punctat decisiv în minutele 80, 90, 90+5 și 91!

Răzvan Marin se menține în Top 15 golgheteri la Euro 2024

Niciun fotbalist n-a reușit să marcheze, până acum, mai mult de 3 goluri la turneul final din Germania. Iar această performanță au atins-o doar 6 jucători, dintre care doar Harry Kane și Dani Olmo au posibilitatea de a puncta și în finală.

Prntre finaliști se regăsesc și doi fotbaliști care au punctat până acum de câte două ori: Bellingham și Fabian Ruiz.

Răzvan Marin se numără printre cei 9 jucători cu câte două reușite, ceea ce-l plasează în Top 15 la Euro 2024, sub acest aspect.

Golgheterii Euro 2024

3 goluri:
  • Harry Kane (30 de ani / Anglia / Bayern München)
  • Dani Olmo (26 de ani / Spania / RB Leipzig)
  • Jamal Musiala (21 de ani / Germania / Bayern München)
  • Cody Gakpo (25 de ani / Olanda / FC Liverpool)
  • Ivan Schranz (30 de ani / Slovacia / Slavia Praga)
  • Georges Mikautadze (23 de ani / Georgia / Metz – Franța).
2 goluri: 
  • Jude Bellingham (21 de ani / Anglia / Real Madrid)
  • Fabian Ruiz (28 de ani / Spania / PSG)
  • Niclas Füllkrug (31 de ani / Germania / Borussia Dortmund)
  • Florian Wirtz (21 de ani / Germania / Bayer Leverkusen) – 2
  • Kai Havertz (25 de ani / Germania / Arsenal Londra)
  • Donyell Malen (25 de ani / Olanda / Borussia Dortmund)
  • Breel Embolo (27 de ani / Elveția / AS Monaco)
  • Merih Demiral (26 de ani / Turcia / Al Ahli Jeddah)
  • Răzvan Marin (28 de ani / România / Empoli).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Spania – pentru a 5-a oară în finala Euro! Ibericii pot deveni nr. 1 în topul continental all-time, depășind Germania la numărul de trofee

OLANDA – ROMÂNIA 3-0. Noi suntem, de fapt, Țara de Jos. Ăsta ne e nivelul, să zicem mersi că am ajuns aici!

ROMÂNIA – SLOVACIA 1-1. Am terminat peste Belgia, am evitat Franța, vom întâlni Olanda!

BELGIA – ROMÂNIA 2-0. Neputincioși, dar optimiști: o remiză cu slovacii ne califică și pe noi, și pe ei!

ROMÂNIA – UCRAINA 3-0. Slava România! Debut istoric la Euro 2024: cea mai clară victorie în 13 turnee finale, întinse pe 94 de ani

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Opriți planeta, Real Madrid vrea să coboare! Caută o altă galaxie, aici s-a plictisit să tot câștige

A încărunțit Generația de Aur! Dar a încărunțit frumos

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -