Generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major General, a lansat al doilea avertisment serios din ultimele 5 luni pentru conducerea politică a statului român – Iohannis, Ciolacu, Ciucă –, solicitând din nou urgentarea pregătirilor de luptă și înzestrarea Armatei, deoarece există previziunea că Rusia va escalada conflictul. Primul apel, făcut în ianuarie, nu doar că a rămas fără urmări practice, dar a generat și critici dure din partea premierului Marcel Ciolacu, care l-a pus la punct pe șeful Armatei afirmând că Rusia nu reprezintă niciun pericol pentru România.
Noul apel al generalului Gheorghiță indică indirect o exasperare a acestuia, precum și faptul că în proiecțiile care se fac în departamentele specializate ale Armatei se prevede că lucrurile se pot deteriora în Ucraina, iar Rusia va deveni agresivă față de România.
La evenimentul de deschidere a BSDA 2024 (Black Sea Defense and Aerospace), comandantul Armatei române a spus: „Prognoza pe care o facem realității de mâine include dezvoltări și scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilități mizăm în continuare pe efectul de descurajare generată de o capacitate defensivă credibilă atât în plan național, cât și în cel aliat. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării posturii NATO de descurajare și apărare”.
În momentul când generalul român a făcut aceste afirmații, în sală se aflau inclusiv premierul Ciolacu și fostul premier Ciucă – oamenii care conduc coaliția de guvernare PSD-PNL croită de Iohannis în 2021.
Elementul cheie care ar trebui să ne atragă atenția în acest discurs este faptul că generalul Gheorghiță Vlad a folosit deja termenul „probabilitate“ atunci când a vorbit despre prognoza privind scenariul escaladării conflictelor. Asta înseamnă că riscurile de a avea o ciocnire cu Rusia au crescut foarte mult, în opinia Armatei române.
În ultimele zile, în spațiul public au răzbătut deja vești foarte îngrijorătoare. Un raport întocmit de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, instituție aflată în subordinea Ministerului de Externe de la București, relevă că Rusia a declanșat un război electronic care vizează și România, după ce anul trecut începuse, din exclava Kaliningrad, un atac electronic care bruia comunicațiile în Polonia, țările baltice și Suedia.
Nu mai departe de miercuri a venit și știrea că noul ministru al Apărării de la Moscova ridică oficial pretenția revizuirii granițelor maritime în Marea Baltică.
Din ianuarie, de când generalul Vlad a făcut primul apel, conducerea statului român n-a mișcat un deget. Nici măcar noua lege a apărării n-a fost adoptată, astfel că, în continuare, România nu are cadrul legal pentru a putea doborî dronele pe care Rusia le lansează pentru a testa spațiul aerian românesc.
S-au pierdut astfel încă 5 luni vitale, deoarece în acest interval nu s-a semnat niciun nou contract pentru achiziție de armament, în condițiile în care oricum țara noastră a cheltuit anul trecut cel mai puțin dintre țările NATO pentru Apărare – 1,62% din PIB, mult sub plafonul minim de 2% la care ne obligă legislația și acordul de aderare la NATO. În decembrie anul trecut, premierul Ciolacu a deturnat 10 miliarde de lei de la bugetul MApN către fondul de rezervă al prim-ministrului, pentru a alimenta pensiile speciale și clientela de partid a PSD și PNL.
UNII AU BANII IN STRAINATATE, SI-AU CUMPARAT PROPRIETATI.
SUNT CEI DE PE LISTA LISTA CU TRADATORI A LUI severin ?
Postati articolul si pe FB, ca sa citeasca toata lumea. Poate asa se vor convinge si nehotaratii sa iasa la vot si sa-i scoata pe neispravitii astia care ne conduc din schema.
TIa Serbanescu revista 22
„La ce te poți aștepta când justiția eliberează trei frați criminali (Fabian) plasându-i în arest la domiciliul vrăjitoarei Sidonia (mama lor!) unde au tras un chef monstru soldat cu moartea unui participant. Decesul a fost anunțat chiar de Sidonia: ,,a murit un mort”. Un fleac! – pentru un clan ce practică actul criminal protejat. Căci clanurile de interlopi sunt utilizate în campaniile electorale (unde își au candidații lor). Drept care, ca-n orice stat eșuat, securitatea le folosește, politica le răsplătește, justiția le ocrotește iar fiscul le ocolește. Administrația secundară știe cărui clan îi aparține județul sau sectorul cutare. Primarul e fudulie fiindcă interlopul e temelie.”