joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaCine este Bidzina Ivanișvili, oligarhul care a stopat brutal cursul european al...

Cine este Bidzina Ivanișvili, oligarhul care a stopat brutal cursul european al Georgiei. „Poate fi comparat cu Vlad Plahotniuc sau Dan Voiculescu. O persoană discretă, dar foarte manipulatoare, cinică și răzbunătoare”

-

Bidzina Ivanișvili, oligarhul care a dat foc Georgiei pentru a-și salva averea, puterea și influența, este un personaj discret, cinic și răzbunător, care și-a pus slugile în fruntea Guvernului și care aduce, ca profil, cu Plahotniuc ori cu Dan Voiculescu, explică istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, într-un interviu acordat site-ului Senspolitic.ro. Confruntat cu perspectiva dez-oligarhizării Georgiei, cerută imperativ de Uniunea Europeană, Ivanișvili a schimbat brutal macazul, direcționând țara în brațele lui Putin.

Georgia e zguduită, de câteva zile, de imense manifestații de stradă. Oamenii au ieșit cu sutele de mii să protesteze împotriva așa-zisei legi a agenților străini, copiată practic după cea introdusă de Putin în Rusia. Orice ONG care primește minimum 20% finanțare din străinătate e declarat „agent străini“. Prin aceasta, se lichidează toată presa de opoziție și toate organizațiile care nu sunt controlate de stat.

Profesorul Armand Goșu, cel mai bun expert român în spațiul ex-sovietic, a descris cine este Bidzina Ivanișvili (68 de ani) și de ce acesta – stăpânul partidului de guvernământ Visul georgian și al Guvernului de la Tbilisi – a decis să pună capăt discreției cu care acționa împotriva UE și a democrației, trecând la măsuri frontale.

„Ivanișvili este un politician tipic pentru spațiul ex-sovietic, care controlează instituțiile din umbră, are imperiu mediatic cu care manipulează opinia publică și șantajează. Actualul premier i-a fost angajat la fundație încă de acum două decenii, ministrul Sănătății este fostul dentist personal, iar ministru de Interne este fostul său bodyguard“

„Bidzina Ivanișvili este un produs tipic al tranziției în fostele republici sovietice. Este un oligarh, cum bine spuneți, miliardar, a făcut averea în Rusia, în anii 1990. A început în 1988, importând computere din Occident. La fel făcea și Mihail Hodorkovski în acel an, în care se înființau primele cooperative în Uniunea Sovietică. Dar miliardele le-a făcut în industria metalurgică și finanțe. A fondat, alături de un personaj foarte cunoscut, Vitali Malkin, banca «Russki Kredit», și a mai avut o rețea de farmacii.

- Advertisement -

Ivanișvili a plecat din Moscova la începutul anilor 2000 și, după câteva luni la Paris, a aterizat la Tbilisi, unde s-a numărat printre cei care au susținut Revoluția trandafirilor și pe Mihail Saakașvili în primul său mandat de președinte. După care a trecut în opoziție și, cu averea sa uriașă, în contextul unor erori politice ale lui Saakașvili, a fondat partidul «Visul georgian», cu care a câștigat alegerile în 2012, devenind pentru un an prim-ministru. 

Ivanișvili este un politician tipic pentru spațiul ex-sovietic, care controlează instituțiile din umbră, are imperiu mediatic cu care manipulează opinia publică și șantajează, cititorii din România putându-l compara cu oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, refugiat acum nu se știe unde, sau cu Dan Voiculescu.

Ivanișvili e un jucător mai mare decât Plahotniuc, mult mai bogat, dar la fel de sofisticat precum Voiculescu. A jucat destul de credibil mulți ani partitura pro-europeanului, a reformatorului-patriot care modernizează țara, a omului care se jertfește pentru binele comun.

- Advertisement -

Ivanișvili a anunțat de trei ori că se retrage din politică. Odată în 2013, a doua oară în 2018 și a revenit recent asupra deciziei, în decembrie 2023, sub presiunea războiului dus de Rusia în Ucraina.

Deși controlează Georgia cu mână de fier, a fost prim-ministru doar un an, în 2012-2013, după care s-a retras, fără să aibă aroganța celui care vrea să stea multă vreme sub lumina reflectoarelor.

Și-a numit în funcții oamenii fideli, pe care-i controlează de multă vreme. Actualul premier i-a fost angajat la fundație încă de acum două decenii; ministrul Sănătății este fostul dentist personal, iar ministru de Interne este fostul său bodyguard. E un sistem de promovare bazat pe loialitate deplină, pe relație personală, ne-mediată, un model adoptat și de Putin. 

În decembrie anul trecut, Ivanișvili a revenit în politică pentru a se salva pe sine și averea de miliarde. După 24 februarie 2022, UE s-a deschis față de Ucraina, Moldova și Georgia. În decembrie 2023, Comisia Europeană a acordat Georgiei statutul de țară candidată, iar peste câteva săptămâni – înaintea președinției ungare – era așteptată decizia de începere a negocierilor.

Una dintre cele 14 condiții cerute de UE este dezoligarhizarea Georgiei, adică scoaterea instituțiilor statului de sub controlul ilicit al unor persoane private. Sigur, corupția, reforma sistemului juridic, libertățile, legislația pentru protejarea minorităților etc. sunt și ele restanțe care pot – mai devreme sau mai târziu – fi rezolvate. Dar dezoligarhizarea l-ar pune pe Ivanișvili în situația de a pierde puterea, controlul asupra Guvernului și, poate, de a ajunge în spatele gratiilor, condamnat pentru corupție. 

Nu riscă să piardă averea, pentru că afacerile sale din Rusia, în ciuda pretenției că ar fi renunțat la ele, continuă să-i aducă uriașe venituri, fiind conduse de nepoți, verișori și pur și simplu prieteni de acolo. Care poate nu întâmplător sunt foști ofițeri KGB, iar cel puțin unul dintre ei face parte din cercul președintelui Putin.

Fiul său, Bera Ivanișvili, cunoscut rapper georgian, a fost expediat la adăpost, în Brazilia, poate și cu o parte din avere.

Ivanișvili a înțeles un lucru: că în UE nu e loc pentru o Georgie controlată de un oligarh de extracție sovietică. Și pentru că nu se poate pune cu o mașină birocratică uriașă precum cea de la Bruxelles, care ar fi sfârșit prin a-l dresa sau alunga pe oligarh, ceea ce presupunea pierderea controlului politic asupra Georgiei, Ivanișvili a preferat să curme drumul european al georgienilor și să împingă mica republică din Caucaz sub controlul Kremlinului. Și asta pe față, clar, ca să nu mai existe niciun dubiu. 

Eu așa interpretez discursul lui din această săptămână. Iar Ivanișvili iese foarte rar în public, este o persoană discretă, fără carismă, dar foarte manipulatoare, extrem de cinică și răzbunătoare. Și-a distrus cu aceeași energie nu doar dușmanii, ci și aliații politici.“ 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul Ciolacu, prins de UE că a falsificat cifrele pe 2023: deficit raportat de 5,9% din PIB, când în realitate era de 6,6%!

* EDITORIAL GLĂVAN: Cum să conducă țara Ciolacu?! Nu i-aș da bani nici să-mi cumpere covrigi!

* Criză în AUR: „Gunoiul vrea control total, Stalin a fost copil mic” / „Ai făcut blat pe București, Gunoiule!” / „AUR este o iluzie dirijată de un Gunoi” / Candidatul AUR la Sectorul 6 și-a dat demisia și-l demoleză pe Simion

 

1 COMENTARIU

  1. Si la noi nu sunt oligarhi care vor sa distruga democratia ca sa poara fura linistiti? Iohannis i-a adus la putere si acum incearca,cu o presa si justitie obedienta sa puna mana pe toata puterea,invocand stabilitatea din cauza razboiului!!ATENTIE MARE,ANUL ACESTA E DECISIV PENTRU DEMOCRATIA DIN ROMANIA!Deja judecatorii controlati de gorghiu au scos de pe buletinele de vot primar si consilieri ai ADU dintr-o comuna din Ilfov,ca mafiotul penele sa ramana candidat unic!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -