După ce a avut o grupă preliminară favorabilă, România a avut noroc și la tragerea la sorți a grupelor de la turneul final Euro 2024. De fiecare dată, parcă alegerea adversarelor a fost făcută de selecționerul Edward Iordănescu! Sau de tatăl său, celebrul Anghel Iordănescu, în jurul căruia s-a clădit legenda unui selecționer nu doar credincios, ci și foarte norocos.
Grupele Euro 2024 au fost trase la sorți sâmbătă seara, la Hamburg. România a fost repartizată în Grupa E (a 5-a din cele 6), alături de Belgia, Slovacia și o echipă care va veni din barajul al doilea (play-off B) din Liga națiunilor. Acestă a patra formație din Grupa E va fi decisă, în luna martie 2024, între Israel, Bosnia-Herțegovina, Ucraina și Islanda.
Exact această echipă venită din baraj va fi primul nostru adversar la Euro 2024, urmând s-o întâlnim pe 17 iunie, pe „Allianz Arena” din München (stadionul lui Bayern, capacitate 67.000 de locuri). Cinci zile mai târziu, vom înfrunta favorita grupei, Belgia, pe „Cologne Stadium” din Köln (47.000), iar după alte patru zile vom juca meciul decisiv, cu Slovacia, pe „Waldstadion” din Frankfurt (46.000).
Primele două clasate se vor califica direct în „optimi”, fază în care vor ajunge și 4 din cele 6 echipe de pe locul 3 (evident, cele cu punctajul cel mai bun).
Programul României în Grupa E
- 17 iunie: cu Bosnia / Ucraina / Israel / Islanda (la München)
- 22 iunie: cu Belgia (la Köln)
- 26 iunie: cu Slovacia (la Frankfurt)
Primul nostru adversar, cel venit din play-off-ul B al Ligii Națiunilor, va fi decis după două semifinale (Bosnia – Ucraina și Israel – Islanda / 21 martie) și o finală, jucată de cele două câștigătoare din semifinale (26 martie). Favorita acestui play-off este Ucraina, echipa eliminată după multe tensiuni și mari controverse de campioana europeană en-titre, Italia.
Dacă Ucraina se va califica în urma play-off-ului B, atunci Grupa F va căpăta ceva consistență: Belgia – România – Slovacia – Ucraina.
Și totuși, tragerea la sorți ne-a fost evident norocoasă. Dacă aveam ghinion, puteam prinde o grupă de genul Franța – România – Olanda – Italia sau Spania – România – Croația – Serbia.
De altfel, putem vedea cum arată o grupă grea, așa cum s-a tras la sorți: Spania – Albania – Croația – Italia (Grupa B).
Cele 6 grupe de la Euro 2024
Grupa A: Germania, Ungaria, Scoția, Elveția
Grupa B: Spania, Albania, Croația, Italia
Grupa C: Anglia, Danemarca, Slovenia, Serbia
Grupa D: Franța, Austria, Olanda, câștigătoare play-off A
Grupa E: Belgia, România, Slovacia, câștigătoare play-off B
Grupa F: Portugalia, Turcia, Cehia, câștigătoare play-off C
Cele 4 urne valorice de la tragerea la sorți
Urna 1: Germania (țară-gazdă), Portugalia, Franţa, Spania, Belgia, Anglia
Urna 2: Ungaria, Turcia, România, Danemarca, Albania, Austria
Urna 3: Olanda, Scoţia, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Cehia
Urna 4: Italia, Serbia, Elveţia, câştigătoare play-off A, câştigătoare play-off B, câştigătoare play-off C.
Programul celor trei play-off-uri
(echipe stabilite grație clasării în Liga Națiunilor)
Play-off A: Polonia – Estonia, Ţara Galilor – Finlanda
Play-off B: Israel – Islanda, Bosnia-Herţegovina – Ucraina
Play-off C: Georgia – Luxemburg, Grecia – Kazahstan
Semifinale: 21 martie 2024; finale: 26 martie 2024. Echipele câştigătoare ale celor trei play-off-uri se vor califica la Euro 2024.
Câți bani se pot câștiga la Euro 2024. Obiectiv realist pentru România: 4 puncte, „optimi”, 12.250.000 €
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro celor 24 de participante la Euro 2024.
Fiecare echipă și-a asigurat o primă de participare de 9,25 milioane de euro.
În plus: fiecare victorie din grupă va fi recompensată cu un milion de euro, iar fiecare rezultat de egalitate – cu 500.000 de euro.
Calificarea în „optimi” va fi recompensată cu un bonus de 1,5 milioane de euro, care va crește la 2,5 milioane de euro pentru accederea în „sferturi” și la 4 milioane de euro pentru calificarea în semifinale.
Bonusul finalistei va fi de 5 milioane de euro, iar cel al câștigătoarei trofeului – de 8 milioane de euro.
Suma maximă la care poate ajunge echipa campioană, dacă va câştiga toate cele trei jocuri din grupa sa, este de 28,25 milioane de euro.
Calificarea în „optimi”, cu 4 puncte în grupă (o victorie, un egal și o înfrângere) – obiectiv realist pentru România – ne-ar aduce 12,25 milioane de euro, adică încă 3 milioane peste cele 9,25 asigurate deja.
Calendarul Euro 2024
- Faza grupelor: 14 – 26 iunie 2024
- „Optimi”: 29 iunie – 2 iulie
- „Sferturi”: 5–6 iulie
- Semifinale: 9–10 iulie
- Finala: 14 iulie
Vânzarea biletelor începe luni, la ora 13.00 (tranșa a 2-a)
Luni, 4 decembrie, la ora 13.00, va începe vânzarea online a celei de-a doua tranșe, de un milion de bilete, pentru meciurile de la Euro 2024. Ultima zi de înscriere pe site-ul UEFA va fi pe 12 decembrie, la ora 15.00, după care va începe tragerea la sorți.
Este o tranșă destinată fanilor celor 21 de echipe naționale deja calificate.
Prima tranșă, de 1,2 milioane de bilete, s-a „adjudecat” în perioada 6–26 octombrie.
Va exista și o a treia tranșă – ultima –, ce va fi disponibilă după meciurile din play-off, așadar după 26 martie 2024.
FRF a comunicat forului european (UEFA) că solicită cota maximă de bilete alocată fanilor pentru fiecare partidă a „tricolorilor”, adică 10.000 de bilete pentru fiecare partidă. Cifra nu este stabilită exact, urmând să difere, dar foarte puțin, în funcție de capacitatea stadionului pe care se va desfășura fiecare meci.
Fanii pot achiziționa maximum 4 bilete la un meci. Ei nu pot cumpăra bilete la mai mult de o partidă pei zi.
Fiecare suporter care aplică pentru achiziționarea de bilete trebuie să-și instaleze pe telefonul mobil aplicația UEFA MOBILE Tickets, acolo unde vor și primi tichetele. Și numai așa vor putea intra pe stadion, pentru că biletele vor fi doar în formă electronică, nu tipărită.
„Prost să fii, noroc să ai” !