marți, februarie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaȘi rușii sunt obosiți de război: 40% vor ca armata lor să...

Și rușii sunt obosiți de război: 40% vor ca armata lor să se retragă din Ucraina. Numărul celor care mai susțin total invazia lui Putin a scăzut la 12%

-

Nu doar europenii și americanii au obosit de război: susținerea pentru invazia declanșată de Putin în Ucraina s-a prăbușit în Rusia, în pofida infernalei mașinării de propagandă pe care a pus-o în funcțiune Kremlinul. Ultimul sondaj de opinie din Rusia indică faptul că numărul celor care mai susțin necondiționat războiul s-a redus cu 50% în ultimele 10 luni. Mai mult decât atât, numărul oamenilor care vor pur și simplu ca țara lor să se retragă din Ucraina și să pună capăt conflictului este acum mai mare decât al acelora care vor să se meargă înainte cu actuala situație.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) publică, pe Understandingwar.org, o analiză a situației din tabăra lui Putin. Concluzia este că acesta știe deja despre faptul că războiul a devenit nepopular și că rușii vor pace.

Organizația Chronicles, un institut sociologic independent aflat în opoziție, a publicat datele sondajului telefonic făcut în perioada 17-22 octombrie 2023, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Cei care susțin în continuare războiul și nu vor retragerea trupelor rusești înainte ca Moscova să-și fi atins obiectivele au scăzut de la 22% în februarie la numai 12% în octombrie. În schimb, numărul celor care vor ca armata rusă să se retragă din Ucraina indiferent dacă și-a atins ori nu obiectivele a rămas constant – 40%.

- Advertisement -

Acesta nu este un sondaj izolat. O altă organizație independentă, Levanda Center, a publicat pe 31 octombrie un sondaj care arăta că 55% dintre ruși vor ca țara lor să înceapă negocierile de pace și doar 38% mai susțineau continuarea războiului.

În ciuda cenzurii, a represiunii și a supravegherii populației, tensiunile sociale din Rusia sunt tot mai vizibile și mai greu de controlat, relevă ISW. Rudele celor de pe front copleșesc autoritățile cu petiții, plângeri și apeluri. Au apărut tensiuni interetnice, pe măsură ce regimul Putin a continuat politica sa de a mobiliza și trimite pe front preponderent membri ai minorităților. Infracțiunile, abuzul de alcool, inflația și erodarea nivelului de trai s-au amplificat, iar eforturile propagandei de a genera un avânt patriotic în rândurile populației au eșuat sistematic.

Mai jos, un fragment din raportul publicat de ISW despre situația din Rusia.

- Advertisement -

„Putin și alți oficiali guvernamentali ruși și-au semnalat deja intenția de a-și intensifica eforturile de cenzură. Autoritățile ruse au încercat, de asemenea, să consolideze controlul asupra spațiului informațional rusesc și au intensificat măsurile de încurajare a autocenzurii“

„(…) Războiul din Ucraina a creat noi tensiuni sociale și le-a exacerbat pe cele existente în Rusia, care rămân foarte vizibile în spațiul informațional rusesc, în ciuda eforturilor continue de cenzură ale Kremlinului. Rudele personalului mobilizat continuă să facă plângeri și apeluri pe scară largă pentru ajutor pentru personalul mobilizat, în ciuda eforturilor rusești raportate de cenzurare a acestor plângeri.

Publicația de opoziție rusă Vajnîe Istorii a raportat la 29 noiembrie că, de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022, rușii au trimis peste 180.000 de plângeri privind probleme referitoare la Ministerul Apărării (MoD) și către Biroul prezidențial rus pentru lucrul cu apelurile cetățenilor.

Majoritatea acestor plângeri se pare că se referă la plățile către soldați, la statutul de mobilizare, la persoanele dispărute și la asistența medicală precară. De asemenea, Kremlinul a valorificat recentele tensiuni etnice din Rusia pentru a susține măsurile actuale de mobilizare a forțelor și pentru a face apel la ultranaționaliștii ruși, stabilind un ciclu care menține aceste tensiuni în prim-planul dialogului ultranaționalist.

Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că activitatea de protest și tensiunile sociale sunt în creștere în Rusia, în special în vestul Rusiei, din cauza războiului din Ucraina, și că eșaloanele superioare ale conducerii rusești discută aceste tensiuni. GUR a remarcat că infracționalitatea în creștere, abuzul de alcool, inflația și prețurile ridicate ale bunurilor de consum contribuie, de asemenea, la creșterea tensiunilor sociale, iar mulți dintre acești factori sunt probabil exacerbați de continuarea războiului rusesc în Ucraina.

Kremlinul a eșuat în mod constant să pună societatea rusă pe picior de război pentru a sprijini efortul de război al Rusiei, iar cifrele schimbătoare din sondaje și tensiunile sociale exacerbate indică faptul că acest eșec are un efect tangibil asupra societății rusești înainte de alegerile prezidențiale rusești din 2024.

Kremlinul este probabil îngrijorat de modul în care schimbarea percepției rușilor cu privire la războiul din Ucraina va afecta rezultatul alegerilor prezidențiale rusești din martie 2024 și implementează măsuri pentru a se asigura că sprijinul electoral real al președintelui rus Vladimir Putin nu se bazează pe succesele de pe câmpul de luptă rusesc.

Se pare că președintele rus Vladimir Putin își va axa campania prezidențială pe presupusa stabilitate internă a Rusiei și pe creșterea criticilor la adresa Occidentului, în loc să se concentreze pe război. Putin și alți oficiali guvernamentali ruși și-au semnalat deja intenția de a-și intensifica eforturile de cenzură, afirmând că unii cetățeni ruși care au părăsit Rusia și alții care se află încă în Rusia au început să depună eforturi pentru a discredita viitoarele alegeri prezidențiale rusești și că Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a împiedica amestecul în alegeri.

Autoritățile ruse au încercat, de asemenea, să consolideze controlul asupra spațiului informațional rusesc și au intensificat măsurile de încurajare a autocenzurii. Bloggerii militari ruși au sugerat că oficialii politici ruși care finanțează canalele Telegram le-au ordonat să înceteze dezbaterile și criticile privind armata rusă înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Kremlinul a încercat probabil să consolideze sprijinul popular pentru Putin în întreaga Rusie prin crearea unei rețele de «proxy» care să facă campanie în numele lui Putin“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un nou sondaj independent confirmă: USR pe locul 2, foarte aproape de PSD! O alianță USR-PMP-Forța Dreptei ar câștiga lejer alegerile. Catastrofă pentru coaliție: PSD are 18,1%, PNL a coborât la 11%. Se dezumflă și „bula” AUR

* Guvernul Ciolacu vrea să jefuiască Pilonul II! Încearcă să fure 15-20% din pensiile private, pe care le echivalează cu pensiile speciale și le impozitează!

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Cherecheș a ieșit șifonat din confruntarea cu polițiștii germani, când a fost prins: încătușat și cu sânge pe față. Gonea cu 200 km/oră, cu mătușa „nemțoaică” în mașină. Primarul a opus rezistență, încercând să fugă. Aventura sa a durat 5 zile

* VIDEO. Drulă avertizează: Guvernul Ciolacu pregătește Opoziției un nou dosar – pentru Tomac, liderul PMP. „Democrația e în pericol, statul de drept e călcat în picioare”

* Procurorul DNA care a deschis „dosarul vaccinurilor” este conspiraționist antivaccinist! Prejudiciul imputat, de un miliard de euro, e desființat chiar de PSD-istul Rafila: România a plătit, în total, doar 500 de milioane de euro

* Mârlănii de președinte: Iohannis a devansat ceremonia de 1 Decembrie ca să plece mai repede în Dubai și n-a invitat Opoziția la recepție

VIDEO. Cum au prăduit PSD-iștii Parcul IOR. Nicușor Dan: „Firea și Negoiță au spus că a ars arhiva și nu pot demonstra că acolo e parc! Prefectul Capitalei a mers la instanța necompetentă”

Propagandă scârboasă făcută Chinei și Rusiei de un profesor universitar doctor din Sibiu. Minciuni grosolane, antisemitism, dezinformare, intoxicare. Antioccidentalism violent, în termenii propagandei bolșevice a anilor ’50

* Realitatea Plus – „linșaj mediatic” și „presă de tip șantajist”. PSD, PNL și AUR, solicitate de Grupul Prima TV să nu mai finanțeze televiziunea clanului Păcuraru

- Advertisement -

5 COMENTARII

    • Baiete,atata iti spun:ori esti idiot,ori ai creierul spalat de vreo ruda islamista….CINE DREA..CULUI A INVADAT ISRAELUL IN 7 OCTOMBRIE,UCIGAND MII DE OAMENI NEINARMATI,FEMEI SI BATRANI ,COPII,LA INTAMPLARE SI LUAND OSTATECI PENTRU SANTAJ tot ce au mai gasit in viata prin locuintele din zona invadata???Vezi ca termenul de holocaust iti este ori necunoscut,ori faci propaganda teroristilor !!!Tunelurile sapate pe banii ceruti de hamas Israelului pentru dezvoltarea Gaza,sub spitale si case de locuit,(practic nicio cladire publica nu a scapat nesapata si burdusita cu arme si munitie ruseasca si iraniana!!!),cine le-a sapat,desteptule??Ce cauti pe aici,sa faci propaganda hamasului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -