Calificarea la Euro 2024, obținută sâmbătă în apropierea Budapestei (2-1 cu Israel), a fost completată aseară nu doar prin câștigarea Grupei I, ci și printr-o victorie care ne-a distanțat la 5 puncte de marea favorită: 1-0 cu Elveția! Acest succes ne creează un mare avantaj la tragerea la sorți din 2 decembrie: evităm echipe puternice din urna a 2-a valorică, în care am urcat noi!
Aseară, pe Arena Națională din București, Elveția n-a mai arătat superioritatea zdrobitoare cu care ne-a copleșit pe 19 iunie la Lucerna, nu și-a mai creat acele ocaziii uriașe, nu ne-a mai dat două goluri și n-a mai șutat în bară în ultimul minut al prelungirilor, la 2-2. Dimpotrivă, am marcat noi primii, prin Alibec, și tabela a încremenit așa până la final.
Golul din minutul 50, venit pe traseul Coman – Stanciu – Moruțan – Alibec, a fost apărat cu o dârzenie de fier (o ma văzuserăm și în meciul decisiv cu Israel), cu o bună știință a jocului și cu paradele extraordinare ale portarului Horațiu Moldovan.
Un miracol în sine e că am luat 4 puncte din 6 echipei care are jucători la Manchester City, Newcastle, Inter Milano, Bayer Leverkusen, Monaco ori trecuți pe la Bayern München, Chelsea și Arsenal.
Per total, Elveția a fost mai bună decât România în „dubla” din aceste preliminarii, dar România a încheiat cu 5 puncte peste Elveția! Asta înseamnă că selecționerul Edward Iordănescu și fotbaliștii săi au compensat prin organizare, realism, ambiție, efort, determinare dusă până la sacrificiu, inteligență în joc, șiretenie și noroc. Și printr-o sănătoasă lipsă a aroganței (defect care i-a costat scump pe elvețieni).
Să recapitulăm:
1. ne-am calificat la Euro 2024;
2. am încheiat grupa pe primul loc;
3. am fost neînvinși în 10 jocuri (6 victorii, 4 egaluri, golaveraj 16-5);
4. am terminat cu 5 puncte în fața marii favorite Elveția.
Formația folosită marți seară de selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani):
H. Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – Moruțan (65 I. Hagi), Cicâldău (64 R. Marin), M. Marin, Stanciu (83 Olaru), Fl. Coman (72 Drăguș) – Alibec (83 Pușcaș)
În celelalte două meciuri disputate marți în Grupa I: Kosovo – Belarus 0-1, Andorra – Israel 0-2.
Clasamentul Grupei I
Cea mai bună apărare din grupă, a treia din Europa
România a avut de departe cea mai bună apărare din grupă: doar 5 goluri primite în 10 meciuri. Principalele rivale sunt la mare distanță: Kosovo – 10, Elveția – 11, Israel – 11, Belarus – 14.
Dintre cele 18 echipe care au jucat 10 meciuri în preliminarii (în cele 3 grupe de 6 formații), una singură a primit mai puține goluri: Portugalia – două. Există alte 5 formații care au încasat mai puțin decât noi, dar jucând doar 8 partide (în grupe de 5 echipe): Franța – 3, Anglia, Belgia, Croația și Albania – câte 4. Spania a primit 5 goluri, ca și România, dar jucând cu două meciuri mai puțin.
Clasamentul celor mai ermetice apărări, după media golurilor primite pe meci:
1. Portugalia (2/10) – 0,2
2. Franța (3/8) – 0,375
3-7. România (5/10), Anglia, Belgia, Croația, Albania (4/8) – 0,5
8. Spania (5/8) – 0,625
În privința atacului, România a marcat 16 goluri, mai puține decât Elveția (22), dar mai multe decât Israel (11), Kosovo (10) și Belarus (9).
Cele 10 meciuri ale României în Gupa I
- 25 mar.: Andorra – România 0-2 (Man 34, Alibec 49)
- 28 mar.: România – Belarus 2-1 (Stanciu 17, Burcă 19 / Morozov 86)
- 16 iun.: Kosovo – România 0-0
- 19 iun.: Elveția – România 2-2 (Amdouni 28, 41 / Mihăilă 89, 90+2)
- 9 sep.: România – Israel 1-1 (Alibec 27 / Gloukh 53)
- 12 sep.: România – Kosovo 2-0 (Stanciu 83, Mihăilă 90+3)
- 12 oct.: Belarus – România 0-0
- 15 oct.: România – Andorra 4-0 (Stanciu 23, I. Hagi 28, R. Marin 44 – din penalty, Fl. Coman 50)
- 18 nov.: Israel – România 1-2 (Zahavi 2 / Pușcaș 10, I. Hagi 63)
- 21 nov.: România – Elveția 1-0 (Alibec 50)
Marcatorii României în preliminarii
Cele 16 goluri ale României au fost marcate de 9 jucători.
- 3 goluri: Alibec, Stanciu, Mihăilă
- 2 goluri: I. Hagi
- 1 gol: Pușcaș, Man, Fl. Coman, Burcă, R. Marin
Grupa accesibilă, grupa infernală
Turneul final Euro 2024 se va disputa în perioada 14 iunie – 14 iulie, în 10 orașe din Germania: Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt, Dortmund, Köln, Düsseldorf, Gelsenkirchen, Hamburg și Leipzig.
Tragerea la sorți a celor 6 grupe de la Euro 2024 va avea loc sâmbătă, 2 decembrie, la Hamburg. România se va afla în urna a 2-a valorică.
- Urna 1: Germania (țara-gazdă), Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia
- Urna 2: Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania, România, Austria
- Urna 3: Scoția, Slovenia, Slovacia, Cehia, Olanda, Croația
- Urna 4: Serbia, Italia, Elveția și cele 3 câștigătoare ale barajelor
Așadar, nu vom putea întâlni în grupă Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania și Austria. Vom avea câte un adversar din urnele 1, 3 și 4.
Cea mai grea grupă: Franța, România, Olanda, Italia
Cea mai ușoară grupă: Belgia, România, Slovenia, Georgia/Luxemburg/Grecia/Kazahstan (una dintre cele patru, care va veni din acest baraj).
Țintarul celor 12 echipe de la baraje:
- Ruta A: Polonia – Estonia și Țara Galilor – Finlanda/Ucraina/Islanda
- Ruta B: Israel – Ucraina/Islanda și Bosnia – Finlanda/Ucraina
- Ruta C: Georgia – Luxemburg și Grecia – Kazahstan
Tragerea la sorți care va stabili care dintre Finlanda, Ucraina și Islanda merge în semifinalele de pe ruta A va avea loc joi, 23 noiembrie, la Nyon (Elveția). Tot atunci vor fi stabilite și gazdele celor trei finale ale play-off-ului, în care se vor întâlni învingătoarele din semifinale.
Meciurile de baraj se vor disputa în primăvara anului viitor, pe 21 martie (semifinalele) și pe 26 martie (finalele). Așadar, cu mai puțin de trei luni înaintea turneului final din Germania (14 iunie – 14 iulie)!
Golul României a venit pe traseul Nicolae Stanciu( căpitanul echipei), NU FLORINEL COMAN ,centrare de pe stânga la Morutan , cap al acestuia și Denis Alibec cu latul piciorului stânga și gol România.
Faceți cuvenita rectificare.!
Multumesc
Mulțumim, am completat: Coman – Stanciu – Moruțan – Alibec.