Instituții mass-media dintre cele mai importante la nivel mondial continuă să eșueze sistematic în misiunea de a informa corect publicul despre războiul care are acum loc în Fâșia Gaza, între armata israeliană și teroriștii Hamas. Ultimele isprăvi au readus în prim-plan două televiziuni care comiseseră și în săptămânile trecute erori extrem de grave, toate în favoarea Hamas: BBC și CNN.
Postul public de televiziune din Marea Britanie, care încă din prima zi a crizei – momentul atacului criminal comis de palestinieni pe 7 octombrie, soldat cu uciderea a 1.400 de civili israelieni – refuzase să-i numească teroriști pe membrii Hamas, a recidivat în urmă cu 3 zile. La televiziunea britanică a fost citită exact pe dos o știre transmisă de agenția Reuters. Textul original cita armata israeliană, care spunea că adusese propriul personal medical vorbitor de limbă arabă pentru a avea grijă de pacienții din spitalele palestiniene. BBC a transmis pe post că israelienii au recunoscut că au luat la țintă, în mod deliberat, personalul medical vorbitor de limba arabă!
Într-un buletin de știri ulterior, prezentatoarea BBC și-a cerut iertare: „Am spus că echipele medicale și vorbitorii de limbă arabă erau vizați. Acest lucru a fost incorect. Ar fi trebuit să spunem că forțele IDF (armata israeliană – n. red.) au inclus echipe medicale și vorbitori de limbă arabă pentru această operațiune. Ne cerem scuze pentru această eroare”. Ea a adăugat că „această eroare este sub standardele noastre editoriale obișnuite”.
Răul fusese însă făcut. Prezentatoarea Monica Miller spusese, citând Reuters: „Aflăm de la Reuters că Israelul a anunțat că forțele sale desfășoară o operațiune împotriva Hamas în Spitalul al-Shifa din Gaza și că țintesc oameni, inclusiv echipe medicale, precum și vorbitori arabi. Ei spun, de asemenea, că Israelul le cere tuturor agenților Hamas din spital să se predea în acest moment”. Apoi, pentru a fixa mai bine în mintea oamenilor acest mesaj, prezentatoarea a reluat așa-zisa știre: „Ei (israelienii – n. red.) țintesc… este vorba de vorbitori de limbă arabă, precum și de o parte din personalul medical de acolo și cer tuturor agenților Hamas din acel spital să se predea”.
BBC just apologized:
“We said that medical teams and Arab speakers were being targeted. This was incorrect. We should have said IDF forces included medical teams and Arabic for this operation. We apologise for this error.” pic.twitter.com/TevVt7NobK
— Dr. Eli David (@DrEliDavid) November 15, 2023
În realitate, știrea agenției Reuters suna astfel: „Forțele IDF au inclus echipe medicale și vorbitori de arabă, care au primit antrenament specific pentru a a fi pregătiți tocmai pentru aceste împrejurări complexe și sensibile, cu intenția de a nu răni și civilii”.
Un alt caz scandalos de minciună prin omisiune vine din partea CNN. În urmă cu aproximativ o săptămână, un bătrân care purta un steag israelian a murit din cauza unei lovituri primite în cap, cu portavocea, din partea unui agresor pro-Hamas. Palestinianul a fost arestat. Știrea publicată de CNN care a stârnit valuri de furie avea următorul titlu: „Arestare făcută în cazul morții protestatarului evreu care a căzut și s-a lovit la cap”. Ulterior, în fața scandalului declanșat, cei de la CNN s-au repliat, dar nu prea mult. Aceștia au modificat puțin titlul știrii: „Arestare făcută în cazul morții protestatarului evreu în California după confruntări pe tema războiului Israel-Hamas”.
Hi @CNN 👋
If the Jewish protester “fell and hit his head”, then why was a pro-Palestinian protester arrested for murder? 🤔 pic.twitter.com/DPDZIXgiCD— Dr. Eli David (@DrEliDavid) November 16, 2023
CNN a prezentat corespondențe părtinitoare din Fâșia Gaza, vădit pro-palestiniene. Acum câteva zile, un ONG pro-israelian a dezvăluit că mai mulți corespondenți ai unor importante instituții mass-media occidentale (Reuters, AP, CNN, New York Times) au mers cu teroriștii Hamas în teritoriile din Israel, unde s-au comis atrocitățile împotriva a mii de oameni pașnici. Acest lucru însemna că respectivii fotojurnaliști palestinieni, corespondenți ai presei occidentale, știuseră din timp de atac. Mai mult decât atât, unul dintre aceștia apare într-o fotografie ținut în brațe și pupat de liderul teroriștilor Hamas și organizatorul atacului terorist din 7 octombrie, Yahia Sinwar.
AP a contestat vehement că redacția ar fi știut ceva despre atac, dar l-a concediat pe jurnalistul respectiv. Același lucru l-au făcut și celelalte instituții mass-media occidentale cu corespondenții lor. CNN colaborase, de asemenea, cu jurnalistul fotografiat de gât cu Yahia Sinwar.
Era timpul sa incerce sa dreaga busuiocul ca se facusera de ris in toata lumea.
Poate ar trebui sa vedeti citeva videoclipuri unde sunt ironizati.
https://www.youtube.com/watch?v=gHTNuBKtzHc&ab_channel=%D7%90%D7%A8%D7%A5%D7%A0%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%AA
https://www.youtube.com/watch?v=VYUL1R4pupU&ab_channel=%D7%90%D7%A8%D7%A5%D7%A0%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%AA
https://www.youtube.com/watch?v=rbfccVBo9tE&ab_channel=%D7%90%D7%A8%D7%A5%D7%A0%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%AA