A existat multă supărare după 1-1 cu Israel (rezultat acceptabil, joc execrabil), dar atmosfera s-a reechilibrat după 2-0 cu Kosovo. Jocul n-a strălucit nici de această dată, dar rezultatele se leagă cu destulă coerență. Trei victorii și trei remize reprezintă un bilanț nesperat de bun după 6 etape (din 10), la fel și locul 2 (calificabil).
Dacă ultimele 4 meciuri vor continua pe aceeași linie, iar România va rămâne neînvinsă chiar și cu un joc modest, campania pentru Euro 2024 va fi un mare succes pentru selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani).
Meciul cu Kosovo era unul periculos, în condițiile în care pe 16 iunie, la Priștina, ex-iugoslavii ne dominaseră, iar golgheterul lor, Vedat Muriqi (29 de ani) – titular în prima ligă spaniolă, ceea ce noi nu avem –, tocmai marcase de două ori în poarta Elveției.
Idioții „uniți sub tricolor”
Vizita kosovarilor se putea încheia rău pentru noi. Iresponsabilitatea unor suporteri idioți, reuniți în gruparea „Uniți sub tricolor”, a făcut ca meciul să fie întrerupt în minutul 18. „Ultrașii” au afișat două bannere cu mesaj politic – „Basarabia e România” și „Kosovo e Serbia” –, promovând și prin scandări aceleași lozinci interzise pe stadioanele de fotbal.
Decerebrații (vestiții „patrioți” antinaționali, care provoacă doar pagube) n-au renunțat la bannere și la strigături nici după apelurile la rațiune făcute de diverși oficiali și de jucători precum Ianis Hagi, nici după ce peste 25.000 de spectatori i-au huiduit pe huligani, nici măcar după ce tânărul arbitru francez Willy Delajod (30 de ani) a decis întreruperea meciului, iar echipele s-au retras la vestiare.
Jocul s-a reluat după 45 de minute, cu o mare încărcătură emoțională negativă. Iar asta s-a văzut 11 minute mai târziu (minutul 29 al partidei), când Burcă a greșit grav o pasă spre portarul Horațiu Moldovan, Muriqi a interceptat și a trimis spre poarta goală. Golul a fost evitat miraculos de Drăgușin, care a respins de pe linia porții.
Același Muriqi ne-a dat o mare mână de ajutor spre finalul primei reprize – de fapt, un cot. Cotul aplicat lui Screciu, în minutul 42, care i-a adus golgheterului kosovar cel de-al doilea cartonaș galben și, automat, eliminarea.
Abia din acel moment, în formula „11 contra 10”, România a devenit cu adevărat favorită. Dar mai avea să pătimească mult până la obținerea celor 3 puncte.
În minutul 61, România putea debloca tabela, dar Stanciu a ratat penalty-ul.
Același Stanciu a punctat târziu, în minutul 83: bară-gol. Iar Mihăilă, autorul „dublei” fabuloase de la Lucerna, a închis tabela la 2-0.
Echipa României în meciul cu Kosovo (2-0): H. Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă (63 R. Marin), Bancu – I. Hagi (71 Moruțan), N. Stanciu, Screciu, Cicâldău (77 Olaru), Fl. Coman (71 Mihăilă) – Pușcaș (46 Alibec).
Elveția și Israel au jucători mai bine cotați, Kosovo îl are pe golgheterul Muriqi
Acest 2-0 de marți seară, de pe Arena Națională, întregește tabloul unor rezultate bune, pe fondul unui joc mediocru, cu momente de mare suferință.
Jocul slab e dat de valoarea modestă a fotbaliștilor români. Niciunul dintre ei nu e titular la vreo echipă importantă din Europa! Sub acest aspect, nu ne putem compara cu Elveția, dar suntem și sub Israel.
În plus, nu avem un golgheter de talia kosovarului Muriqi – 15 goluri pentru Mallorca în sezonul trecut, locul 5 în topul marcatorilor din prima ligă spaniolă, la egalitate cu francezul Griezmann de la Atletico Madrid, dar peste Morata (14), Vinicius (10), Rodrygo (9), En-Nesyri (8), Raphinha (7), Valverde (7), Pedri (6), Cavani (5), Depay (5) sau Dembélé (5).
Nici performanțele echipelor de club nu ne ajută: Elveția are trei formații în grupe (Young Boys Berna în Champions League, Servette Geneva în Europa League, Lugano în Conference League), Israel are două (Maccabi Haifa în Europa League, Maccabi Tel Aviv în Conference League), noi nu avem niciuna!
Să amintim, în acest context, că România are 19 milioane de locuitori, Elveția – 8,7 milioane, Israel – 9,2 milioane, iar Kosovo – 1,9 milioane.
Joc slab, rezultate bune
Așa stând lucrurile, putem spun că naționala României a scos maximum posibil din cele 6 meciuri jucate în actuala campanie de calificare.
În „dubla” cu Kosovo, am obținut un punct la Priștina (unde am fost dominați) și am câștigat acasă. În plus, n-am primit niciun gol de la temutul Muriqi sau de la colegii săi. Nici măcar Elveția n-a câștigat la Priștina.
Egalul din Elveția a fost o mare surpriză, contrar cursului jocului.
Remiza cu Israel a fost de asemenea norocoasă, oaspeții au jucat un fotbal mult mai bun, au avut și o bară.
Cu Belarus și în Andorra am câștigat.
Așadar, cele 12 puncte obținute de România până acum sunt o zestre foarte bună în raport cu jocul prestat. Asta înseamnă că selecționerul Edi Iordănescu a aplicat tactica potrivită, realistă, pragmatică punând pe primul plan rezultatele, în condițiile în care ultimele campanii de calificare – cu diverși selecționeri – au arătat că România nu poate produce și jocuri de calitate, și rezultate bune.
Rezultatele României în preliminariile Euro 2024
- 2-0 (d) cu Andorra (Man 34, Alibec 49)
- 2-1 (a) cu Belarus (Stanciu 17, Burcă 19 / Morozov 86)
- 0-0 (d) cu Kosovo
- 2-2 (d) cu Elveția (Amdouni 28, 41 / Mihăilă (89, 90+2)
- 1-1 (a) cu Israel (Alibec 27 / Gloukh 53)
- 2-0 (a) cu Kosovo (Stanciu 83, Mihăilă 90+3)
Ultimele 4 meciuri ale României
- (d) cu Belarus / 12 octombrie
- (a) cu Andorra / 15 octombrie
- (d) cu Israel / 18 noiembrie
- (a) cu Elveția / 21 noiembrie
Elveția a pierdut 4 puncte în prelungiri, Israel a câștigat 5 puncte spre final
După etapa a 6-a, Grupa I s-a lămurit sub un aspect: în lupta pentru calificare au mai rămas doar trei echipe – Elveția, România și Israel. Mai sperau Kosovo și Belarus, dar înfrângerile de marți le-a scos din orice calcule. Clasamentul grupei s-a rupt între cele trei fruntașe și cele trei codașe.
Acestea din urmă n-au cedat însă ușor. Belarus a pierdut în Israel printr-un gol încasat în minutul 90+3 (scor 0-1), Kosovo a cedat la București tot spre final (goluri încasate în minutele 83 și 90+3), chiar și Andorra a rezistat o repriză în Elveția (goluri primite în minutele 49, 84 și 90+3).
Surprinzător este faptul că Elveția nu s-a desprins decisiv după 6 etape, având doar două puncte peste România și 3 peste Israel. Așdar, teoretic se joacă și primul loc.
Dar această situație strânsă este înșelătoare. În ambele remize ale elvețienilor (scor 2-2), aceștia au fost egalați în prelungiri: minutul 90+2 (românul Mihăilă), respectiv 90+3 (kosovarul Muriqi). Mai mult: în partida cu România, Elveția conducea cu 2-0 în minutul 89, iar în Kosovo a condus de două ori după pauză.
La polul opus se află Israelul, care a smuls 6 puncte Belarusului prin goluri înscrise pe final: în deplasare (la Budapesta) a întors de la 0-1 la 2-1 în minutele 85 și 90+1, acasă a reușit unicul gol în minutul 90+3.
Fără aceste lovituri primite (de Elveția) sau date (de Israel) spre final, clasamentul ar fi arătat acum astfel: 1. Elveția – 18 puncte; 2. România – 11 p; 3. Belarus – 8 p; 4. Israel – 6 p; 5. Kosovo – 3 p; 6. Andorra – 2 p. Așadar, deși cu un punct în minus, ne-am fi aflat mai aproape de calificare, iar principalul nostru adversar ar fi fost Belarus!
Eu am pus televizorul pe fotbal că nu era nici un meci de rugby la ora respectiva.
Totusi… meciul trebuia sa se termine 3-0 in favoarea Romaniei pentru ca echipa INEXISTENTA Kosovo (pentru Romania nu exista Kosovo, nu este recunoscut oficial) a parasit terenul de joc fara incuviintarea arbitrului (si el foarte slab, fara coloana vertebrala) si a lipsit mai mult de de 30 minute.
Mafiotii de la UEFA dirijeaza mai nou si galeriile? De ce nu s-a sesizat UEFA si cind Imnul Romaniei a fost huiduit in Kosovo?
Kosovo=Serbia! Și nu e nici o discriminare cum au mințit cei de la UEFA, e politica României!
Și comentatorii au fost VARZĂ, aproape tot meciul l-am urmărit cu televizorul pus pe „Mute”.
Pe scurt, aștept meciurile de rugby, acolo e mai civilizat, nu exista peluze, nu se înjură ca la ușa cortului și nu se face politică jegoasă cum fac mafioții de la UEFA.