vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSportUmilințe la indigo pentru Hagi, în Europa, la distanță de 6 ani:...

Umilințe la indigo pentru Hagi, în Europa, la distanță de 6 ani: 1-0 și 0-4 cu campioana Ciprului, 1-0 și 0-3 cu campioana Moldovei. De fiecare dată, echipa sa s-a prăbușit în prima repriză de prelungiri și a primit lovitura de grație în minutul 105+1

-

Farul Constanța a fost eliminată încă din primul tur al Ligii Campionilor (C1) și va continua în Conference League (C3). A devenit deja o tradiție: triumful echipei lui Gheorghe Hagi în campionatul României nu este urmat de un parcurs european onorabil. Eșecul din 2017 a fost repetat, exact în aceeași regie, șase ani mai târziu: 1-0 pe teren propriu, 0-1 în deplasare după 90 de minute, prăbușire în prima repriză de prelungiri (0-4, respectiv 0-3).

Este al doilea an consecutiv când campioana României nu poate trece nici măcar de turul 1 preliminar al Ligii Campionilor! De fiecare dată, ne-au eliminat echipe din țări mici desprinse din fosta Uniune Sovietică: Armenia și Republica Moldova. Atât CFR Cluj (în 2022), cât și Farul Constanța (în 2023) au avut antrenori care au fost jucători exponențiali în Generația de Aur: Dan Petrescu, respectiv Gheorghe Hagi.

2 august 2017: APOEL Nicosia – Viitorul Constanța 4-0 (după prelungiri), 0-1 în tur. Golurile din prelungiri au fost marcate în minutele 93 (cipriotul Merkis), 94 (belgianul De Camargo) și 105+1 (cipriotul Efrem). Așadar, toate cele trei goluri care au îngropat echipa lui Hagi au venit în prima repriză de prelungiri.

18 iulie 2023: Sheriff Tiraspol – Farul Constanța 3-0 (după prelungiri), 0-1 în tur. Golurile din prelungiri au fost marcate în minutele 99 (camerunezul Mbekeli) și 105+1 (nigerianul Ademo). Așadar, ambele goluri care au îngropat echipa lui Hagi au venit în prima repriză de prelungiri.

Diferența majoră este că atunci – în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor – echipa lui Hagi a jucat fotbal în deplasare, și-a creat ocazii mari la Nicosia, fiind foarte aproape de egalare chiar în minutul 90, iar aseară, la Tiraspol, a fost incapabilă să se apropie periculos de poarta adversă.

- Advertisement -

Altfel, la distanță de 6 ani, similitudinile continuă.

Asemănări dureroase

APOEL Nicosia a avut în primul „11” un singur cipriot (Aloneftis), Sheriff Tiraspol – un singur moldovean (Luvannor), și acela brazilian naturalizat.

În 2017, APOEL Nicosia era un mix de sud-americani și vest-europeni (în special iberici): trei brazilieni (Carlão, Vinicius, Vander), doi spanioli (Rueda, Lago), un argentinian (Bertoglio), un portughez (Nuno Morais), un olandez (Waterman), un belgian (De Camargo) și un bulgar (Milanov).

- Advertisement -

În 2023, Sheriff Tiraspol s-a bazat mai ales pe jucători africani, care au format mai mult de jumătate din echipa multinațională înjghebată în această vară (7 din 11): un marocan (Talal), un ivorian (Zohouri), un camerunez (Mbekeli), un malian (Kyabou), un zimbabwean (Garananga), un jucător din Burkina Faso (Badolo) și unul din Insulele Capului Verde (João Paulo), plus un columbian (Bueno), un grec (Apostolakis) și un ucrainean (Koval).

Câte trei schimbări au făcut gazdele și în 2017 (la APOEL Nicosia au intrat olandezul Ebecilio și ciprioții Merkis și Efrem), și în 2023 (la Sheriff Tiraspol au intrat nigerianul Ademo, columbianul Tovar și brazilianul Vinicius).

Antrenorii celor două echipe au fost străini „multinaționali”: grecul Giorgios Donis (născut în Germania) la APOEL Nicosia, respectiv italianul Roberto Bordin (născut în Libia) la Sheriff Tiraspol.

De fiecare dată, ultimele goluri au fost marcate, pentru gazde, de jucători intrați pe teren în repriza a doua: ciprioții Merkis (94) și Efrem (105+1), respectiv nigerianul Ademo (105+1).

În ambele confruntări, echipa lui Hagi a primit goluri în minutele adiționale: Efrem (105+1), respectiv Talal (45+1) și Ademo (105+1).

La Viitorul/Farul, același patron-antrenor Gheorghe Hagi a mizat pe 9 români și doi străini (ivorianul Kevin Boli și spaniolul Dani Lopez) în 2017, respectiv pe 8 români și 3 străini (același Kevin Boli, plus beninezul Kiki și brazilianul Rivaldinho) în 2023.

VIITORUL (2017): Rîmniceanu – Benzar, Boli, Țîru. M. Constantin, C. Ganea – Cicâldău (83 Herea), Nedelcu (82 Mladen), Dani Lopez – Chițu, Fl. Coman (96 Eric).

FARUL (2023): Aioani – Kiki, Boli (58 Larie), M. Popescu, Borza – Artean, Nedelcu (79 Borgnino), Grameni – Mazilu, Alibec, Rivaldinho (58 T. Băluță).

Jucători care au evoluat în ambele partide: Boli și Nedelcu (ultimul, schimbat de fiecare dată în jurul minutului 80).

Palmares catastrofal al lui Hagi cu Viitorul/Farul în cupele europene: 1-6 la calificări, 12-28 la golaveraj!

De când s-a implicat în proiectul Viitorul/Farul Constanța, Gheorghe Hagi a disputat 7 „duble”, în 5 ediții ale cupelor europene. De 6 ori, echipa sa a fost eliminată, o singură dată s-a calificat! Farul a marcat în medie sub un gol pe meci (0,85) și a încasat două goluri pe meci (2,00).

Singurul adversar eliminat de Hagi în cupele europene, ca antrenor la Farul (incluzând și Viitorul), a fost Racing FC din Luxemburg: scor general 2-0 în sezonul 2018-2019, în Europa League.

2016-2017 (Europa League): eliminată de Gent (Belgia): 0-0 (a) și 0-5 (d).

2017-2018 (Champions League / Europa League): eliminată de APOEL Nicosia (Cipru): 1-0 (a) și 0-4 (d), după prelungiri; eliminată de FC Salzburg (Austra): 1-3 (a) și 0-4 (d).

2018-2019 (Europa League): calificată cu Racing FC (Luxemburg): 0-0 (a) și 2-0 (d); eliminată de Vitesse Arnhem (Olanda): 2-2 (a) și 1-3 (d).

2019-2020 (Europa League): eliminată de Gent (Belgia): 2-1 (a) și 3-6 (d).

2023-2024 (Champions League): eliminată de Sheriff Tiraspol (Republica Moldova): 1-0 (a) și 0-3 (d), după prelungiri.

Coșmarul Armenia se întoarce!

Eliminată în turul 1 preliminar din Liga Campionilor (C1), Farul a „retrogradat” direct în turul 2 preliminar din Conference League (C3), neavând acces nici măcar la Europa League (C2).

Din acest moment, pentru a avea acces la grupele Conference League, Farul ar trebui să elimine trei adversari la rând – exact traseul parcurs de CFR Cluj anul trecut. Orice „dublă” pierdută pe acest parcurs ar însemna părăsirea actualei ediții a cupelor europene.

Următorul adversar al Farului, în turul 2 preliminar din Conference League, va fi campioana Armeniei, Urartu, echipă din capitala Erevan, cu un stadion de numai 5.000 de locuri.

Și în sezonul trecut, campioana României (CFR Cluj) a întâlnit campioana Armeniei, care era tot din Erevan: Pyunik. Dar duelul nu a avut loc în turul 2 preliminar din Conference League, ci chiar în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor. Rezultatul a fost șocant: 0-0 la Erevan și 2-2 la Cluj-Napoca (după prelungiri), armenii au câștigat la penalty-uri (4-3)!

Uratu – echipa care nu elimină (aproape) pe nimeni

Marți seară, Urartu a fost eliminată, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, de Zrinjski, campioana Bosniei. A fost o „dublă” dramatică. Zrinjski a câștigat 1-0 în deplasare, dar a fost pierdut marți, după un adevărat thriller. Bosniacii au deschis scorul (Biblija, min. 27), dar Urartu a întors rezultatul prin „dubla” lui Grigoryan, din minutele 74 și 90+1, ultimul din penalty! Scorul general a devenit din nou egal, 2-2, astfel că s-a ajuns la prelungiri, unde dramatismul a continuat.

Gazdele au făcut 2-2 în minutul 94 (Kis, dn penalty), însă armenii au lovit din nou în minutul 105+3 (prin rusul Maksimenko), scor 3-2 pentru ex-sovietici, și s-a ajuns la penalty-uri. Acolo, Urartu a cedat, 3-4, și a retrogradat în Conference League, ca și Farul Constanța.

Partida-tur Farul – Urartu se va disputa la Ovidiu, în ziua de joi, 27 iulie. Returul se va juca o săptămână mai târziu, pe 3 august, la Erevan.

Urartu a câștigat în acest an cel de-al doilea titlu din istoria clubului. De asemenea, și-a adjudecat și Cupa Armeniei.

În toată istoria sa, Urartu a eliminat un singur adversar în cupele europene: pe Lokomotiv Tbilisi (Georgia), în 2005 – o „afacere” locală. În rest, 15 „duble” în care armenii au fost pierdut.

Victoria cu Zrinjski (în statistică se contabilizează rezultatul de la finalul prelungirilor) este prima după 10 înfrângeri consecutive, în cupele europene.

Echipele care i-au eliminat pe cei de la Urartu în ultimii 8 ani: Maribor (Slovenia), Cukaricki (Serbia), Sarajevo (Bosnia), Omonia (Cipru), Santa Coloma (Andorra) și Zrinjski (Bosnia). Așadar, echipele din fosta Iugoslavie sunt coșmarul armenilor!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„De azi, rapidistul Șumudică a murit! Aș antrena pe FCSB cu inima deschisă. Și la Dinamo m-aș duce”

Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

A 4-a finală consecutivă de Liga Campionilor cu un singur gol: Manchester City – Inter Milano 1-0! Italienii au pierdut toate cele trei finale din acest an

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

* S-a născut campionul următorului deceniu: Carlos Alcaraz, puștiul care a oprit marșul triumfal al lui Djokovici. Finală magică la Wimbledon: spaniolul a câștigat în 5 seturi, după ce începuse cu 0-5!

România e regina Europei la tenis de masă: unguroaica noastră e mai tare decât chinezoaicele nemților! În finală: România – Germania 3-2, Bernadette Szöcs ne-a adus două puncte

4 COMENTARII

  1. Regele este… gol.
    De la comentariul stupid al lui Topescu, la mafia machidonilor, la desfiintarea cu totul a fotbalului romanesc.
    Iar Hagi a facut si face parte din acest dezastru.

    Mafia pariurilor, mafia transferurilor si spalatorii de bani par a face si desface fotbalul romanesc.

    Tiraspol? Ce ati vazut e infratirea mafiilor. Iar Hagi? Cu capul plecat vorbind despre experimentata exhipa Sheriff. Si marmota invelea ciocolata, si noi sa mergem la culcare. Hagi vegheaza.

    Sunt fericit ca am apucat sa vad jucatori cu talent si suflet, din epoca pre Hagi.

  2. Adevarat, dar nici cu Razvan Burleanu nu mi-e rusine, caricatura asta pusa de Victor Ponta si Vasile Dincu o tine numai in esecuri. Ce performante a avut fotbalul romanesc de la venirea lui Burleanu? Eu nu tin minte sa fi avut vreun succes. Am crezut ca dupa plecarea Nasului si a lui Corleone lucrurile vor reveni la normal. N-a fost sa fie.
    „Omul sfinteste locul”, spune un proverb. Se pare ca la fel de adevarat este ca „Omul ingroapa locul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -