joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta,...

ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută. Acestea plătesc anual peste 30% din PIB către Beijing și rămân fără bani pentru funcționarea statului

-

China, „cel mai mare și mai neiertător creditor guvernamental din lume“, distruge țările care comit imprudența de a se împrumuta de la regimul comunist din Beijing. O foarte complexă și vastă analiză realizată de Associated Press (AP), prezentată de „The Washington Post”, arată că țările ajung să plătească anual Beijingului o treime din PIB-ul țării, rămânând fără bani pentru a menține statul în stare de funcționare. În urmă cu 10 ani, pe când la guvernare se afla Guvernul PSD condus de Victor Ponta, România a fost la un pas de a apuca pe acest drum.

Cel puțin o duzină dintre țările sărace ale lumii sunt în pragul unei prăbușiri totale, copleșite de povara sutelor de miliarde de dolari împrumutate în principal de la China, cel mai dur dintre creditori, relevă analiza AP. Printre statele afectate sunt Pakistan, Kenya, Zambia, Laos, Mongolia.

Confruntate cu refuzul dur al Beijingului de a reeșalona plățile ori de a șterge o parte din datorii, aceste țări au ajuns să nu mai aibă bani pentru funcționarea statului. Pentru că peste 30% din PIB se duce la plata datoriilor către China, Guvernele nu mai au posibilitatea să țină școlile deschise, să furnizeze energie electrică ori să cumpere alimente și combustibil pentru populație. La aceasta se adaugă pierderea rezervei valutare, folosită să plătească dobânzile la împrumuturile făcute imprudent de la statul chinez.

Țările care se împrumută la China ajung să plătească peste o treime din PIB la datoria externă. Zambia și Sri Lanka au intrat în incapacitate de plată

În unele cazuri, aceste țări ajung să mai aibă bani de funcționare pentru doar câteva luni pe an. Țările analizate de AP aveau până la 50% din împrumuturile lor externe de la China și cele mai multe dintre ele alocau mai mult de o treime din veniturile guvernamentale pentru plata datoriei externe. Două dintre ele, Zambia și Sri Lanka, au intrat deja în incapacitate de plată, neputând face nici măcar plata dobânzilor la împrumuturile care finanțează construcția de porturi, mine și centrale electrice.

- Advertisement -

Modul de a acționa al Chinei este unul subversiv și conspirat. Guvernul de la Beijing folosește corupția pentru a-i convinge pe înalții oficiali ai țărilor respective, precum și ispititoarea perspectivă de a nu condiționa împrumutul de nicio clauză privind destinația banilor ori respectarea unor norme. Dar în spatele acestei oferte atrăgătoare se ascund capcane mortale. China nu iartă datoriile, nu face reeșalonări și nu acordă înlesniri, așa cum se întâmplă în cazurile similare cu țările occidentale.

Regimul comunist de la Beijing ține la secret câți bani a împrumutat și în ce condiții, astfel că victimele căzute în capcană nu își pot refinanța datoria împrumutându-se din altă parte. Creditorii importanți nu se bagă, pentru că nu se știe ce sume trebuie plătite, la ce dobânzi și cu ce clauze ascunse.

De curând, scrie Associated Press, s-a descoperit că țărilor care se împrumută de la China li se cere să-și plaseze banii în conturi escrow ascunse. Acest lucru transformă China în creditor prioritar, care trebuie plătit înaintea celorlalți. (Contul escrow permite depunerea sumelor în favoarea beneficiarului, însă ridicarea acestora este condiționată de îndeplinirea unor condiții contractuale. În același timp, depunentul are posibilitatea recuperării integrale a disponibilului din cont în cazul în care condițiile specificate nu sunt îndeplinite.)

- Advertisement -

În Pakistan, milioane de oameni au rămas fără slujbe după ce statul n-a mai avut bani să producă energie electrică. În Kenya, Guvernul n-a mai avut bani pentru funcționari. „Într-o mare parte a lumii, ceasul a ajuns la miezul nopții“

Cum se traduce în efecte concrete pentru populație această veritabilă piraterie fiscală făcută de China? „Washington Post” explică.

În Pakistan, milioane de muncitori din industria textilă au fost concediați pentru că țara are o datorie externă prea mare și nu-și permite să mențină curentul electric și mașinile în funcțiune.

În Kenya, Guvernul a amânat plata salariilor pentru mii de angajați din administrația publică pentru a economisi bani pentru a plăti împrumuturile externe. În aprilie, consilierul economic principal al președintelui a scris pe Twitter: „Salarii sau incapacitate de plată? Alegeți!”.

De când Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată acum un an, o jumătate de milion de locuri de muncă în industrie au dispărut, inflația a depășit 50%, iar mai mult de jumătate din populația din multe zone ale țării a căzut în sărăcie.

Experții anticipează că, dacă Guvernul chinez nu începe să-și îndulcească poziția privind împrumuturile acordate țărilor sărace, ar putea apărea un val de alte neplăți și revolte politice. „Într-o mare parte a lumii, ceasul a ajuns la miezul nopții. China a plecat în altă parte și a lăsat această instabilitate geopolitică care ar putea avea efecte de lungă durată”, a declarat economistul Ken Rogoff, de la Harvard.

Studiu de caz: Zambia. Guvernul a rămas fără bani pentru funcționarea țării. China a refuzat să se alăture celorlalți creditori pentru a discuta reeșalonarea plăților. Țara africană s-a prăbușit complet

Este prezentat, concret, studiul de caz zambian.

Zambia, țară africană de 20 de milioane de locuitori, fără ieșire la mare, a împrumutat în ultimele două decenii miliarde de dolari de la băncile chinezești de stat pentru a construi baraje, căi ferate și drumuri. Așadar, infrastructură.

Împrumuturile au stimulat economia Zambiei, dar au crescut atât de mult dobânzile la împrumuturile externe, încât Guvernul a ajuns să reducă masiv cheltuielile pentru sănătate, servicii sociale și subvențiile acordate fermierilor pentru semințe și îngrășăminte.

În trecut, în astfel de circumstanțe, marii creditori guvernamentali, cum ar fi SUA, Japonia și Franța, ajungeau la înțelegeri pentru a ierta o parte din datorie, fiecare creditor dezvăluind clar ce îi era datorat și în ce condiții, astfel încât nimeni să nu se simtă înșelat.

Dar China nu a jucat după aceste reguli. A refuzat să se alăture discuțiilor multinaționale, negociind separat cu Zambia și insistând asupra confidențialității, care interzicea țării să le spună creditorilor non-chinezi termenii împrumuturilor și dacă China a găsit o modalitate de a ajunge în fruntea liniei de rambursare.

În această situație, un grup de creditori ne-chinezi a refuzat în 2020 rugămințile disperate ale Zambiei de a suspenda plata dobânzilor, chiar și pentru câteva luni. Acest refuz a dus la epuizarea rezervelor valutare ale Zambiei, inclusiv rezerva de dolari americani, pe care țara o folosea pentru a plăti dobânzile împrumuturilor și pentru a cumpăra produse de bază importante, cum ar fi petrolul.

Până în noiembrie 2020, cu puține rezerve rămase, Zambia a încetat să mai plătească dobânzile și a intrat în incapacitate de plată, blocându-se astfel viitoarele împrumuturi și declanșând un cerc vicios de reducere a cheltuielilor și de adâncire a sărăciei.

De atunci, inflația în Zambia a crescut cu 50%, șomajul a atins un nivel record al ultimilor 17 ani, iar moneda națională, kwacha, a pierdut 30% din valoare în doar 7 luni. ONU estimează că numărul zambienilor care nu primesc suficientă hrană aproape că s-a triplat doar în 2023, ajungând la 3,5 milioane.

La câteva luni după ce Zambia a intrat în incapacitate de plată, s-a descoperit că țara africană datora 6,6 miliarde de dolari băncilor chinezești de stat, dublu față de ceea ce mulți credeau la acea vreme și aproximativ o treime din datoria totală a țării.

„Zburăm orbește”, a declarat Brad Parks, directorul executiv al AidData, un laborator de cercetare de la William & Mary care a descoperit mii de împrumuturi chinezești secrete și care a ajutat AP în analiza sa. „Când te uiți sub pernele canapelei, îți dai seama brusc: «Oh, sunt o mulțime de lucruri care ne-au scăpat». Și, de fapt, lucrurile sunt mult mai rele”.

Hondurasul, șantajat de Beijing să renunțe la legăturile cu Taiwan. În Sri Lanka, președintele care a semnat contractele cu China a fugit din țară. Laos plătește 25% din PIB pentru o cale ferată făcută cu bani chinezești

În martie acest an, Honduras, puternic îndatorat, a invocat „presiuni financiare” în decizia sa de a stabili legături diplomatice oficiale cu China și de a le rupe pe cele cu Taiwanul.

Luna trecută, Pakistanul a fost atât de disperat să prevină alte pene de curent încât a încheiat un acord pentru a cumpăra petrol la preț redus din Rusia, rupând rândurile cu efortul condus de SUA de a tăia fondurile pentru mașina de război a lui Vladimir Putin.

În Sri Lanka, revoltele care au avut loc pe străzi în iulie anul trecut, când au fost incendiate casele miniștrilor Guvernului și a fost luat cu asalt palatul prezidențial, l-au obligat pe liderul care făcuse acordurile oneroase cu China să fugă din țară.

În Laos s-a descoperit că țara trebuia să plătească anual 25% din PIB-ul țării pentru o cale ferată pe care o construise cu bani chinezești.

Ancheta investigatorilor financiari a relevat cel puțin 385 de miliarde de dolari de datorie chineză ascunsă și subraportată în 88 de țări, multe dintre acestea aflându-se într-o situație mult mai gravă decât se știa.

China a început să-și ascundă împrumuturile către alte state, camuflându-le prin companii-fantomă. O mare parte din bani dispar pe drum

De o perioadă încoace, China a început să-și ascundă împrumuturile. S-a renunțat la cele oficiale, acordate de la Guvern la Guvern, și s-au înființat companii-fantomă, pretinzându-se că ar fi împrumuturi private. Această strategie a avut drept consecință corupția extremă.

În Zambia, de exemplu, un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la două bănci chinezești către o companie fantomă pentru a construi un baraj hidroelectric uriaș nu a apărut în registrele contabile ale țării timp de ani de zile.

În Indonezia, împrumuturi chinezești de 4 miliarde de dolari pentru a ajuta la construirea unei căi ferate nu au apărut, de asemenea, niciodată în conturile publice ale Guvernului. Toate acestea s-au schimbat ani mai târziu, când, depășind bugetul cu 1,5 miliarde de dolari, Guvernul indonezian a fost nevoit să salveze calea ferată de două ori. Cu această ocazie s-a descoperit că 2,5 miliarde de dolari au dispărut pe drum.

PSD era pe punctul de a băga România pe lista victimelor Chinei. Ponta și Dăncilă au fost la un pas să semneze cu Beijingul contracte asemănătoare celor făcute de țările africane și asiatice. Dragnea și Vâlcov ticluiau o combinație prin Fondul Suveran

Analiza de mai sus, făcută de AP și publicată de „Washington Post”, nu e o poveste abstractă și îndepărtată. În perioada guvernării PSD când Victor Ponta era prim-ministru (2012-2015), iar apoi în timpul guvernării Dăncilă (2018-2019), România a ajuns chiar să încheie un acord de principiu cu China, care urma să acorde împrumuturi de miliarde de dolari pentru realizarea unor lucrări de infrastructură. Se vorbea despre o centrală electrică, despre noi reactoare atomice la Cernavodă și despre autostrăzi.

În ultima clipă, căderea în această capcană mortală a fost evitată prin căderea Guvernului Dăncilă (prin moțiune de cenzură) și impunerea Guvernului Orban.

Fără apartenența țării la UE și NATO, România ar fi fost azi, foarte probabil, în situația țărilor africane descrise mai sus ori a Muntenegrului, care în 2021 a ajuns în incapacitate de plată după ce se împrumutase la China pentru a construi o autostradă. Salvarea micuțului stat ex-iugoslav a venit de la Uniunea Europeană, care i-a dat banii necesari pentru a salva gajul pus în contractul cu chinezii: cedarea pe o perioadă lungă a celui mai mare port muntenegrean la Marea Adriatică.

Un raport făcut anul trecut de think-tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA) arăta că statul chinez țintește „elemente prietenoase“ din elita politică a României, în special PSD, pe care le corupe pentru a-și extinde apoi influența tocmai prin perfectarea contractelor privind proiectele de infrastructură. Beijingul apelează la liderii PSD cu predilecție pentru a ajunge la aceste acorduri, după rețeta folosită în țările amintite mai sus.

CEPA a enumerat, pe lista politicienilor români „cultivați“ de China, nume foarte cunoscute, din care 4 au fost chiar șefi de Guvern: Adrian Năstase, Emil Boc, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, Theodor Meleșcanu, Adrian Severin, Maria Grapini.

Dintre aceștia, cel puțin o parte sunt și azi în siajul Beijingului. Adrian Năstase și Viorica Dăncilă au mers chiar zilele trecute în China, în vizite unde s-au întâlnit cu oficiali de rangul 2 sau 3. Victor Ponta laudă modelul chinezesc în fiecare săptămână la România TV, televiziunea prietenului său fugar Sebastian Ghiță.

Și Liviu Dragnea avea gânduri rele pe filiera China. El voia să-i ajute pe comuniștii de la Beijing să captureze România prin intermediul Fonduui Suveran la care meșterea împreună cu prietenul său Darius Vâlcov – pe atunci ministrul Finanțelor, acum condamnat la închisoare și fugar în Italia. În Fondul Suveran urmau să fie îndesate toate companiile profitabile ale statului român, iar Chinei îi era destinată o halcă importantă în schimbul unor miliarde otrăvite.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Pe cine-a invitat Ciutacu în studio: Marina Tauber, pe lista UE de sancționare a persoanelor care vor să destabilizeze Republica Moldova!

VIDEO. Marcel Pavel a cântat la protestul rusofililor lui Șor, la Orhei, la concurență cu mitingul pro-european al Maiei Sandu de la Chișinău. S-a trezit cu piața goală: „Unde sunteți? De ce-ați plecat?”

Cuib KGB-ist la Eparhia Cernăuți: starețul Mănăstirii „Sfânta Înălțare“, prins când striga în timpul liturghiei că Biserica Ortodoxă a Ucrainei e „satanică“. Se așteaptă zvârcolirile RTV și Antena 3

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

Iresponsabilitate criminală: după ce a falimentat România, Ciolacu anunță că nu mai vrea premier până nu se face reforma pensiilor speciale și nu se încheie greva profesorilor

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

8 COMENTARII

    • Orban este inteligent si nu putea fi manipulat de sistem. Totusi, desi nu avea „scheleti” in dulap, exista in el ceva ezitant, neconvingator, peste care s-ar fi putut trece daca era inconjurat de o echipa serioasa, de buna credinta. dar o asemenea echipa nu existat in PNL nici in perioada Orban, nici dupa.
      Totusi, s-a intamplat ceva care ar putea explica. O scrisoare a unei presupuse iubite care dezvaluia lucruri urate, mizerabile, ce s-ar fi intamplat chiar in sediul guvernului.
      Orban a negat, a promis ca va demonstra in justiitie ca sunt minciuni, dar nu a mai aflat nimic. Asta imi anuleaza incrderea pe care o aveam.

    • Nu e numai asta. Mafiotii care au facut afaceri oneroase pe seama Unifarm sint in relatii foarte bune cu dl. Orban, au aparut impreuna in poze, iar dl. Orban era prim-ministru. Cum se face ca tot timpul politrucii sint in relatii bune cu infractorii?

  1. De unde știi dumneata?
    Asa ati hotărât în ședința de pe casa scărilor?
    În primul rand el este vinovatul principal pentru ca PNL a scăzut sub scorul PSD chiar în perioada cit dansul era președinte PNL.

  2. Analiza WP este complexa ai detaliata, totusi diplomatica.

    Dupa ce URSS a instigat tarile africane impotriva „colonialistilor” si „radisitilor” albi acestea au cazut ca merele putrede in poala Chinei.

    Acuma vede Africa ce inseamna rasism si exploatare. Circula poze cu supraveghetorii chinezi si mincitorii negri. In fine.

    Mai mult. Problema trebuie abordata si tehnic, militar si politic. Nu numai financiar.

    1. Un proiect facut cu chinezii si cu finantare chinezeasca are toate sansele sa fie autosabotat. O lucrare proasta are costuri foarte mari de exploatare si intretinere. Ceea ce condice la faliment, chinezii culegand imediat toate gatantiile. De aceea este capital aspectul tehnic.

    2. Un port construit de chinezi este exoatat de chinezi, acestia folosindu-l inclusiv pentru activitati de spionaj si militare. Toate acestea devin baze militare chinezesti. Prezenta militarilor chinezi fiind justificata ca fiind necesara pentru „apararea” si „paza” obiectivului.

    3. Se pare ca atat europenii cat si americanii nu prea inteleg bine sintagma de tigru asiatic. Un tigru are interesul sa manance si sa se inmulteasca. Mofturile despre drepturile omului nu-l vor opri pe tigru sa te manance daca ii lasi sansa. Discursurile cu „nu e mumos mamitzo” il lasa absolut rece.

    4. Toti acesti fosti prim-ministri pesedisti sunt buni de condamnat pentru tradare in favoarea unei puteri straine.

  3. Foarte interesant articol! China nu numai invadeaza lumea cu produsele sale, nu numai ca Europa si SUA sunt impanzite cu chinezi, nu numai ca fura secrete din laboratoarele de cercetare. Injecteaza alte tari cu otrava banilor imprumutati de sefii lor corupti sau iresponsabili, ca sa le poata distruge (sau acapara?)
    Stiam ca are nevoie de spatiu pentru imensul popoor, dar nu o credeam atat de ticaloasa.
    Iar secaturile de fosti sefi din Romania, care o curteaza si acum, ce urmaresc? Spera la ajutorul Chinei, ca sa fie repusi in functii ca sa ne vanda ieftin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -