Ținte strategice aflate pe teritoriile ucrainene ocupate de Rusia în sudul și estul țării adânc în spatele frontului au început să fie lovite, cel mai probabil, cu rachete de rază lungă de acțiune. Rușii se tem că e startul unei campanii de bombardamente strategice care va ținti depozite de muniții și de carburant, centre de comandă și control și puncte de comunicații. Pare un scenariu pe care lumea l-a mai văzut astă-toamnă, înainte ca Ucraina să contraatace și să recupereze teritoriile din zonele Harkov, Liman și Herson.
Prima lovitură dată în noaptea de duminică spre luni a vizat un obiectiv aflat dincolo de limita de 70 de kilometri pe care o asigură rachetele livrate de americani odată cu sistemele HIMARS.
Anul trecut, după apariția HIMARS și distrugerea masivă a logisticii rusești din spatele frontului, comandamentul de la Moscova a fost nevoit să mute absolut totul la minimum 70 de kilometri în spatele liniei de contact cu ucrainenii. Până acum, depozitele, aeroporturile și centrele de comandă și comunicații aflate dincolo de această distanță n-au putut fi lovite decât ocazional cu drone ori prin sabotaje realizate de forțele speciale de la sol.
Acum, datele problemei par să se fi schimbat din nou. Marea Britanie a confirmat săptămâna trecută că livrează Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, care pot lovi ținte aflate la 250 de kilometri distanță. Aceste rachete se lansează din avion. Mai mult decât atât, numărul rachetelor e de așteptat să crească în perioada imediat următoare, pentru că luni președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, după o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Franța va livra forțelor Kievului alte rachete cu rază lungă de acțiune – cel mai probabil, Scalp EG –, cu rază de 250 de kilometri.
Russians are starting to muse what to do with important bases within the 300 km Storm Shadow range, due to the recent strikes in Luhansk. It is the same discussion as when HIMARS entered the battlefield last year and which concluded with their decisive defeat in Kherson City.… pic.twitter.com/js1QnOMBnO
— (((Tendar))) (@Tendar) May 15, 2023
Prima confirmare privind apariția loviturilor aeriene date de ucraineni cu noile rachete a venit de la o sursă rusească: Igor Girkin, alias Igor Strelkov, ofițerul FSB care a condus în 2014 milițiile separatiste din Donbass.
Acesta a scris pe canalul său de Telegram: „O altă lovitură în Lugansk cu rachete cu rază lungă de acțiune, cel mai probabil o Storm Shadow produsă de anglo-francezi. Loviturile au țintit clădirea unei foste școli de aviație pentru personalul navigant, în care personalul militar din grupul nostru era cazat. Livrarea acestor proiectile Ucrainei poate afecta serios situația de pe front, dearece aceste rachete cu rază de 250-300 kilometri pot lovi eficient cartiere generale, depozite de muniții și cazarme ale personalului mult în spatele frontului. Dacă Marea Britanie începe să livreze rachete care sunt în serviciul țărilor NATO, și nu din cele destinate exportului, atunci raza de acțiune va crește la 500 de kilometri! Lăsați-mă să vă reamintesc că folosirea cu succes a rachetelor americane de mare precizie MLRS HIMARS pentru a distruge podurile de peste Nipru în regiunea Herson a forțat trupele noastre să părăsească malul drept al fluviului, să abandoneze Hersonul și să se evacueze pe malul stâng al Niprului. (…) În acest moment, de fapt, singura cale să contracarăm Storm Shadow este să distrugem avioanele care transportă aceste rachete. Din fericire pentru noi, Ucraina n-are așa multe deocamdată, iar pentru folosirea lor este necesar să-și modernizeze serios MiG-urile 29 și Su-27 pe care le are. Dar asta va fi până când Vestul va începe să aprovizioneze Ucraina cu F-16“.
Speranțele lui Strelkov („Pușcașul“ în traducere) că ucrainenii n-au încă o capacitate de a lansa des astfel de rachete Storm Shadow pare însă neîntemeiate. Surse ale publicației rusești „Izvestia“, citate de analistul militar israelian Guy Plopsky, spun că rachetele de croazieră britanice Storm Shadow sunt lansate de avioanele ucrainene Suhoi-24M, care operează „sub acoperirea avioanelor de vânătoare MiG-29 și Su-27 echipate cu rachete antiradiație HARM“.
1/ Anonymous sources cited by Izvestia assert that Storm Shadow air-launched cruise missiles are being launched by Ukrainian Su-24Ms, which operate „under the cover of MiG-29 & Su-27 fighters [equipped] with HARM anti-radiation missiles.”https://t.co/5vPXFUDwtC
— Guy Plopsky (@GuyPlopsky) May 16, 2023
„Pentru a asigura siguranța aviației lor, comandamentul ucrainean folosește de asemenea în mod activ ținte false sub formă de UAV-uri (se presupune că se referă la momeli miniaturale lansate din aer ), deși este posibil ca și alte UAV-uri (drone – n. red.) să fie folosite în acest scop. În cele din urmă, sursele Izvestia susțin că apărarea antiaeriană a doborât mai multe avioane ucrainene și un Storm Shadow în ultimele zile. Bineînțeles, nu este furnizată nicio dovadă pentru a susține aceste afirmații“, mai scrie Guy Plopsky.
Despre șansele rușilor de a doborî rachetele Storm Shadow a vorbit și Igor Strelkov, care a spus, destul de sceptic, că aceastea au o foarte slabă semnătură pe radar, deci sunt aproape invizibile.