vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNews„Mergem sau nu la amărâta aia?“ / „Ar merita s-o omor?“ /...

„Mergem sau nu la amărâta aia?“ / „Ar merita s-o omor?“ / Elevii de la Liceul Ion Creangă voiau să chiulească în masă, ca s-o vadă pe profesoara de japoneză cum „face spume la gură“, înainte să fie tăiată cu cuțitul de unul dintre ei

-

Descris de conducerea școlii drept „liniștit“, elevul care a atacat-o miercuri cu cuțitul pe profesoara de japoneză la Liceul Caragiale, din București, avea dialoguri năucitoare, pe grupul de WhatsApp, cu alți colegi de clasă care nu păreau departe el, ca mod de a gândi. În fața polițiștilor, liceeanul de 16 ani spune că a atacat-o pe profesoară pentru că „așa am simțit“ și că nu știe de ce a făcut-o. Convorbirile cu colegii demonstrează însă că a premeditat acest lucru și n-a fost un impuls de moment.

Întreaga poveste este năucitoare. Miercuri, 5 aprilie, profesoara de japoneză de la Liceul Ion Creangă, din București – socotit destul de bun –, a anunțat că le dă copiilor un test inopinat.

Pe WhatsApp, elevii din clasa a X-a au început să comenteze nemulțumiți. S-a propus chiulul în masă, toată clasa, „să vedem cum se face toată roșie la față, face spume la gură“. Doi elevi, o fată și un băiat, par cei mai agresivi. Eleva se referă la profesoară cu apelativul „amărâta aia“. Elevul întreabă: „Ar merita să o omor?“.

Ca de obicei, despre elevul agresor se dau acum referințe bune: „Era un copil liniștit“

Dialogul are loc la ora 11.50. 40 de minute mai târziu, polițiștii Secției 14 din Capitală sunt sesizați, prin apel la 112, că o profesoară de la un liceu din Sectorul 4 a fost „agresată“ cu un „obiect tăietor-înțepător“ de un elev, în clasă, la ora de curs.

- Advertisement -

La liceu ajung echipaje de poliție și Ambulanța. Se descoperă că elevul a scos din ghiozdan un briceag pe care i l-a pus la gât cadrului didactic. Femeia s-a speriat și a încercat să scape, iar agresorul a crestat-o. După atac, elevul înarmat cu cuțit a rămas în clasă.

Din fericire, rana este superficială și profesoara de japoneză nu are nevoie de internare. Însă, având în vedere zona unde a fost tăiată, viața i-a fost pusă în pericol, iar victima este dusă la Spitalul Universitar, pentru a-i fi cusută tăietura. Agresorul e dus la Poliție și reținut pentru 24 de ore, pentru tentativă de omor.

Polițiștii află de la colegi și cadrele didactice numai lucruri bune despre atacator: cum că n-ar fi făcut probleme până acum și că era o persoană „liniștită“ și „tăcută“.

- Advertisement -

Se mai află însă și că elevul a fost transferat la liceu în timpul acestui an, „cum se face“. O practică foarte larg răspândită în sistemul de învățământ din România este ca elevii „cu pile“ care nu știu carte să fie transferați de părinți prin intervenții, în timpul anului școlar, evitându-se astfel sistemul de admitere bazat pe note.

Supărare mare – profesoara voia să le dea un test elevilor. Acum, toți se declară traumatizați și speriați, deși conversațiile de pe WhatsApp, dinaintea atacului, relevau altceva

Întorcându-ne la atacul produs miercuri, în incinta Liceului Ion Creangă, unul dintre elevii care se aflau în clasă în momentul agresiunii a relatat pentru Digi 24: „Urma să primim un test neanunțat, elevul s-a supărat și a scos din ghiozdan briceagul, cuțit de bucătărie sau ce era, și i l-a pus la gât profesoarei. Doamna s-a speriat, s-a dat într-o parte și a tăiat-o“.

După incident, toată lumea a încercat să se spele pe mâini și să se „scoată“ cât mai repede din problemă.

Unul dintre părinții elevilor a susținut că aceștia ar fi „traumatizați“ și „speriați“ și că n-ar mai vrea să meargă la școală, deși dialogurile pe care le purtau pe grupul de WhatsApp, înaintea atacului, arătau altă stare de spirit.

Unul dintre elevi spune că profesoara de japoneză are 26 de ani și este foarte populară printre copii – deși dialogurile din grupul de WhatsApp demonstrează, din nou, cu totul altceva.

Din comunicatele ministrului și ale Ministerului Educației curge rumegușul. Se dau asigurări, se condamnă violența, se anunță măsuri

Ministerul Educației, care e politizat total de PSD și PNL și nu face absolut nimic pentru a stopa violența în școli, s-a trezit să „condamne agresiunea de orice fel în mediul școlar“.

Se fac anchete, se anunță monitorizări, se discută punctual despre acest caz și Ligia Deca, ministrul Educației pus personal de președintele Iohannis în funcție (la fel ca și precedentul ministru, plagiatorul Sorin Cîmpeanu), ne asigură de bunele sale intenții și „condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală“.

În acest cor care recită fraze de lemn, notă discordantă face sindicatul profesorilor, care spune că problemele legate de violența din școli și lipsa de autoritate a profesorilor sunt cronice, că se știe despre ele de foarte mult timp și că nu s-a făcut nimic pentru a mări siguranța în sistemul de învățământ.

Poliția semnala anul trecut că doar în prima lună a anului școlar 2022-2023 (septembrie) s-au înregistrat 373 de infracțiuni în unitățile de învățământ și alte 33 în apropierea acestora. Dintre acestea, 232 au fost loviri și alte violențe.

În realitate, așa cum bine se știe, incidentele care ajung să fie reclamate la Poliție sunt doar vârful aisbergului, pentru că majoritatea sunt mușamalizate de conducerile școlilor, pentru a nu avea probleme „mai sus“ – dacă nu se știe de ele se consideră că nu există și toată lumea din sistem e mulțumită.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alba-neagra cu Codurile penale: coaliția PSD-PNL a acceptat interceptările SRI ca probe în dosare doar într-o formă intenționat neconstituțională. Decisiv a fost telefonul primit de Laura Vicol de la Marcel Ciolacu

* Ministrul Predoiu, mesaj pro-infractori strigat isteric către USR: „Nu faceți decât să vă înfășurați în cabluri, între care o să și rămâneți!”

* STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

3 COMENTARII

  1. Articolul descrie halul de degradare la care a ajuns invatamintul romanesc. Vad ca toti „constata” apoi merg mai departe. Nu mai poti spune nimanui nimic pentru ca toti te injura si te ameninta.
    Directia este una singura: rinocerizarea societatii.

  2. In articol sunt doua notiuni cu care nu sunt de acord:
    – copiii erau la ore si….. astia nu mai sunt copii de mult!
    -ala scoate din ghiozdan un cutit si…. ghiozdan? nu mai exista asa ceva, nu vin la scoala ci carti, caiete etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -