vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. „Bătălia care urmează va fi diferită“ / Ofensiva Ucrainei nu va...

ANALIZĂ. „Bătălia care urmează va fi diferită“ / Ofensiva Ucrainei nu va semăna cu ce am văzut până acum, anunță generalul australian Mick Ryan

-

Ofensiva care se așteaptă din partea Ucrainei în săptămânile următoare nu va semăna deloc cu ceea ce am văzut până acum în cele 14 luni trecute de la invazia Rusiei, arată teoreticianul și generalul australian Mick Ryan, într-o amănunțită analiză. O serie de condiții specifice pe teren, evoluția celor două armate și tipul de armament pe care Occidentul l-a livrat Ucrainei în ultimele luni arată că această țară pregătește un tip de operațiune pe care nu l-am mai văzut până acum.

Generalul Mick Ryan, autor al unor cărți de strategie militară și vicepreședinte al think-tank-ului Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS), trece în revistă cinci motive pentru care apropiata mare ofensivă ucraineană nu va semăna cu ce au făcut rușii și nici cu operațiunile de astă-toamnă, care au dus la eliberarea zonelor Harkov și Herson.

Primul lucru care i-a atras atenția ofițerului australian este tipul de echipamente grele livrate de Statele Unite și Europa. E vorba de vehicule blindate în „seturi de batalioane“, care pot echipa câte un batalion complet, și numeroase mijloace care asigură mobilitatea trupelor pe câmpul de luptă.

SUA și Europa au echipat armata ucraineană pentru a-i crea capacitatea de a străpunge câmpuri minate și baricade și pentru a fi cât mai mobilă pe câmpul de luptă

Mick Ryan observă abundența de echipamente pentru ingineri și geniști, care vor avea misiunea să creeze breșe în câmpurile minate și barajele de obstacole, precum și de a construi rapid poduri peste cursurile de apă.

- Advertisement -

Un alt motiv este că armata rusă a construit o apărare în adâncime, pe mai multe straturi, iar ucrainenii vor trebui să facă lucrul pe care, de obicei, armatele evită să-l facă – să le străpungă frontal. Pentru asta, spune generalul australian, este nevoie să fie stăpânită arta războiului cu arme combinate.

Aceasta nu e singura mare provocare, o alta fiind trecerea la coordonarea luptei la nivel de divizie – ceea ce ucrainenii n-au făcut până acum, ei acționând cel mult la nivel de brigadă.

Prezența dronelor pe câmpul de luptă a schimba, de asemenea, în totalitate ceea ce știam până acum despre operațiuni, fiind vital pentru ucraineni să reușească derutarea rușilor, astfel încât aceștia să nu anticipeze corect momentul și direcția atacului. Pentru asta, crede Mick Ryan, e posibil să se recurgă la desfășurarea mai multor mini-ofensive, pentru a ascunde ținta reală.

- Advertisement -

În sfârșit, mai este la mijloc și scopul diferit al celor două tabere. Rușii vor să prelungească războiul, ucrainenii vor să obțină victorii decisive care să le confirme occidentalilor că ajutorul livrat este folosit eficient.

Generalul Mick Ryan spune că provocările sunt majore, dar felul în care s-au adaptat ucrainenii până acum, din mers, la toate schimbările îl face să creadă că și de data aceasta vor avea câștig de cauză în fața unei armate ruse obosite și care n-a demonstrat prea multe abilități, dar care nu trebuie totuși subestimată.

Mai jos, traducerea analizei publicate de generalul australian Mick Ryan pe Mickryan.substack.com.

„Cum se vor deosebi următoarele ofensive ale Ucrainei de campaniile anterioare”

„Pentru cei care urmăresc îndeaproape asistența militară furnizată de Statele Unite pentru Ucraina, în ultimele câteva luni a apărut un nou model de sprijin. Un aspect al acestui nou model este furnizarea de vehicule blindate și protejate în „seturi de batalioane” (suficiente pentru a echipa un batalion de infanterie sau trupe blindate). Dar, poate mai important, de la sfârșitul anului 2022, a existat o cantitate semnificativă de sprijin american care constă în capacități de mobilitate pe câmpul de luptă.

Trecând în revistă multiplele pachete de asistență militară americană începând cu 14 octombrie 2022, se observă un efort mare de echipare a inginerilor de luptă ucraineni pentru eforturile lor viitoare de a identifica, reduce și trece prin zonele dense de obstacole construite de armata rusă în estul și sudul Ucrainei. Munițiile de demolare, echipamentele de străpungere a obstacolelor și de deminare, capacitățile de poduri mobile (poduri lansate de vehicule blindate), precum și vehiculele protejate împotriva ambuscadelor, rezistente la mine și minele antitanc livrate de artilerie, au figurat pe listele făcute publice ale asistenței militare furnizate de americani.

În același timp, Marea Britanie a furnizat un „pachet de sprijin pentru manevre”, inclusiv capacități de spargere a câmpurilor minate și de instalare de poduri. Alte armate din Germania, Canada, Finlanda, Slovacia și Norvegia au furnizat echipamente precum vehicule de luptă pentru geniști, bazate pe șasiul tancului Leopard.

Această creștere semnificativă a sprijinului pentru mobilitate și supraviețuire acordat armatei ucrainene ne spune nu numai că s-au schimbat condițiile de pe câmpul de luptă de la începutul războiului, dar și că viitoarele ofensive ale ucrainenilor vor arăta diferit față de cele care au fost desfășurate la nord de Kiev, în Harkov și în Herson, în 2022. În timp ce aceste ofensive ucrainene anterioare pot oferi unele informații despre lupta care va urma, există multe motive pentru a ne aștepta ca în lunile următoare să asistăm la o abordare evoluată din partea ucrainenilor.

Ofensiva ucraineană va fi diferită

Primul motiv este că ucrainenii se confruntă acum cu o armată rusă diferită față de cea din 2022. Nu numai că are un comandant diferit, în persoana generalului Gherasimov, dar există un echilibru diferit între trupele profesioniste și cele mobilizate. Deși s-a vărsat multă cerneală despre cum trupele mobilizate sunt mai bune la operațiunile defensive decât la cele ofensive, realitatea este că coordonarea unui sistem de apărare pe câteva sute de kilometri de linie de front este încă o întreprindere complexă și plină de probleme. Este cu siguranță o întreprindere mai substanțială decât simpla plasare a trupelor în tranșee cu arme antitanc!

Realitatea este că rușii au construit mai multe straturi în zonele lor defensive. Unele dintre acestea vor fi completate cu obstacole, inclusiv șanțuri antitanc, mine, sârmă și dinți de dragon. În fiecare zonă vor exista diferite densități de trupe. Rămâne de văzut dacă va fi vorba de o abordare mai statică sau de caracteristici ale unei mentalități defensive mai mobile din partea liderilor ruși. Dar putem presupune în mod rezonabil că rușii vor avea rezerve de trupe și muniții pentru misiuni de contraatac și de contrapătrundere pe toată linia frontului. De asemenea, este foarte probabil ca ei să aibă un plan ISR (informații, supraveghere și recunoaștere – n. red.) extins, care să se concentreze pe detectarea și interceptarea concentrațiilor de trupe ucrainene înainte ca acestea să traverseze liniile de plecare în orice atac.

Acest lucru ar putea descrie o imagine a profesionalismului militar rusesc care a fost rareori întrezărită în acest război, dar este prudent din punct de vedere militar să facem presupuneri în acest sens. Este întotdeauna mai bine să te pregătești pentru un adversar mai periculos decât pentru unul mai puțin periculos. După cum a remarcat generalul Zalujnîi într-un interviu recent despre forțele rusești: „Nu sunt idioți!”. Dacă rușii vor reuși să desfășoare o apărare mobilă mai competentă în următoarele luni, vor fi un inamic diferit de cel cu care ucrainenii au luptat în ultimele 14 luni. Este posibil ca ei să fie obosiți de ofensiva lor actuală, dar nu trebuie subestimați. Războiul este prea imprevizibil pentru a face astfel de erori.

O altă diferență față de viitoarele ofensive va fi, probabil, structura forțelor ucrainene. În ultimele câteva luni, aceștia au ridicat, echipat, dotat și antrenat trei noi formațiuni pentru viitoarele ofensive. Aceste noi formațiuni, care probabil vor semăna cu divizii întărite de arme combinate, au fost probabil beneficiarele numărului mare de echipamente blindate și motorizate furnizate de SUA și Europa în ultimele luni.

Modul în care sunt comandate ar putea fi, de asemenea, nou. Până în prezent, ucrainenii au luptat în mare parte la nivel de brigadă și la niveluri inferioare în acest război, coordonarea la nivel superior fiind asigurată de comandamentele geografice. Noile formațiuni de mărimea unei divizii introduc o nouă și mai complexă formațiune de arme combinate în ordinea de luptă ucraineană. Acestea sunt mult mai capabile decât alte abordări din ultimele 14 luni, dar va fi nevoie de timp pentru a-i antrena pe comandanți și statele majore să le utilizeze în mod eficient. Acestea fiind spuse, ucrainenii au demonstrat permanent, pe parcursul acestui război, cât de repede pot absorbi noi cunoștințe și sisteme. Mă aștept la ceva similar cu asimilarea de către ei a operațiunilor la nivel de divizie.

O a treia diferență față de ceea ce s-a întâmplat până acum este seria densă de zone cu obstacole pe care rușii le-au construit în Ucraina. Armatele bune încearcă să evite să se angajeze să facă breșe prin astfel de zone, pentru că exact asta vrea inamicul să faci. Cu toate acestea, dacă obstacolele se află în calea unui obiectiv operațional important, există momente în care nu se poate evita să se deschidă breșe și să se lupte prin astfel de zone de obstacole.

Și nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la complexitatea unor astfel de operațiuni. Într-adevăr, nu există niciun efort militar care să fie mai dificil de planificat, orchestrat și executat decât spargerea obstacolelor cu ajutorul armelor combinate. Este nevoie de fiecare element al echipei de arme combinate a unei armate – artilerie, geniu, infanterie, tancuri, război electronic, recunoaștere și atac terestru și aerian (inclusiv cu drone și drone kamikaze), logistică, informații și lista poate continua. Într-adevăr, cele mai bune brigăzi de luptă din cadrul armatelor se concentrează pe antrenamentul în astfel de operațiuni, deoarece, dacă pot stăpâni aceste activități, pot face, în esență, orice.

Astfel de întreprinderi complexe de arme combinate fac ca operațiunile centrate pe forțele speciale din ultimele două decenii să pară foarte simple. Stăpânirea lor de către armata ucraineană va necesita pregătire, o bună conducere, o planificare excelentă, multe repetiții, învățare și adaptare în timp real. Acestea sunt inevitabil întreprinderi sângeroase pentru ambele părți.

Un al patrulea motiv pentru care viitoarele ofensive vor fi diferite este faptul că ambele părți au evoluat continuu și au îmbunătățit capacitățile de recunoaștere și de atac. Ambele părți folosesc acum în număr aproape nelimitat drone de mai multe tipuri și capacități, precum și drone kamikaze. Ucrainenii au înființat chiar mai multe companii de atac cu drone în cadrul brigăzilor lor. Numărul și densitatea acestor sisteme a crescut pe parcursul războiului. Ambele părți operează acum într-un mediu de supraveghere aproape omniprezentă, în care timpul „de la detectare la distrugere” a fost redus semnificativ. Acest lucru înseamnă că derutarea inamicului înainte de operațiune va fi vitală pentru ucraineni pentru a ascunde obiectivele cheie și axele de avansare, pozițiile logistice, concentrările de trupe, precum și locațiile elementelor critice, cum ar fi echipamentele de geniu și artileria.

De asemenea, va fi nevoie de o schemă de manevră inteligentă înainte și în timpul ofensivei pentru a-i înșela pe ruși cu privire la locațiile și calendarul ofensivei. Și va necesita eforturi continue din partea ucrainenilor pentru a ascunde concentrațiile de forțe, artileria, cartierul general și logistica, pe măsură ce încep bătăliile de străpungere (și, sperăm, de exploatare) odată cu declanșarea ofensivei. Ar putea însemna, de asemenea, că vom vedea o mulțime de mini-ofensive decât câteva ofensive mari, doar pentru a confuza ciclul de țintire al rușilor și pentru a-i înșela cu privire la efortul principal al Ucrainei.

Un ultim motiv pentru care viitoarele ofensive vor fi diferite este reprezentat de mizele strategice implicate.  Rușii caută să prelungească conflictul (de fapt, cred că aceasta este o presupunere greșită din partea lui Putin, dar acesta este un alt articol). Ucrainenii știu că este posibil ca ceasul strategic să ticăie la Washington. Cu un an electoral care probabil va distrage atenția de la ajutorul acordat în 2024, în principiu, pentru război, acest an (2023) va fi decisiv pentru operațiunile ucrainene pe câmpul de luptă.

Nu numai că trebuie să demonstreze victorii decisive asupra rușilor, dar trebuie să demonstreze că sunt utilizatori eficienți ai asistenței militare oferite în ultimele șase luni. Politica și publicul nestatornic din țările occidentale au devenit mai puțin implicate în progresul războiului. Ucrainenii înțeleg că ofensivele care vor urma trebuie să demonstreze încă o dată popoarelor din vest nu numai că Ucraina merită să fie sprijinită, dar și că, primind asistență militară continuă în 2023 și după aceea, pot învinge invazia rusă.

O campanie ofensivă evoluată a Ucrainei

Fie că vor fi lansate mâine, săptămâna viitoare sau luna viitoare, ofensivele ucrainene vor fi diferite de cele pe care le-am văzut deja. Inamicul rus și operațiunile sale au evoluat de-a lungul timpului. Echipamentul și structura forțelor ucrainene s-au adaptat la schimbările în tacticile rusești și la asistența occidentală. Iar câmpul de luptă continuă să evolueze în funcție de modul în care rușii și ucrainenii interacționează, precum și de injecțiile de noi tehnologii.

Dar putem presupune în mod rezonabil că un lucru va rămâne același. Așa cum au făcut-o încă de la începutul acestui război, ucrainenii vor continua să arate lumii că, având simțul scopului, mentalitatea lor adaptivă și mândria de a-și apăra națiunea, sunt de neînvins.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

Propagandistul putinist ucis la cafenea era spărgător de bănci și trădase Ucraina pentru Rusia. El amenința din Kremlin: „Îi vom jefui pe toți, îi vom ucide pe toți!”. Tatarski este al doilea instigator la genocid anti-ucrainean aruncat în aer, după Dughina

„AVIONUL MEDICAL”. Fuga spectaculoasă a unor medici celebri din Rusia, cu un charter plătit de un miliardar secret. Ca să emigreze, au organizat un congres medical inexistent – inițial în Armenia, apoi „mutat” în Kazahstan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -