Dacă rușii sunt atât de îngrijorați pentru tancurile lor, pot să le ducă înapoi peste graniță, de unde le-au adus, a răspuns purtătorul de cuvânt al Casei Albe, după ce Moscova s-a plâns în urma veștii că britanicii trimit în Ucraina proiectile cu miez de uraniu sărăcit. Mașinăria de propagandă a Kremlinului se zbate să acrediteze ideea că folosirea acestor proiectile echivalează cu cea a armelor nucleare, iar Putin a amenințat că „vom acționa în consecință“.
Proiectilele din uraniu sărăcit sunt, de fapt, cu 40% mai puțin radioactive decât uraniul natural și se folosesc, de peste 40 de ani, în industria de armament de cel mai înalt nivel.
Rușii nu dețin această tehnologie, dar americanii folosesc uraniul sărăcit inclusiv la blindajul tancurilor Abrams. De asemenea, englezii și americanii fabrică de mai multe decenii proiectile de tanc perforante cu mize de uraniu sărăcit.
Uraniul sărăcit: un material cu 40% mai puțin radioactiv decât uraniul natural, dar de 1,6 ori mai dens decât plumbul. Este foarte greu de străpuns și are o capacitate de perforare foarte mare
Ceea ce face special acest material este duritatea sa extraordinară. Uraniul sărăcit este de 1,6 ori mai dens decât plumbul!
Prin urmare, un blindaj cu uraniu sărăcit este extrem de greu de penetrat, iar un proiectil cu uraniu sărăcit are o foarte mare capacitate de perforare.
Marea Britanie a confirmat oficial, acum câteva zile, că livrează Ucrainei proiectile de tanc cu miez de uraniu sărăcit. Efectul acestora este devastator, practic nu există tanc rusesc care să supraviețuiască dacă este lovit.
Într-o încercare de a intimida puterile occidentale, rușii au pregătit o cacealma. Folosind denumirea materialului – uraniu – care amintește de industria atomică, Moscova a afirmat că proiectilele ar fi o bombă murdară, sugerând că echivalează cu lansarea unor bombe nucleare.
Rușii încearcă să pună semnul egal între uraniul sărăcit și armele nucleare
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, s-a grăbit să spună că folosirea proiectilelor cu uraniu sărăcit este genocid „al populației împotriva cărora sunt folosite“. Dar aceste obuze nu sunt explozive, ci perforante și au ca scop lupta cu alte tancuri sau vehicule blindate. Deci, nici dacă ar vrea acest lucru, ucrainenii n-ar avea de ce să tragă cu ele în civili.
Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova, a supralicitat, spunând că e foarte probabilă o „coliziune nucleară“ după ce Marea Britanie a anunțat că aprovizionează Ucraina cu proiectile din uraniu sărăcit.
Putin a lansat o amenințare lăsată în suspensie, spunând că „dacă se va întâmpla asta, Rusia va reacționa în consecință, ținând cont că Occidentul colectiv a început să folosească arme cu componentă nucleară“.
Această nouă cacealma a fost respinsă de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a explicat că argumentele rușilor sunt eronate. Aceste proiectile cu uraniu sărăcit „nu sunt radioactive și nici măcar nu se apropie“ de categoria armelor nucleare. „Este un tip obișnuit de muniție, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul“ a spus americanul, care apoi i-a luat peste picior pe ruși: dacă Moscova „este îngrijorată pentru tancurile sale și pentru soldații care le operează“, ar putea să „le treacă granița, pur și simplu, pentru a le aduce înapoi, în Rusia“.
Dacă ar fi fost inteligenți, rușii ar fi echivalat uraniul cu armele chimice. Uraniul, peste o anumită limită, este toxic din punct chimic. Chiar dacă, avînd în vedere ce pulberi și gaze emană sau ridică în aer exploziile în general, oricum cîmpul de bătaie este oricum un risc chimic substanțial pentru sănătate.