vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsVIDEO. Dr. Barbi a murit, dar "Imnul Golanilor" îi supraviețuiește! A scris...

VIDEO. Dr. Barbi a murit, dar „Imnul Golanilor” îi supraviețuiește! A scris versurile majorității cântecelor din Piața Universității 1990

-

S-a stins, discret, Petre Constantin, cunoscut sub pseudonimul Dr. Barbi, cel care în primăvara anului 1990 a compus „Imnul Golanilor”, interpretat de Cristian Pațurcă în timpul fenomenului „Piața Universității”. Decesul a survenit sâmbătă, 31 decembrie 2022. Dr. Barbi avea 76 de ani.

Petre Constantin s-a născut la 13 martie 1946, la București. A absolvit Academia de Studii Economice (1968) și a obţinut titlul de doctor în Economie, specialitatea Relații Economice Internaţionale (1982), sub coordonarea acad. prof. dr. Costin Murgescu, fiind autorul a zeci de studii de specialitate și al câtorva sute de articole și eseuri politice.

Activist civic, artist, ambasador

Petre Constantin a fost o personalitate complexă:

  • participant activ la Revoluția din Decembrie 1989;
  • militant al societății civile;
  • unul dintre animatorii Pieței Universității;
  • membru în Senatul Alianței Civice;
  • autor al versurilor unora dintre „Cântecele Golanilor”;
  • fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din anul 1968);
  • lector universitar și profesor asociat de Diplomație și Relații Internaționale la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și la Facultatea de Litere a Universității din București;
  • ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia (1999-2001);
  • artist plastic foarte apreciat, discipol al lui Corneliu Baba.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Petre Constantin a fost depus la Capela Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București (Piața Muncii, B-dul Basarabia, nr. 3). Slujba de înmormântare și înhumarea au avut loc miercuri, 4 ianuarie, la Poiana Țapului (orașul Bușteni), județul Prahova.

- Advertisement -

Vali Sterian, Cristi Pațurcă, Dr. Barbi…

Prin moartea lui Dr. Barbi, au plecat dintre noi principalii trei artiști care au ținut vie Piața Universității cu cântecele lor:

  • Dr. Barbi (1946-2022) – cel care a scris versurile pentru „Imnul Golanilor”, dar și pentru alte cântece ale Pieței Universității;
  • Cristian Pațurcă (1964-2011) – interpretul „Imnului Golanilor”, cu voce și chitară;
  • Vali Sterian (1952-2000) – interpretul celor mai multe cântece ale Pieței Universității.

Cristian Pațurcă s-a stins la 47 de ani, Vali Sterian la 48 de ani, iar Dr. Barbi la 76 de ani.

„Imnul Golanilor” s-anumit astfel pentru că manifestanții din Piața Universității, din martie – mai 1990, au fost numiți „golani” de președintele interimar de atunci, bolșevicul Ion Iliescu. „Nu putem permite ca o mână de golani să ocupe centrul Capitalei României, că ocupe Piața Universității!”, a vituperat Ion Iliescu în CPUN, parlamentul provizoriu pe care-l conducea în primăvara anului 1990.

- Advertisement -

VIDEO: „Imnul Golanilor” în interpretarea lui Cristian Pațurcă, pe versurile lui Dr. Barbi

Omagiul lui Emil Constantinescu

La ceremonia funerară, fostul președinte al României, Emil Constantinescu (83 de ani), i-a dus un omagiu celui pe care în 1999 l-a trimis ambasador în Tunisia.

  • „Cel care ne-a părăsit după o lungă şi grea suferinţă a fost, înainte de toate, un om cumsecade, care a devenit prin implicarea în societate o persoană responsabilă; prin excelenţa sa academică în ştiinţele economice şi în diplomaţia statului – o personalitate respectată; iar prin rolul său într-o perioadă definitorie a istoriei recente – un personaj istoric al devenirii democratice a României. Pentru mine a fost o şansă să-l cunosc în toate aceste ipostaze.”
  • Ca om cumsecade, bunătatea i se citea pe faţă, dând o frumuseţe aparte trăsăturilor marcate în ultimul autoportret, de o uşoară tristeţe.”
  • „Pentru a împărtăşi celorlalţi talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, a folosit cuvintele prin care şi-a conturat cariera ştiinţifică şi didactică universitară, poezia şi demersul jurnalistic.”
  • „Cu ajutorul culorilor ne-a lăsat tablourile sale, iar cu ajutorul sunetelor ne-a transmis farmecul muzicii.”
  • „Darul înţelegerii celuilalt l-a ajutat, ca ambasador, să îmbine diplomaţia clasică cu diplomaţia culturală în folosul ţării sale, într-o zonă marcată de conflicte naţionale şi religioase.”
  • „Curajul l-a mânat, în 21 decembrie 1989, la Baricada din Piaţa Universităţii, în faţa tancurilor şi a gloanţelor, să lupte împotriva dictaturii comuniste. Acelaşi curaj l-a condus în Balconul Facultăţii de Geologie, să-i însufleţească pe cei care manifestau pentru democraţie în Piaţa Universităţii în aprilie – iunie 1990.”
  • „Răspunsul pe care l-a dat provocărilor lumii în care i-a fost dat să trăiască a fost: frumuseţea în locul urâtului, armonia în locul disonanţei, prietenia în locul duşmăniei sau nepăsării.”
  • „Dăruit cu inteligenţă, sensibilitate şi har, a ales în locul orgoliului – smerenia, iar în locul aroganţei omului – credinţa în Dumnezeu.”
  • „Este datoria noastră să mărturisim «faptele cele bune» pentru a reclădi speranţa unei renaşteri spirituale şi morale a neamului românesc. Să amintim celor care nu se născuseră în acele timpuri că dacă oameni ca Dr. Barbi şi cei care au fost atunci cu el au putut pune idealurile libertăţii, adevărului şi dreptăţii mai presus decât libertatea şi viaţa lor, se vor mai putea naşte astfel de oameni care să facă lumea mai bună şi mai frumoasă.”

În anul 2000, preşedintele Emil Constantinescu l-a decorat pe Petre Constantin (Dr. Barbi) cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de ofiţer.

Stelian Țurlea: „A făcut parte din cercul restrâns de elevi ai maestrului Corneliu Baba”

În octombrie 2013, în holul Băncii Naţionale a României, a avut loc vernisajul, cu sute de invitaţi, al memorabilei Expoziții de pictură intitulată „Un autodidact cu magistru – Petre Constantin”. Cu acea ocazie, scriitorul și publicistul Stelian Țurlea consemna în cronica sa: „Pictorul e cunoscut doar în cercuri restrânse. Dar îndată ce-i aflăm biografia, ne dăm seama că e un personaj public, apreciat de multă lume. (…) Începe să picteze, ca hobby, şi a făcut parte din cercul restrâns de elevi ai maestrului Corneliu Baba. Pe holurile Institutului de Economie Mondială a deschis o expoziţie. Prima expoziţie personală într-un spaţiu public a avut loc în 1988, în holul Teatrului Foarte Mic, vernisată de Tudor Octavian. În decembrie 1989 a fost printre cei strânşi la Baricadă, iar în primăvara lui 1990 s-a numărat printre membrii Balconului. A scris versuri pentru «Cântecele Golanilor», a editat în regie proprie cinci discuri «Jos comunismul» şi albumul «Regele şi Patria», în 1992. A făcut şi presă, cunoscut ca «Dr. Barbi». În 1999, preşedintele Emil Constantinescu l-a numit ambasador în Tunisia. A continuat, cu intermitenţe, să fie profesor la ASE şi, mai ales, a pictat mult. Expoziţia de la BNR e rodul muncii acestor ani”.

Imnul Golanilor

A fost o dată ca-n poveşti
A fost în Romania
O mare gaşcă de golani
Ce-au alungat sclavia.

Noi nu ne-am confundat nicicând
Cu „oamenii de bine”
Numiţi şi neocomunişti
Și fără de ruşine.

Refren:
Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator.
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist!

Vrem libertate, nu comunism
Şi nici schimbări de formă
Şi de-aceea, securişti,
Să nu ne puneţi normă!

Noi nu vrem neocomunism,
Nici neolibertate,
„Democraţii” originale
Şi nici minciuni sfruntate.

Refren:
Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator.
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist!

Ne-aţi întrebat ce vrem aici
Dar ştie toată ţara
Noi susţinem Punctul 8
De la Timişoara.

A căzut patru-şapte-trei
Ce ţinea TVR
Legată în lanţurile ei
Dar tot degeaba e!

Refren:
Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator.
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist!

Alegeri fără comunişti,
Fără nomenclatură,
Şi nu va temeţi de golani
Fără coloratură!

Din cei care au murit aici
Ne-am reîntors năluci
Să nu mai fie cum a fost
Măcelul de atunci!

Refren:
Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator.
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Regimul Iohannis-PSD intră „la rupere”: de la 1 ianuarie, scumpiri masive la carburanți, rate bancare, RCA, TVA la produse și servicii

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

* Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

Colind scandalos în Bacău, apreciat de primarul PSD: „Să vie toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei! / Dărâmați tot ce vedeți, / Violați tot ce prindeți!”

VIDEO. Tzeapă Uraganu. De Revelion, peste 1.000 de maneliști maramureșeni au fost păcăliți de Tzancă Uraganu. Explicațiile penibile ale țeparului

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -