duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăLumeaPreședintele Kazahstanului ia măsuri radicale pentru desprinderea de Rusia putinistă. Lansează reforme...

Președintele Kazahstanului ia măsuri radicale pentru desprinderea de Rusia putinistă. Lansează reforme pro-europene de reconstruire a țării sale, inclusiv în justiție

-

Președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, s-a desprins de politicile criminale duse de regimul terorist de la Kremlin. Într-un discurs istoric, rostit pe 1 septembrie în cadrul celei de-a treia sesiuni a Parlamentului, el a anunțat promovarea unor reforme fără precedent în istoria țării sale.

Practic, Tokaev dorește demontarea totală a moștenirii autoritare a dictatorului Nursultan Nazarbaev, a cărui domnie a luat sfârșit în 2019, și reconstruirea din temelii a Kazahstanului după norme occidentale!

Kassim-Jomart Tokaev (69 de ani) este primul lider important din actualul format al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), unde sunt incluse 6 țări ex-sovietice – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan –, care a început o amplă mișcare anti-Putin.

Deși următoarele alegeri prezidențiale ar trebui să aibă loc în 2024, iar cele parlamentare în 2025, el propune organizarea anticipatelor chiar în toamna acestui an. Președintele ales ar urma să aibă un sigur mandat, cu o durată de 7 ani, fără drept de realegere.

- Advertisement -

„Noutatea constituțională pe care o propun va reduce semnificativ riscurile monopolizării puterii. De aceea, propun introducerea normei unei președinții unice” 

Tokaev: „Sunt gata să merg la alegeri prezidențiale anticipate, chiar și în ciuda reducerii propriului meu mandat. Limitarea mandantului prezidențial la un singur mandat va asigura concentrarea maximă a șefului statului pe soluționarea sarcinilor strategice de dezvoltare națională. Noutatea constituțională pe care o propun va reduce semnificativ riscurile monopolizării puterii. De aceea, propun introducerea normei unei președinții unice. După alegeri, voi prezenta o inițiativă de limitare a competențelor președintelui la un singur mandat, pentru a fi examinată de Parlament. Dacă va fi adoptată, o nouă eră politică va începe în Kazahstan”.

Tokaev știe foarte bine că asocierea prelungită cu Putin și cu Federația lui teroristă ar însemna falimentul al Kazahstanului, dar și prăbușirea sa de pe tronul țării. Așa că și-a ales un moment prielnic de schimbare a sistemului politic, când Rusia e mult prea slăbită și ocupată cu invazia din Ucraina pentru a mai izbuti să deturneze bunul mers al politicilor interne din Kazahstan.

În cazul desfășurării scrutinului, Tokaev ar urma să-și conducă țara până în 2029.

- Advertisement -

Ziaristii.com vă prezintă reformele lansate de președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev. Acesta vorbește despre eliminarea corupției din toate sferele societății. Discursul său a apărut integral pe site-ul oficial al administrației prezidențiale din Kazahstan.

„Statul va sprijini pe deplin libertatea economică, dar va proteja cetățenii în cazul fluctuațiilor excesive ale pieței. Întreprinderile mici și mijlocii vor avea parte de o dezvoltare puternică”

  • „Anul acesta, țara noastră a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. Într-un referendum la nivel național, majoritatea cetățenilor au susținut cursul modernizării politice.”
  • „Reforma constituțională a devenit un pas fundamental în crearea unui Nou Kazahstan. Continuarea modernizării politice ar trebui să sufere transformări economice structurale.”
  • „Ne confruntăm cu o restructurare profundă a relațiilor în triada cetățean – afaceri – stat. În primul rând, statul va asigura egalitatea de șanse și dreptatea pentru toți.”
  • „Va fi garantat un nivel ridicat de bunuri publice și sprijin pentru categoriile de populație vulnerabile din punct de vedere social, inclusiv pentru cetățenii cu nevoi speciale. Se va înființa o instituție adecvată a Ombudsmanului în cadrul Președinției (Avocatul Poporului – n. red.).”
  • „Statul va sprijini pe deplin libertatea economică, dar în același timp va proteja cu hotărâre cetățenii în cazul fluctuațiilor excesive ale pieței. Întreprinderile mici și mijlocii vor avea parte de o dezvoltare puternică.”

„Este necesar să se renunțe treptat la intervenția statului în stabilirea prețurilor”

  • Problemele sistemice ale economiei noastre sunt bine cunoscute. Acestea sunt dependența de materii prime, productivitatea scăzută a muncii, nivelul insuficient de inovare, distribuția inegală a veniturilor.”
  • „Desigur, toate acestea sunt probleme complexe, dar există modalități specifice de a le rezolva. Acestea sunt stabilitatea macroeconomică, diversificarea economiei, digitalizarea, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, capitalul uman, asigurarea statului de drept.”
  • „Obiectivul de bază al politicii noastre economice rămâne neschimbat – o creștere calitativă și favorabilă a bunăstării cetățenilor noștri.”
  • „Prioritățile noului curs economic vor fi: stimularea inițiativei antreprenoriale private, adică o abatere de la capitalismul de stat și intervenția excesivă a statului în economie; dezvoltarea concurenței, adică asigurarea egalității de șanse pentru toți; o distribuție echitabilă a venitului național.”
  • „Toate acestea implică rezolvarea unui număr de sarcini prioritare. Reglementarea administrativă a prețurilor reduce atractivitatea investițională a unor industrii întregi, duce la o penurie de bunuri și la dependența de importuri. Prin urmare, este necesar să se renunțe treptat la intervenția statului în stabilirea prețurilor.”
  • „Excepția va fi reprezentată de piețele neconcurențiale – tarifele monopoliștilor vor rămâne sub control strict. Dar controlul nu înseamnă presiune. Astăzi, cazurile au devenit mai frecvente atunci când organismele de stat, inclusiv agențiile de aplicare a legii, s-au grăbit să verifice afacerile și să ceară o reducere a prețurilor și a tarifelor. Astfel de acțiuni populiste trebuie să înceteze.”

Pe piețele de monopol este necesar să se treacă la o nouă politică tarifară: Tarif în schimbul investițiilor”

  • „Este important să se găsească un echilibru între necesitatea de a limita profiturile monopolurilor și de a asigura investițiile în infrastructură. Două treimi din rețelele de energie electrică, 57% din comunicațiile termice și aproape jumătate din rețelele de alimentare cu apă sunt uzate în țară.”
  • „Limitarea artificială a tarifelor este plină de pene de curent, accidente și, prin urmare, o amenințare la adresa sănătății și a vieții cetățenilor. Pe piețele de monopol este necesar să se treacă la o nouă politică tarifară: Tarif în schimbul investițiilor.”
  • „Indicatorii de deteriorare a rețelelor și capacităților ar trebui să fie reduse cu cel puțin 15 %. Tariful va fi asigurat în schimbul investițiilor în infrastructură și al participării la sistemul de monitorizare a statului pentru a asigura transparența.”
  • „O parte semnificativă a investiției pe care proprietarul trebuie să o facă din fonduri proprii, și nu în detrimentul tarifului. Ar trebui dezvoltate stimulente eficace pentru inovare, ar trebui să se permită redistribuirea unei părți din costuri în cadrul estimărilor tarifare și ar trebui menținută o anumită parte din venituri.”
  • „Este necesar să se renunțe treptat la subvenționarea încrucișată a tarifelor, în care prețurile pentru unii consumatori sunt restricționate de costul crescut al serviciilor pentru alții.”

„Creșterea economică durabilă depinde în mod direct de o politică fiscală clară și previzibilă. Pentru a reporni reglementarea fiscală, în 2023 va fi pregătit un nou Cod Fiscal” 

  • „Demonopolizarea ulterioară a economiei necesită soluții instituționale. Este necesar să se definească conceptul de conglomerat la nivel legislativ. Entitățile de piață afiliate trebuie să obțină permisiunea de concentrare economică. Toate tranzacțiile lor ar trebui să fie verificate cu atenție, inclusiv pentru semne de aplicare a prețurilor necomerciale.”
  • „Dezvoltarea unei economii de piață este afectată negativ de activitățile operatorilor unici. Prin urmare, această instituție ar trebui reglementată. Operatorii existenți ar trebui transferați într-un mediu concurențial sau recunoscuți ca monopoliști, iar activitățile lor ar trebui reglementate în cadrul unei legislații speciale antimonopol.”
  • „Creșterea economică durabilă depinde în mod direct de o politică fiscală clară și previzibilă. Pentru a reporni reglementarea fiscală, în 2023 va fi pregătit un nou Cod Fiscal. Blocul său cel mai problematic – administrația fiscală – ar trebui să fie complet actualizat.”
  • „De asemenea, este necesar să se asigure digitalizarea completă a controlului fiscal, excluzând orice interacțiune față în față. O altă prioritate este creșterea eficacității stimulentelor fiscale. Pentru a face acest lucru, este necesar să se treacă la rate de impozitare diferențiate în diferite sectoare ale economiei.”

„Ca parte a reformei fiscale, este important să se ia în considerare posibilitatea introducerii unei așa-numite taxe de lux. Acesta va fi taxat la achiziționarea de bunuri imobiliare scumpe, vehicule și nu va afecta clasa de mijloc” 

  • „Este necesar să se introducă mecanisme de reducere sau de scutire a impozitului pe profit pentru profiturile care vizează modernizarea tehnologică și evoluțiile științifice.”
  • „Va fi necesară simplificarea regimurilor fiscale speciale pentru a minimiza tentațiile pentru evaziune fiscală.”
  • „Noul cod ar trebui să prevadă prevenirea divizării intenționate a organizațiilor pentru a reduce sarcina fiscală.”
  • „Pentru dezvoltarea comerțului civilizat, este necesar să se extindă aplicarea taxei cu amănuntul cu rate adecvate și proceduri simple.”
  • „Ca parte a reformei fiscale, este important să se ia în considerare posibilitatea introducerii unei așa-numite taxe de lux. Acesta va fi taxat la achiziționarea de bunuri imobiliare scumpe, vehicule și nu va afecta clasa de mijloc.”
  • „Separat, voi insista asupra subiectului taxelor la cumpărarea de mașini. Toată lumea știe problema cu mașinile din unele țări vecine. Acestea rămân în afara domeniului juridic, creând o amenințare la adresa siguranței publice.”
  • „Trebuie luate măsuri decisive pentru a bloca toate canalele ilegale pentru importul de autoturisme în viitor. Pentru legalizarea lor, propun aplicarea unei taxe unice pentru înstrăinare și înregistrare inițială într-o sumă care să nu depășească 200.000 – 250.000 de tenge o singură dată (între 428 și 528 de euro – n. red.).”

Trebuie să învățăm să trăim în limitele mijloacelor noastre. Modelul politicii bugetare va fi reformat prin trecerea de la gestiunea bugetului la gestionarea rezultatelor” 

  • „O politică fiscală eficientă este strâns legată de o administrație vamală transparentă. Este important să se finalizeze integrarea deplină a sistemelor de informații fiscale și vamale.”
  • „O mulțime de inspectori este unul dintre principalele motive de ineficiență. Prin urmare, este necesar să se introducă un mecanism integrat de control vamal la frontieră. Centrele de vămuire ar trebui să funcționeze pe principiul «o fereastră».”
  • „Trebuie să învățăm să trăim în limitele mijloacelor noastre. Modelul politicii bugetare va fi reformat prin trecerea de la gestiunea bugetului la gestionarea rezultatelor.”
  • „Direct în Codul bugetar este necesar să se stabilească standardele limită care trebuie respectate în planificarea și execuția bugetului. Practica cheltuirii ineficiente a resurselor Fondului Național va fi oprită. Acest lucru este extrem de important.”
  • „Totodată, transferurile din Fondul Național vor continua, dar exclusiv pentru dezvoltarea infrastructurii critice și a proiectelor de importanță națională.”
  • „De asemenea, este necesar să se permită organismelor de stat să transfere fonduri necheltuite pentru anul următor. Această decizie va scăpa de practica ineficientă de returnare a banilor la buget.”

„Atunci când oferă sprijin financiar, statul va acorda prioritate întreprinderilor mici și mijlocii competitive. Criteriile de bază pentru o astfel de asistență vor fi creșterea fondului de salarii și creșterea deducerilor fiscale”

  • „Proiectul dovedit «Bugetul participării oamenilor» ar trebui extins până la orașe de importanță districtuală și sate. În același timp, cu implicarea publicului, ar trebui să se formeze cel puțin 10% din costurile pentru locuințe și servicii comunale. Pentru punerea în aplicare eficientă a acestor abordări, este necesar să se adopte un nou Cod bugetar.”
  • „Susținerea sistemică a antreprenoriatului. Aici, în primul rând, este necesar să se lanseze un «regulament de la zero» cu drepturi depline. În loc de ajustări nesfârșite la sute și mii de legi și instrucțiuni, ar trebui aprobate noi reguli de lucru compacte și ușor de înțeles. Această abordare ar trebui să fie pusă în aplicare pe deplin de la 1 ianuarie 2024.”
  • „Atunci când oferă sprijin financiar, statul va acorda prioritate întreprinderilor mici și mijlocii competitive. Criteriile de bază pentru o astfel de asistență vor fi creșterea fondului de salarii și creșterea deducerilor fiscale.”
  • „În paralel, va fi introdus un sistem automatizat de determinare a beneficiarilor măsurilor de sprijin de stat. Este necesar să se construiască un sistem calitativ nou de achiziții publice. Prioritatea ar trebui să fie calitatea bunurilor și serviciilor achiziționate, nu prețul minim.”

„Este necesar să se treacă la un nou model de parteneriat public-privat. Astăzi, multe proiecte au devenit un «alimentator» pentru antreprenorii și funcționarii lipsiți de scrupule” 

  • „Este necesar să se treacă la un nou model de parteneriat public-privat. Astăzi, multe proiecte au devenit un «alimentator» pentru antreprenorii și funcționarii lipsiți de scrupule. Contractele în acest domeniu ar trebui să fie transparente și încheiate pe o bază concurențială.”
  • „O problemă serioasă pentru afacerile interne rămâne lipsa resurselor de credit. Subfinanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din Kazahstan este de aproximativ 42 de miliarde de dolari. În același timp, băncile au acumulat lichidități de mai multe trilioane de dolari, care de fapt nu funcționează pentru economie.”
  • „Banca Națională, Agenția de Reglementare Financiară, Guvernul ar trebui să găsească soluții specifice care să asigure creditarea stabilă și la prețuri accesibile a sectorului real.”
  • „Având în vedere cele mai complexe particularități ale situației, Banca Națională ar trebui să dea dovadă de o mare flexibilitate, aș spune, ingeniozitate. Există exemple pozitive în străinătate.”
  • „Până la sfârșitul anului, este necesar să se dezvolte abordări eficiente pentru alocarea promptă și transparentă a terenurilor către antreprenori. În fiecare regiune și localitate mare, ar trebui efectuată o evaluare a disponibilității terenurilor neocupate sau neutilizate. Sunt sigur că aceste măsuri vor crește competitivitatea nu numai a clasei antreprenoriale, ci și a economiei în ansamblu.”

„Eșecurile sistemice ale activității Guvernului, lipsa constantă de combustibil și zahăr duc la indignarea corectă a cetățenilor. Aceasta este o consecință a lentorii și indeciziei Cabinetului de Miniștri”

  • „Trebuie să profităm din plin de oportunitățile care se deschid și să devenim un nod de transport și tranzit de o importanță cu adevărat globală. Kazahstanul a început deja implementarea unor proiecte majore precum crearea unui hub de containere în Aktau, dezvoltarea coridorului trans-caspian. Cele mai importante companii de logistică din lume vor fi implicate în această activitate.”
  • „Compania națională Kazahstan Temirzholy va fi transformată într-o corporație de tranzit și logistică cu drepturi depline. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită calității construcției de drumuri, inclusiv importanței locale.”
  • „În ciuda injecțiilor bugetare uriașe, această problemă nu părăsește ordinea de zi. Anterior, am fost instruit să aduc ponderea drumurilor locale în stare bună la 95% până în 2025. Guvernul trebuie să ia această problemă sub control direct.”
  • „Sunt necesare rezultate concrete în lucrările de identificare a încălcărilor în construcția de drumuri. Există încă întreruperi în furnizarea de bitum. Acest lucru este un nonsens pentru o țară mare producătoare de petrol. Guvernul trebuie să rezolve în cele din urmă această problemă.”
  • „În general, sincer vorbind, eșecurile sistemice ale activității Guvernului, lipsa constantă de combustibil și zahăr duc la indignarea corectă a cetățenilor. Aceasta este o consecință a lentorii și indeciziei Cabinetului de Miniștri. Dacă acest lucru va continua, deciziile specifice de personal vor trebui luate din nou.”

„S-a format un sistem confuz, birocratic, care naște corupție. Standardele și reglementările învechite în materie de construcții sunt încă utilizate”

  • „Un loc important în structura economiei naționale este ocupat de sectorul construcțiilor. Generează 5-6% din PIB-ul țării și ia în considerare industriile conexe. Între timp, astăzi, în Kazahstan, activitățile de arhitectură și construcții sunt reglementate de peste 2500 de documente diferite.”
  • „S-a format un sistem confuz, birocratic, care naște corupție. Standardele și reglementările învechite în materie de construcții sunt încă utilizate. Prin urmare, solicit Guvernului să adopte un document nou din punct de vedere conceptual – Codul urbanistic.”
  • „Pentru fiecare oraș, ar trebui create hărți interactive funcționale ale terenurilor și scheme ale rețelelor comunale. În cadastrul funciar, hărțile parcelelor industriale ar trebui completate cu schemele actuale de transport și infrastructură comunitară.”
  • „Una dintre problemele cheie rămâne problema dezvoltării agricole. Starea industriei afectează în mod direct securitatea alimentară a țării. Este necesar să se rezolve sarcina strategică de creștere a volumelor de producție și de creștere a valorii adăugate a produselor agricole interne. Momentul în care ai putea vinde doar cereale și animale este un lucru de domeniul trecutului.”
  • „Guvernul ar trebui să pregătească noi abordări pe termen lung pentru subvenționarea industriei. Fondurile bugetare ar trebui să aibă un impact eficient. Statul nu va mai arunca bani în stânga și în dreapta. Este necesar să se consolideze controlul asupra alocării și plății subvențiilor.”
  • „Cooperarea rurală deschide mari perspective pentru dezvoltarea sferei agrare. Toate informațiile împrăștiate despre starea terenurilor agricole, resursele de apă, sistemele de irigații și accesibilitatea transporturilor vor fi combinate pe o singură platformă digitală.”

„Subfinanțarea cronică a industriei duce la faptul că cetățenii asigurați nu primesc valoarea serviciilor medicale datorate acestora” 

  • „Oamenii sunt principala valoare a țării noastre. Prin urmare, distribuirea echitabilă a bogăției naționale și asigurarea egalității de șanse pentru fiecare cetățean reprezintă un obiectiv-cheie al reformelor noastre.”
  • „Dezvoltarea armonioasă a societății este posibilă numai dacă sănătatea națiunii este asigurată. În ciuda reformelor din sectorul sănătății, starea acestei industrii lasă mult de dorit.”
  • „Evident, întregul complex de probleme acumulate nu poate fi rezolvat dintr-o dată. Prin urmare, eforturile ar trebui să se concentreze asupra aspectelor critice, dintre care unul este sistemul de finanțare.”
  • „Subfinanțarea cronică a industriei duce la faptul că cetățenii asigurați nu primesc valoarea serviciilor medicale datorate acestora. Situația este agravată de împărțirea artificială a asistenței medicale în pachete garantate de stat și de asigurare.”
  • „Este necesar să se lanseze în cele din urmă un sistem de asigurare medicală voluntară. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită îmbunătățirii cuprinzătoare a infrastructurii medicale, inclusiv prin parteneriate public-privat.”
  • „Am decis să încep implementarea unui proiect național destinat nevoilor locuitorilor din mediul rural din țara noastră începând de anul viitor. În doi ani, vor fi construite și dotate complet cabinete medicale în 650 de sate, în care astăzi nu există instituții medicale.”
  • „În cadrul proiectului național, 32 de spitale raionale vor fi modernizate și transformate în instituții multidisciplinare interjudețene. Vor avea centre de accident vascular cerebral, secții de chirurgie, resuscitare și reabilitare.”
  • „Pentru a crește competitivitatea sistemului național de sănătate este necesar să se îmbunătățească în mod constant sistemul de formare a medicilor. La universitățile de medicină vor fi înființate spitale și clinici universitare multidisciplinare.”

„Există discuții în societate cu privire la predarea limbilor kazahe și rusă în școli. Voi spune foarte clar: trebuie să creștem copii care vorbesc fluent atât limba kazahă, cât și limba rusă”

  • „Poporul nostru are un proverb: «Viitorul țării se formează în leagănul unui copil». Prin urmare, sfera educației preșcolare ar trebui să fie o prioritate. Cu toate acestea, astăzi, în Kazahstan, educația preșcolară acoperă doar puțin mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani. O astfel de situație este inacceptabilă.”
  • „Fiecare elev din Kazahstan ar trebui să aibă condiții decente pentru învățare și dezvoltare cuprinzătoare. Acesta este scopul noului proiect național «Școala confortabilă».”
  • „Până în 2025, vom crea 800.000 de locuri studențești care îndeplinesc cerințele moderne. Acest lucru va rezolva complet problema școlilor de urgență și a școlilor în trei schimburi. Această măsură elimină, de asemenea, în mod semnificativ diferența dintre calitatea infrastructurii educaționale din orașe și sate.”
  • „Având în vedere progresul științific și tehnologic global, este important să se consolideze predarea disciplinelor din ciclul natural și matematic și a limbii engleze în clasele superioare.”
  • „Există discuții în societate cu privire la predarea limbilor kazahe și rusă în școli. Voi spune foarte clar: trebuie să creștem copii care vorbesc fluent atât limba kazahă, cât și limba rusă.”
  • „Pe măsură ce calitatea universităților autohtone se îmbunătățește, costul formării în acestea va crește, de asemenea. Prin urmare, statul intenționează să aloce granturi educaționale, care, în funcție de rezultate și de alți indicatori, vor fi diferențiate în funcție de dimensiune – de la 30 la 100%.”
  • „De asemenea, vor fi acordate împrumuturi preferențiale pentru formare la 2-3% pe an. Aceste măsuri vor face învățământul superior mai accesibil, precum și vor consolida ideologia parteneriatului și a responsabilității reciproce în societate.”

„Propun deducerea a 50% din veniturile anuale din investiții ale Fondului Național în conturile speciale de economii ale copiilor până la împlinirea vârstei de 18 ani”

  • „Este necesar să se aducă în mod constant rata minimă a pensiei de bază la 70 % din minimul de subzistență și la maxim 120 %. Împreună cu deciziile adoptate anterior, aceasta va crește pensia totală cu o medie de 27 % până în 2025.”
  • „În plus, având în vedere cererea socială largă, limita de vârstă de pensionare pentru femei va fi stabilită la 61 de ani până în 2028.”
  • „De la 1 ianuarie 2023, vom majora perioada de plată pentru îngrijirea copilului la un an și jumătate. Părinții vor fi alături de copiii lor mai mult timp.”
  • „Pentru participanții la sistemul de asigurări sociale, plățile pentru pierderea locului de muncă vor crește la 45% din venitul mediu lunar. Acest lucru îi va ajuta să se întoarcă la locul de muncă mai ușor și mai rapid.”
  • „Din 2023 este planificată introducerea unui card digital pentru familie și a unui portofel social. În cadrul acestor inițiative, vor fi integrate diverse măsuri de sprijin din partea statului. Ele vor deveni clare și cel mai important – punctuale și proactive.”
  • „Pentru a sprijini antreprenoriatul în rândul tinerilor, va fi lansat un mecanism separat de microcreditare preferențială cu 2,5 % pe an.”
  • „Propun deducerea a 50% din veniturile anuale din investiții ale Fondului Național în conturile speciale de economii ale copiilor până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără drept de retragere anticipată. La împlinirea vârstei majoratului, sumele acumulate vor fi utilizate pentru achiziționarea de locuințe și educație.”
  • „În general, pentru dezvoltarea potențialului uman, este important să atragem în țară specialiști talentați din străinătate, în special pe cei care au obținut succes în domeniile creativității și antreprenoriatului.”
  • „Oamenii de afaceri străini care au investit peste 300.000 de dolari în economia noastră vor avea posibilitatea de a obține o viză de zece ani și un permis de ședere.”

„Oamenii s-au săturat de declarații goale și de prezentări interminabile ale unui viitor luminos. Cetățenii se așteaptă ca organele statului să-și îndeplinească promisiunile, nu formal”

  • „Reformele economice structurale planificate necesită o repornire a sistemului administrației publice. Oamenii s-au săturat de declarații goale și de prezentări interminabile ale unui viitor luminos. Cetățenii se așteaptă ca organele statului să-și îndeplinească promisiunile, nu formal.”
  • „Accentul trebuie pus pe descentralizarea sistemului administrației publice, sporind în același timp responsabilitatea personală a angajaților politici.”
  • „O parte din competențele Guvernului ar trebui transferate ministerelor – un anumit ministru ar trebui să fie responsabil pentru o politică sectorială specifică, și nu un cabinet colectiv.”
  • „Este necesar să se acorde o atenție deosebită problemelor de autoguvernare locală, reformând activitățile consiliilor publice. Este necesar să se ocupe de amenajarea clădirilor rezidențiale și de infrastructura orașelor. Apariția lor și funcționarea infrastructurii interne nu răspund așteptărilor cetățenilor, discreditează țara în ochii străinilor.”
  • „Noul Kazahstan are nevoie de noi manageri de stat. Având în vedere cerințele vremii, este necesară refacerea sistemului de selecție și eliberare din funcție a funcționarilor publici. Este important ca serviciul public să devină cât mai deschis pentru profesioniștii din sectorul privat.”

„Este necesar să se înceapă introducerea unor elemente ale alegerii judecătorilor Curții Supreme. În acest scop, președintele va desemna candidații la Senat în mod alternativ” 

  • „Trebuie să se asigure statul de drept și calitatea administrării justiției. Acest lucru necesită o reînnoire și reabilitare urgentă a sistemului judiciar. Judecătorii trebuie să fie foarte calificați, onești și incoruptibili.”
  • „În primul rând, este necesar să se asigure statutul egal al tuturor judecătorilor, reducând dependența acestora de colegii lor superiori. Multe dintre funcțiile președinților de instanțe vor fi transformate în posturi judiciare.”
  • „Propun aplicarea mecanismelor electorale atunci când judecătorii înșiși își selectează candidații pentru posturile de președinți de instanțe și președinți ai comisiilor judiciare.”
  • „Este necesar să se înceapă introducerea unor elemente ale alegerii judecătorilor Curții Supreme. În acest scop, președintele va desemna candidații la Senat în mod alternativ.”
  • „Este important să se creeze stimulente și condiții adecvate pentru atragerea unor avocați puternici în domeniu. Pentru a spori autonomia judecătorilor, este necesar să se consolideze statutul Consiliului Judiciar Suprem.”
  • „Consiliului i se va încredința formarea candidaților pentru judecători, formarea avansată, prelungirea limitei de vârstă, suspendarea și încetarea competențelor judecătorilor actuali.”
  • „Acest organism de stat ar trebui să devină o instituție cu drepturi depline, cu funcții clare de personal, începând cu selecția și terminând cu recomandările pentru numirea judecătorilor la toate nivelurile.”
  • „Este de o importanță fundamentală eradicarea influenței agențiilor de aplicare a legii prin eliminarea tuturor instrumentelor presiunii lor administrative asupra judecătorilor. Împreună cu limitarea ingerinței în activitățile judecătorilor, responsabilitatea acestora pentru încălcări grave va fi consolidată.”

„Vreau să reamintesc întregii societăți principiul nostru comun: pluralismul politic – da, extremismul, banditismul, huliganismul – cu hotărâre nu”

  • „Fiecare act judiciar anulat în care un judecător a săvârșit o eroare gravă trebuie să fie verificat de juriul judiciar. De asemenea, este necesară revizuirea instituției de evaluare și urmărire penală a judecătorilor în funcție de criteriul calității administrării justiției.”
  • „De asemenea, este necesar să se extindă domeniul de aplicare al justiției administrative. Transferul la Codul de procedură a unei game largi de infracțiuni administrative și litigii civile cu organele statului va face ca justiția internă să fie umană și echitabilă.”
  • „Vreau să reamintesc întregii societăți principiul nostru comun: pluralismul politic – da, extremismul, banditismul, huliganismul – cu hotărâre nu. Acolo unde încep provocările specifice, nu se poate pune problema libertății de exprimare și a pluralismului opiniilor. Aceasta este o atingere adusă stabilității și securității societății, o încercare de a zgudui bazele statului.”
  • „Atât protestatarii, cât și oamenii legii sunt concetățenii noștri care speră nu numai la o justiție obiectivă, ci și la mila societății. Statul a atenuat deja pedeapsa pentru acei participanți la evenimentele din ianuarie care nu au comis infracțiuni grave.”

Este necesar să se efectueze o revizuire a Codurilor de procedură penală și penală, pentru a scăpa de tot ceea ce nu funcționează efectiv sau obstrucționează justiția”

  • „Mulți dintre cei care încalcă legea și-au dat seama de vinovăția lor și au remușcări pentru ceea ce au făcut. Cred că merită o a doua șansă. Prin urmare, am decis să organizez o amnistie unică pentru participanții la evenimentele din ianuarie.”
  • „Desigur, amnistia nu îi va afecta pe principalii inculpați implicați în organizarea revoltelor, precum și pe cei acuzați de trădare și de tentativă de schimbare violentă a guvernului. Amnistia nu va acoperi persoanele care au comis crime teroriste și extremiste, recidiviștii, precum și pe cei care au folosit tortura.”
  • „Este necesar să se efectueze o revizuire a Codurilor de procedură penală și penală, pentru a scăpa de tot ceea ce nu funcționează efectiv sau obstrucționează justiția.”
  • „Este la fel de important ca, odată ce modificările relevante au fost aduse, acestea să nu fie supuse unor ajustări nesfârșite. Din 2015, au fost deja aduse peste 1200 de modificări Codului penal și de procedură penală. Este inacceptabil ca legile să fie modificate de dragul conjuncturii pe termen scurt sau al intereselor corporative înguste.”
  • „Prin urmare, autoritatea de modificare a legislației penale și de procedură penală ar trebui transferată Ministerului Justiției. Acest lucru va necesita consolidarea resurselor umane și îmbunătățirea calității activităților legislative ale departamentului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Anarhista rusofilă Diana Șoșoacă are o beizadea cu pronunțat profil infracțional. La 20 de ani, Andrei e recidivist pe șosele: conduce beat și fuge de polițiști. Senatoarea zicea ceva și de droguri, și de „tipe băgate pe filiera lui”

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* Epilog la „nunta” unui extremist. Eforturile disperate ale lui George Simion de a evita declinul AUR

* DNA anchetează contractele prin care PSD a cumpărat televiziunile! Procurorii au cerut de la partid documentele legate de această uriașă escrocherie

* Se strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare” legile Justiției conform rigorilor UE, iar partidele să facă publice contractele cu presa pentru „știri favorabile”

* Primarul PNL din Otopeni, tatăl deputatului Daniel Gheorghe, a fost reținut de DNA. A plătit din bugetul orașului 8 milioane de euro pentru lucrări care nu existau!

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

* Putin pierde ultimul atu: prețul gazului va scădea la jumătate în Europa! Măsurile luate de UE au rezolvat problema aprovizionării, estimează o analiză Goldman Sachs

* Guvernul de la Sofia: Bulgaria este ținta unui atac concertat al Rusiei, care folosește spionajul, diplomația, pârghii economice și operațiuni de influență pentru a o controla

* Lovitură nimicitoare pentru Ungaria putinistului Viktor Orban: UE îi taie fondurile PNRR și 70% din finanțarea europeană pentru că fură bani europeni și încalcă independența Justiției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -