Recapturarea Bulgariei de către Rusia este aproape completă. După ce a dărâmat Guvernul pro-european al premierului Kiril Petkov, Moscova vede azi pus la șefia Bulgargaz – compania de gaz a țării vecine – un politician din Partidul Socialist, afiliat Rusiei. Pentru România, momentul este unul foarte important, pentru că singura modalitate prin care țara noastră poate primi gaz din alte surse decât Rusia este prin conductele Bulgargaz.
La conducerea Bulgargaz a fost pusă Denița Zlateva, politiciană din Partidul Socialist, relatează publicația bulgară Kapital, citată de Rador. Partidul Socialist Bulgar (fost comunist), echivalentul PSD în țara vecină, este cunoscut ca fiind filo-rus.
Bulgaria face de mulți ani un joc dubios în privința României, tărăgănând realizarea unei conducte care ar lega țara noastră de Grecia. Prin această magistrală, România ar urma să importe gaze naturale lichefiate din alte surse decât Rusia. Dar Bulgargaz n-a finalizat conducta în ciuda nenumăratelor angajamente și promisiuni. Ultima dintre acestea, luată de Sofia, prevedea că gazoductul ar urma să fie gata în acest an (2022). Lucrurile nu se mișcă însă.
Denița Zlateva n-are nicio experiență în domeniul energiei. Ea a fost totuși pusă director executiv la Bulgargaz. În aceeași zi, în Consiliul Director al companiei au fost numite alte 4 persoane, între care Veselin Sașev Sinabov, care a absolvit Facultatea de Drept la Moscova!
Tot ceea ce se întâmplă acum în Bulgaria seamănă cu mutările preliminare ale unei crize energetice de proporții pe care Rusia o pregătește în Balcani. Noul Guvern interimar, condus de Rumen Radev, nu are de gând să importe gaze naturale din Azerbaidjan, deși Bulgaria nu are cantități garantate de importuri pentru lunile următoare. La iarnă, când experții anticipează că Putin va forța o tăiere a exporturilor de gaze sau creșterea arbitrară de proporții uriașe a prețului, Bulgaria va fi prinsă astfel fără stocuri. Se încearcă și prinderea României în capcană, dar în acest caz țara noastră e mai greu de afectat, pentru că depinde doar în proporție de 7-9% de importuri.