Estonia este a treia țară din frontul anti-Rusia care rămâne fără guvern în ultima lună, la trei săptămâni după Bulgaria și la o săptămână după Marea Britanie.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a informat oficial guvernul, joi dimineaţa, cu privire la decizia sa de a demisiona. Odată cu prim-ministrul de la Tallinn, întregul guvern a demisionat.
Cele 3 căderi de guvern din țări NATO, în ultima lună
- 22 iunie: Bulgaria – Guvernul pro-european condus de Kiril Petkov a fost demis prin moțiune de cenzură, după implicarea brutală a Ambasadei Rusiei la Sofia, care a convins forțele pro-ruse din Executiv să nu mai asigure majoritatea în Parlament. O încercare ulterioară a lui Petkov de a forma o nouă majoritate a eșuat. Președintele Rumen Radev a anunțat alegeri parlamentare anticipate în luna octombrie.
- 7 iulie: Marea Britanie – premierul Boris Johnson a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Partidului Conservator și a Guvernului britanic, după ce mai mult de jumătate dintre miniștrii săi l-au abandonat.
- 14 iulie: Estonia – premierul Kaja Kallas și-a dat demisia din fruntea Guvernului celei mai mici țări baltice (1,33 milioane de locuitori). Kallas va încerca să formeze un nou Guvern.
„Am fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei”
Kaja Kallas (45 de ani), care conduce Partidul Reformist Eston din 2018, a propus convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru ziua de vineri, 15 iulie, în care să ceară un mandat pentru noua sa coaliţie guvernamentală, alături de Isamaa şi Partidul Social-Democrat.
„Guvernul nostru a venit să conducă ţara într-un moment foarte dificil, cu pandemia COVID-19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi criza energetică. În ciuda perioadei dificile, am făcut multe lucruri bune şi măreţe pentru a face statul estonian mai puternic şi pentru a ne sprijini poporul”, a declarat Kaja Kallas.
„În timpul pandemiei, am ţinut societatea deschisă şi copiii la şcoală, am ajutat oamenii să facă faţă preţurilor ridicate la energie, am investit un miliard de euro în consolidarea capacităţilor de apărare ale Estoniei, am realizat consolidarea apărării flancului estic al NATO şi am fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei. Sunt recunoscător miniştrilor cu care am condus ţara timp de un an şi jumătate. Estonia a fost pe mâini bune”, a mai declarat Kaja Kallas.
Potrivit Constituţiei estoniene, premierul va informa preşedintele şi Parlamentul cu privire la decizia sa de a demisiona.
De asemenea, Kallas i-a propus preşedintelui Parlamentului să convoace o sesiune extraordinară pe 15 iulie, în cadrul căreia va face o declaraţie politică prin care va prezenta noul acord de coaliţie. Parlamentul va decide apoi dacă va acorda sau nu un mandat noii coaliţii guvernamentale.
Kaja Kallas a fost prima femeie-prim-ministru din istoria Estoniei.