România a fost una dintre fruntașele mondiale la meciuri aranjate și golgheteri fabricați în fotbal, mai ales în perioada comunistă și în anii ’90, pe timpul celebrei „Cooperative”. Blaturi ordinare mai sunt și în prezent, dar în ligile inferioare. Există însă țări care ne depășesc la acest capitol. O întâmplare recentă, din Africa de Sud, a bătut recordul mondial.
Luna trecută, în Africa de Sud, în ultima etapă din Liga a 3-a, FC Matiyasi se afla pe locul 3 înaintea ultimei runde, la egalitate de puncte cu primele două clasate, dar avea un golaveraj mult inferior.
Pentru a promova în liga secundă, cei de la Matiyasi aveau nevoie de o victorie la cel puțin 18 goluri diferență în fața delor de la Nasami Migthty, o formație fără obiectiv pe finalul sezonului. Dar cum nici contracandidatele nu stăteau cu mâinile în sân, FC Matiyasi a marcat de peste trei ori mai multe goluri: 59!
Scorul meciului FC Matiyasi – Nasami Migthty a fost 59-1, deși jucătorii echipei-gazdă nu au înscris mai mult de 18 goluri. Celelalte 41 au fost autogoluri! Așadar, oaspeții și-au marcat, în medie, un gol la un minut și 12 secunde, în propria portă.
Aflată în luptă directă cu cei de la Matiyasi pentru un loc în liga secundă, formația Shivulani Dangerous Tigers a fost protagonista unui episod asemănător în ultima etapă, dar de dimensiuni ceva mai mici. A câștigat cu 33-1 meciul împotriva celor de la Kototo Happy Boys, care și-au marcat de 7 ori în propria poartă.
Federația din Africa de Sud a luat aceeași decizie și în cazul acestor echipe, și anume desființarea.
Conform clasamentului, FC Matiyasi a terminat pe primul loc și urma să joace din această vară în liga a 2-a. Dar autoritățile sportive au decis desființarea celor patru echipe implicate în blaturile ordinare din ultima etapă.
Viitorul Scornicești – Electrodul Slatina 18-0
În România, un caz asemănător a avut loc în 1978, la Scornicești, satul în care se născuse Nicolae Ceaușescu în urmă cu 60 de ani. Între timp, Ceaușescu a ajuns dictator comunist, satul a devenit oraș și trebuia să promoveze neapărat în Divizia A. Dar mai întâi avea nevoie să urce din Divizia C în B. Iar pentru asta, a făcut un blat de pomină în penultima etapă.
21 iunie 1978. Divizia C, seria a VI-a (zona Olteniei). Flacăra Moreni și Viitorul Scornicești se aflau la egalitate de puncte, situație care se prefigura și la final de campionat. Și atunci a început goana după golaveraj. În penultima rundă erau programate meciurile Viitorul Scornicești – Electrodul Slatina și Flacăra Moreni – ROVA Roșiori. Adversara Viitorului Scornicești era deja retrogradată.
Cu complicitatea Miliției și-a arbitrilor, Viitorul Scornicești a câștigat cu 18-0, după ce meciul a fost prelungit cât a fost nevoie.
Echipa din Scorniceşti se pregătise temeinic pentru această bătălie la distanţă: avea un reprezentant la Moreni, care trebuia să informeze permanent despre evoluţia scorului. Cum tehnica era la ani-lumină de cea de astăzi, persoana care a recepţionat mesajul a înţeles greşit scorul. Cel de la Moreni a încercat să comunice codificat (deşi nu-i ceruse nimeni!) şi, la scorul de 1-1, a transmis „unu lîngă unu”, iar cei de la Scorniceşti au înţeles că scorul e deja 11-0. S-a transmis băncii tehnice şi a început măcelul.
După fluierul final, la scorul de 18-0, antrenorul Tache Macri şi arbitrul au „sfătuit” jucătorii ambelor echipe să nu se grăbească la vestiar pentru a se dezechipa, până nu vine scorul cu care s-a încheiat partida la Moreni. Cine ştie, poate mai era nevoie de ceva goluri… Rezultatul final al celeilalte partide a fost Flacăra – ROVA Roşiori 2-1.
În ultima etapă, Viitorul învingea la Petrolul Videle cu 2-0, câştiga seria la golaveraj şi promova în Divizia B cu următoarea linie de clasament: 23 de victorii, un egal şi 6 înfrîngeri, golaveraj 95-24. Scorniceștiul strânsese 47 de puncte, la fel ca Flacăra Moreni, dar acel 16-0 din penultima etapă i-a asigurat golaverajul necesar promovării.
Pentru a nu mai trece prin asemenea emoții, la care s-a ajuns din cauza debutului slab în Divizia C, la nivelul conducerii de partid și al clanului Ceaușescu s-a luat decizia ca, în vara lui 1978, să fie numit președinte la Viitorul Scorniceşti tânărul Dumitru Dragomir, care avea 32 de ani și urma să fie unul dintre stâlpii „Cooperativei” din Divizia A.
După prăbușirea regimului Ceaușescu, „Mitică” Dragomir a povestit un pic diferit acel episod: „Nu erau telefoane. Și au pus mașini de poliție din 30 în 30 de kilometri. Și un polițist care stătea mai prost cu cartea a zis la pauză că e 9-0. Și-au început să dea și ei goluri după aceea. Era panaramă. Diviziile inferioare… Nu veneau observatori, nu venea nimeni”.
Progresul Mătăsaru – Urban Titu 0-50, la juniori
Fotbalul din România a avut parte de un episod jenant și în finalul sezonului recent încheiat. Așadar, în 2022, la 44 de ani după celebra mascaradă de la Scornicești.
Partida Progresul Mătăsaru – Urban Titu, din cadrul campionatului de juniori U19 din județul Dâmbovița, s-a încheiat cu scorul de 50-0 pentru oaspeți! Echipa din Titu a redus astfel diferența de golaveraj față de Străjerii Târgoviște, echipa de pe locul 1. În caz de egalitate de puncte la finalul sezonului, acesta golaverajul era principalul criteriu de departajare.
Măsurile au fost drastice: ambele protagoniste ale mascaradei au fost excluse din campionat, iar Progresul Mătăsaru a fost și retrogradată în ultima divizie din județul Dâmbovița. Mai mult, în următorii doi ani, echipa din Mătăsaru nu va avea dreptul de promovare.
Cele două echipe de seniori evoluau în Liga a IV-a, județul Dâmbovița. Și ele au fost pedepsite pentru blatul de la juniori.
Haha