Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a declarat într-un interviu acordat Euronews.com, la un an de la înființarea instituției, că aproximativ 130 de miliarde de euro se pierd anual în Uniunea Europeană din cauza necolectării corecte a TVA. Dintre aceștia, între 30 și 60 de miliarde sunt fraudați sau „pur și simplu furați” din bugetele țărilor. Autoritățile nu sunt suficient de interesate pentru a recupera aceste pagube, constată Kovesi.
Șefa Parchetului European a menționat: „Dacă aș fi fost ministru de Finanțe, probabil că n-aș fi putut dormi din cauza asta. (…) Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”.
Kovesi nu a nominalizat explicit România, dar țara noastră este campioana absolută a fraudelor în privința colectării taxelor – iar firele mafiei duc direct la clasa politică. Statul român colectează doar 27% din PIB de pe urma TVA, a taxelor și impozitelor, în timp ce media europeană este de 41%. Acesta este și un barometru al corupției din țările UE: se observă că gradul de colectare a taxelor crește sau scade nu în funcție de nivelul de trai, ci de cel al corupției din statele respective.
Din cauza gradului foarte scăzut de colectare a taxelor și impozitelor, România nu poate, între altele, să mărească pensiile și nici să facă investiții în infrastructura țării, trăind pe datorie (doar în 2022 Guvernul vrea să împrumute 30 de miliarde de euro). În România, actualul ministru al Finanțelor este Adrian Câciu, susținut de trustul oligarhului Dan Voiculescu și propus în funcție de PSD.
În primul său an, EPPO a început 929 de anchete, a emis 28 de rechizitorii și a obținut deja 4 condamnări și înghețarea unor active în valoare de 259 de milioane de euro.
Țările care au opus cea mai mare rezistență la anchetele procurorilor europeni au fost însă Slovenia și Polonia. Guverul de la Ljubljana n-a vrut să desemneze procurori în cadrul EPPO, apoi a propus ca legislația să fie modificată astfel încât perioada de timp în care se poate urmări penal un caz de fraudă economică să fie redusă. Puterea de la Varșovia nu doar că n-a dorit să intre în EPPO, dar a refuzat sistematic și cererile primite de la procurorii europeni.
În schimb, surpriza plăcută e Ungaria, care a cooperat cu EPPO la toate solicitările.
fratii NEVOITZA, NEPOTII FOSTULUI SEF AL AVS PE VREMEA LUI ceausescu AU PRIMIT DE LA PARTID „AMNISTIE” FISCALA DE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE EURO.
CATI CA EI ?