Informațiile despre o iminentă lovitură de stat la Moscova se înmulțesc și au pus pe jar Kremlinul, semnalează analiști ruși și străini cu conexiuni în capitala Rusiei. Oficiali de top din FSB (fostul KGB) au contactat și au atras de partea lor generali din Armată, cu toții intenționând să pună capăt situației dezastruoase în care dictatorul Vladimir Putin a aruncat țara pe 24 februarie, scrie publicația londoneză City AM.
Elitele din vârful statului rus percep tot mai mult războiul împotriva Ucrainei ca pe o gravă greșeală strategică și un dezastru economic, pentru care răspunzător este în primul rând Putin.
Epurările lansate de dictator în rândurile FSB și ale Armatei, după eșecurile militare din Ucraina, au mărit adversitatea, în aceste instituții, față de Putin.
Așa-zișii „siloviki” – grupul de foști ofițeri superiori KGB reciclați în oameni de afaceri și demnitari cu rang înalt cu ajutorul cărora Putin conduce Rusia – ar pregăti o lovitură de stat, alături de foști ofițeri din alte servicii de informații, precum GRU și FSO.
„Președintele rus se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni. Este pentru prima dată când siloviki pun distanță între ei și președinte“
Atât analiști din Rusia, cât și din afara ei afirmă că toate semnele indică iminența unei tentative de lovitură de stat cu care Putin se va confrunta în curând. Președintele rus este „foarte îngrijorat” de situația și a întărit securitatea în Kremlin și în jurul acestuia.
Andrei Soldatov, expert rus în securitate, a comentat pentru Centrul de Analiză Politică Europeană: „Are vreo importanță? Contează foarte mult. Președintele rus se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece se confruntă cu critici acerbe în legătură cu «operațiunea sa specială» din Ucraina și a epurat aproximativ 150 dintre spionii săi din cauza eșecurilor constante. Este pentru prima dată când siloviki pun distanță între ei și președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități„.
Conspiratorii sunt încurajați de zvonurile despre deteriorarea stării de sănătate a lui Putin. Situația acestuia e atât de secretă, încât până și colaboratorii săi cei mai apropiați și membrii Guvernului „sunt ținuți în întuneric” pe tema respectivă, așa cum au fost și când s-a început războiul.
Dincolo de zvonurile despre coagularea unei tabere care pregătește o lovitură de stat, ceea ce a devenit evident este că relația dintre FSB și Putin s-a deteriorat de la începutul războiului. Luna trecută, doi ofițeri de rang înalt din cadrul FSB au fost plasați în arest la domiciliu de către Putin. Andrei Soldatov, care conduce site-ul de investigații Agentura, a scris la momentul respectiv că Serghei Beseda, șeful Direcției a 5-a – ramura de informații externe a FSB – și adjunctul său au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu. Între timp, Beseda a ajuns într-o închisoare de maximă securitate.
„Au existat tensiuni între comunitatea de informații și președintele Putin. În mod clar, a fost comisă o eroare de judecată care-i aparține, probabil, lui Putin însuși, în legătură cu situația din Ucraina“
Măsura a fost văzută ca un semn clar că Putin este profund îngrijorat de rolul FSB în ofensiva împotriva Ucrainei și se teme că forțe din cadrul aparatului de informații ar putea lucra împotriva sa, au declarat oficiali occidentali pentru platforma Agentura.
„Ambii bărbați au jucat un rol major în operațiunile de informații împotriva Ucrainei timp de mai mulți ani și foarte probabil au jucat un rol major în planificarea invaziei. Ar putea exista schimbări semnificative la nivel înalt în FSB„, a menționat una din sursele site-ului de investigații.
Analistul rus Alexei Muraviev este, de asemenea, convins că președintele rus se va confrunta cu o lovitură de stat din partea comandanților militari și ai serviciilor de informații. Muraviev a declarat pentru Sky News Australia că o încercare de înlăturare a lui Putin pare iminentă deoarece „cred că au existat tensiuni, în Rusia, între comunitatea de informații și președintele Vladimir Putin. În mod clar, a fost comisă o eroare de judecată care-i aparține, probabil, lui Putin însuși, în legătură cu situația din Ucraina. Cred că acest fel de narațiune falsă le-a fost prezentată de comandantul suprem, iar atunci când Ucraina a ripostat, când rușii au început să aibă pierderi grele, Putin a început să dea vina pe serviciile de securitate. Nu cred că a picat foarte bine și pentru că el vine tocmai din interiorul aparatului de securitate„.
Muraviev a adăugat că Putin e învinuit acum de comandanții săi militari deoarece le-a spus înaintea atacului că nu vor întâmpina rezistență: „E vorba despre planificarea inițială și faza inițială a invaziei, în care militarii ruși au presupus, în mod natural, că se duc acolo ca eliberatori și nu ca invadatori”.
Da Doamne!
Frontul Salvării Naționale a Rusiei?
De regulă, Putin e înlocuit de Dmitri Medvedev.
Adică Putin e un fel de ciobanul din „Miorița”? Așteaptă resemnat sa fie dat jos si-i spune mioarei, oricare ar fi ea: Medvedev, Patrusev, Bortnikov, etc. ce sa-i pun la cap pe catafalc?
Mira-m-as!
Mai ca as paria ca la anul, pe vremea asta, Putin va fi tot la Kremlin, bine mersi si mai degrabă site-ul vostru (din al cărui generic am remarcat dispariția domnului Ciocăzanu) nu va mai exista. E greu totuși sa ții un site cu reclame pentru produse contra bătăturilor sau a sforăitului s.a.m.d.
UE continua sa adopte „pachete” de sancțiuni împotriva Rusiei si se tot anunță iminentul colaps economic al rușilor, dar presa de la noi vad ca nu vine cu nicio știre privind asemenea efecte.
Ce sa mai cred?