Rușii nu iartă nimic în teritoriile ucrainene ocupate, iar muzeele din puținele orașe ocupate (Melitopol și Herson printre ele) au devenit ținta jafurilor. Militarii ruși au furat colecții întregi și toate obiectele din metale prețioase, între care coroana de aur a unui rege scit care a trăit acum 2.300 de ani – un artefact de o valoare inestimabilă, scrie Daily Mail.
Personalul muzeului a încercat să ascundă comorile într-o pivniță tainică. Însă rușii au fost ajutați de un trădător, noul director numit chiar de ei, care le-a predat aurul. Până atunci, angajații refuzaseră, deși fuseseră amenințați inclusiv cu armele, să dezvăluie unde duseseră colecțiile prețioase.
Acum se bănuiește că tâlharii au “relocat” comorile în Crimeea, de unde nu se știe unde vor ajunge.
Cel mai prețios obiect furat de ruși din Muzeul aflat în Melitopol este coroana de aur a regelui scit care a trăit pe acele meleaguri acum 2.300 de ani. Sciții erau un popor care trăia în triburi migratoare de o cruzime teribilă. Războinicii luau scalpul inamicilor uciși și-l atârnau de șaua cailor lor. Pielea de pe capul dușmanilor era frecată până devenea îndeajuns de moale ca să fie folosită pe post de batistă. Cu cât aveai mai multe scalpuri la șaua calului, cu atât erai mai respectat în trib.
Acum, în Melitopol au ajuns alți barbari. După Paște, soldații ruși au jefuit Muzeul de colecțiile valoroase, căutând cu predilecție obiectele din metale prețioase.
Operațiunea n-a fost una întâmplătoare, comisă de niște infractori mărunți, ci ordonată de la cel mai înalt nivel, de la Moscova. În timp ce unii militari țineau personalul muzeului la respect cu pistoalele mitralieră, alți militari, echipați cu mănuși de protecție și pensete, au fost conduși de noul director al instituției, un colaboraționist al rușilor, să inspecteze cele mai prețioase dintre obiecte. În final, jefuitorii au plecta cu 198 de artefacte.
Leila Ibrahimova, angajată a muzeului, a relatat: „Am ascuns totul, dar cumva au găsit ce căutau“. Când soldații au îndreptat armele spre un îngrijitor și au insistat să fie duși în pivniță, bărbatul a refuzat. Dar noul director al muzeului, numit de armata rusă, i-a condus pe soldați la aurul neprețuit.
Sint arheolog de meserie si am prieteni in Ucraina, Rusia si Moldova. Este incredibil ce fac cu patrimoniul Ucrainei. Ma gindesc ca si acum dupa multi ani de la al doile razboi mondial inca se descopera opere de arta furate!
Piesele furate din muzeele ucrainiei trebuie returnate!!!