România a rămas printre ultimele state ale Uniunii Europene care refuză să expulzeze spionii ruși ascunși între rândurile personalului de la ambasada acestui stat la București. Generalul Nicolae Ciucă, premierul României, a precizat că nici nu se pune problema de așa ceva.
Comportamentul bizar al autorităților române în relația cu Rusia lui Putin se perpetuează. În acest moment, țara noastră este, alături de Ungaria, singura țară membră UE din Estul și Centrul Europei care n-a luat măsura expulzării unor persoane din aparatul diplomatic al Ambasadei Rusiei.
Aceasta nu este doar o chestiune formală sau gratuită: deși nu se spune oficial, persoanele expulzate sunt spioni sub acoperirea de diplomați. Rusia folosește această strategie încă din anii 1930, la ideea lui Lavrenti Beria, șeful NKVD în ultima parte a domniei lui Stalin. Deși comunismul a căzut oficial în 1991, tehnica de trimitere a ofițerilor de informații pe post de lucrători diplomatici s-a perpetuat.
De la începutul invaziei în Ucraina, țările membre UE au început să trimită înapoi, la Moscova, zeci de agenți ruși din ambasade. Numai în cursul zilei de luni Germania a anunțat că expulzează 40 de persoane de la Ambasada Rusiei din Berlin, iar Franța – 30 de lucrători ruși de la Ambasada din Paris.
În acest timp, generalul Nicolae Ciucă dădea asigurări că, în România, acest lucru nu se va întâmpla: “Din informațiile pe care le avem până acum, nu avem astfel de persoane. Vă rog să ne dați voie să analizăm și, în funcție de situația concretă, vom lua decizii și le vom anunța”.
România s-a remarcat negativ și în primele săptămâni după începerea invaziei. Uniunea Europeană a dispus o serie de sancțiuni dure atât împotriva Rusiei, cât și a oligarhilor care-l susțin pe Putin. În timp ce alte state occidentale acționau rapid, blocând conturi și înghețând tranzacții prin care oligarhii încercau să scape rapid de proprietăți, Guvernul Ciucă și coaliția PSD-PNL-UDMR au întârziat măsurile până ce oligarhul Dmitri Pumpianski și-a vândut unui interpus acțiunile la fabricile din țara noastră. Pumpianski este un apropiat al multora dintre actualii politicieni români, pe care i-a luat des în delegații prin diverse țări.
Și închiderea site-urilor de propagandă rusească a fost decisă cu mare greutate și întârziere de autoritățile române, la câteva zile bune după ce, de exemplu, Moldova recursese la această măsură. Chiar și atunci când s-a aplicat sancțiunea, acest lucru s-a făcut amatoricește și după ureche, fiind închis „din greșeală” și un site pro-occidental și pro-UE, Aktual24.ro.
Romania e duplicitara. Are prea multi agenti rusi pe kilometru patrat ca sa poata actiona normal si ferm fata de abominabila actiune a Rusiei de a ataca Ucraina. Iar guvernantii sunt niste mormoloci fara sange in vine.
Are prea mulți rusofili în parlament.