Ziua în care PSD poate ieşi din istorie. Ce scrie presa lumii despre surpriza care-i pândeşte pe Dăncilă&co, la 30 de ani de la căderea comunismului

2
4159

România este azi în atenţia presei internaţionale, urmare a alegerilor prezidenţiale care ar putea aduce o surpriză majoră: la 30 de ani de la căderea comunismului, partidul care moşteneşte fostul regim dictatorial ar putea să rămână în premieră în afara finalei pentru Palatul Cotroceni!

Este şi concluzia jurnaliştilor de la reputata publicaţie europeană Politico.

Într-un articol intitulat ”Alegerile prezidențiale din România, marele test pentru social-democrați”, Politico notează că PSD se află în situația fără precedent în istoria postcomunistă a țării aceea de rata calificarea turul al doilea al scrutinului.

„PSD, partidul care a dominat scena politică ani de zile și care riscă acum, pentru prima oară, să nu-și vadă candidatul, Viorica Dăncilă, în turul al doilea al scrutinului”, relatează Politico, într-o amplă analiză referitoare la situația din România.
„Vremuri grele pentru PSD. Partidul este acum în opoziție după ce a fost înlăturat de la putere luna trecută și a pierdut constant din suportul public în contextul masivelor proteste anticorupție”, mai scrie publicaţia citată.
Jurnaliștii spun că, potrivit sondajelor de opinie, favoritul este președintele în exercițiu Klaus Iohannis, care s-a profilat drept ”simbol al stabilității în lupta împotriva corupției”.
Marea necunoscută este însă contracandidatul pe care acesta îl va înfrunta peste două săptămâni, în turul al doilea: Viorica Dăncilă sau prezidențiabilul alianței USR-PLUS, Dan Barna.

Euronews: Iohannis, marele favorit al cursei

Și canalul Euronews relatează că actualul preşedinte Klaus Iohannis este marele favorit al cursei electorale de duminică, cu 40% în sondaje, în condițiile eforturilor sale de a salva lupta anticorupție ”într-una dintre cele mai corupte națiuni din Europa”.
Euronews notează, de asemenea, că marea miză este legată de cine va intra în turul al doilea, lupta fiind strânsă între Viorica Dăncilă și Dan Barna.
Jurnalișii amintesc de acțiunile PSD de blocare a luptei anticorupție și de condamnarea fostului lider Liviu Dragnea și de victoria lui Iohannis în referendumul pe tema justiției.

The Guardian: Victorie detașată pentru actualul președinte

Renumita publicaţie britanică The Guardian relatează despre alegerile prezidențiale, vorbind despre o așteptată victorie detașată a actualului preşedinte, care „a fost lăudat de Occident pentru angajamentul său faţă de statul de drept”.
Relatând pe scurt momentele de criză generate de măsurile PSD împotriva independenței justiției, The Guardian amintește de referendumul declanșat de Klaus Iohannis în care majoritatea covârșitoare a românilor s-a pronunțat împotriva ordonanțelor de urgență ale guvernului PSD menite să blocheze lupta anticorupție și să impună grațierea și amnistia politicienilor cu dosare penale.
New York Times  relatează că duminică sunt așteptați la urne 18,2 milioane de români, care pot alege între 14 candidați, dintre care Klaus Iohannis este favorit.
Jurnaliștii mai notează că alegerile au loc în contextul unei crize politice care a dus la înlăturarea guvernului PSD și instalarea unui guvern minoritar liberal, în urmă cu câteva zile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Şi Spania votează azi. Extremiştii din Catalunya i-au adus pe val pe extremiştii de la VOX. Persistă semnele blocajului politic din ultimii patru ani

* Ora 14.00: la jumătatea zilei, prezență de 25% – mai bună decât la europarlamentare. Diaspora e dezlănțuită!

2 COMENTARII

  1. SA SCOATEM „CIUMA-ROSIE” DIN ZONA PUTERII POLITICE din ROMÂNIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SINGURUL vot… RATIONAL / RESPONSABIL / UTIL al oricarui cetatean care uraste „Ciuma-Rosie” este (in afara de cel pentru Klaus Iohannis, care, ORICUM – ! –, este deja in turul-doi, chiar si numai prin votul membrilor si simpatizantilor P.N.L. !), acela pentru candidatul „Alianței 2020” U.S.R.-PLUS, DAN BARNA !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here