Wikipedia îl învinge pe Erdogan! Curtea Constituțională decide că turcii pot accesa din nou enciclopedia online

0
3067
Recep Erdogan
Erdogan

Decizia lui Erdogan de a interzice a cetățenilor turci accesarea enciclopediei online Wikipedia este considerată de judecătorii Curții Constituționale o încălcare a libertății de exprimare. 

Erdogan blocase accesul la Wikipedia din luna aprilie 2017 în urma introducerii în Wikipedia a unor informaţii în care Turcia era acuzată de legături cu organizaţii teroriste, anunță Agerpres.ro.

Fundaţia Wikipedia, organizaţia non-profit care găzduieşte enciclopedia, a contestat în mai 2017 la Curtea Constituţională a Turciei decizia de blocare a accesului la Wikipedia.

De asemenea, în luna mai a acestui an, Fundaţia Wikipedia a prezentat acest caz Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul turc trebuie să îşi prezinte poziţia până pe 10 ianuarie 2020.

”Concluzia Curţii Constituţionale arată că este vorba de o încălcare a libertăţii de exprimare în legătură cu Wikipedia nu este surprinzător. Ce e surprinzător este faptul această Curte a avut nevoie de doi ani şi jumătate pentru a lua o decizie”, a comentat Yaman Akdeniz, activist pentru drepturile omului şi profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul.

În opinia sa, amânarea acestei decizii a fost motivată politic. În ultimii ani, Turcia a restricţionat accesul la YouTube şi Twitter. ”Curtea a judecat în numai zece zile apelul contra interzicerii Twitter şi în 45 de zile apelul în cazul YouTube”, a adăugat Akdeniz, judecătorii blocând încercarea lui Erdogan de a interzice cetățenilor turci accesarea acestor platforme sociale.

Turcia blochează peste 288.000 de website-uri, conform aceluiaşi expert.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin, pus sub acuzare de procurorii ucraineni pentru trecere ilegală a frontierei. Kievul consideră Crimeea parte a Ucrainei

* Și-a mărturisit Dragnea toate păcatele? Un preot catolic l-a vizitat la Rahova

* Becali anunță că fuge din România de frica procurorilor! A cerut cetățenie grecească

* VIDEO. 7 crize ce vor afecta omenirea în 2020 prezentate de Papa Francisc în mesajul de Crăciun

* A fost arestat de Ceaușescu, a murit – ca și Ceaușescu – în ziua de Crăciun! Destinul unui ziarist disident

* VIDEO. De Crăciun, la mormântul lui Ceaușescu, nebunii au strigat: „Cumpănașu președinte!”

* VIDEO. Vreme extremă în 2019. Greta Thunberg: „Oamenii tot mai conștienți de criza climatică!”

* De Crăciun, judecătorii români au salvat viața unui om: „Erdogan m-ar fi torturat!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here