sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaVIDEO. 7 crize ce vor afecta omenirea în 2020 prezentate de Papa...

VIDEO. 7 crize ce vor afecta omenirea în 2020 prezentate de Papa Francisc în mesajul de Crăciun

-

Care sunt cele mai importante crize pe care trebuie să le rezolve omenirea în 2020 în viziunea Sfântului Părinte?
1. Criza din Siria e considerată o problemă urgentă pentru a fi rezolvată. Acolo încă mor oameni nevinovați, iar regimul Bashar al-Assad în asociere cu Putin face prăpăd, iar rezistența kurdă a rămas singură, fără sprijin SUA în fața tavălugului dictatorilor.
2. Situația tensionată din Israel și confruntările di Fâșia Gaza reprezintă o a doua problemă, în viziunea Papei Francisc asupra căreia omenirea trebuie să se aplece. El sugerează că trebuie găsită o soluție la problema palestiniană din regiune.
3. Revoltele din Irak și foametea din Yemen reprezintă o altă mare îngrijorare pentru Sfântul Părinte, iar 2020 ar trebui să aducă o rezolvare a problemelor de acolo.
4. Tulburările sociale din America de Sud reprezintă o altă îngrijorarea a Papei Francisc, originar din Argentina. El le cere liderilor din această zonă să aibă putere reconcilierii și să lupte pentru limitarea sărăciei și pentru dreptate.
5. Ucraina este o altă preocupare pentri Papa Francisc. El susține această țară în ce privește agresiunea constantă a Rusiei asupra ei, cerându-le liderilor europeni „soluții concrete” și realizarea unei „păci trainice” în această țară.
6. Sfântul Părinte vorbește de problemele Africii, unde grupări extremiste din mai multe state ucid și terorizează populația pașnică. Cere schimbări politice punctuale în statele africane care să ducă la stoparea valului de emigranți care pune presiune pe Europa.
7. Abuzul asupra copiilor, traficarea lor de către rețele internaționale, violența asupra acestora reprezintă alte mari îngrijorări al Sfântului Părinte care le cere liderilor statelor creștine să se implice și să-i protejeze pe copii.
VIDEO. Mesajul Sfântului Părinte, discursul de la Vatican. Mai jos, traducerea lui în limba română.

Mesajul Urbi et Orbi
al Sfântului Părinte Papa Francisc
25 decembrie 2019

«Poporul care umbla în întuneric a văzut lumină mare» (Is 9,1).

Iubiți frați și surori, Crăciun fericit!

- Advertisement -

Din sânul Bisericii-mamă, în această noapte s-a născut din nou Fiul lui Dumnezeu făcut om. Numele lui este Isus, care înseamnă Dumnezeu mântuiește. Tatăl, [care este] Iubire veșnică și infinită, l-a trimis în lume nu pentru a o condamna, ci pentru a o mântui (cfr In 3,17). Tatăl l-a dăruit, cu nețărmurită milostivire. L-a dăruit pentru toți. L-a dăruit pentru totdeauna. Iar El s-a născut, ca o mică flacără aprinsă în întunericul și frigul nopții.

Acel Prunc, născut din Fecioara Maria, este Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup. E Cuvântul care a călăuzit inima și pașii lui Abraham spre Țara Făgăduită, și care continuă să-i atragă pe cei care se încred în făgăduințele lui Dumnezeu. Cuvântul care i-a călăuzit pe evrei pe drumul de la robie la libertate, și care continuă să-i cheme pe robii din toate timpurile, și pe cei de azi, să iasă din captivitățile lor. Este Cuvântul care strălucește mai mult decât soarele, întrupat într-un mic pui de om, Isus, lumina lumii.

De aceea profetul exclamă: «Poporul care umbla în întuneric a văzut lumină mare» (Is 9,1). Da, există întunecimi în inimile oamenilor, dar lumina lui Cristos este mai mare decât ele. Există întunecimi în relațiile personale, familiare, sociale, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele. Sunt întunecimi în conflictele economice, geopolitice și ecologice, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele.

- Advertisement -

Cristos să fie lumină pentru copiii, mulți, care pătimesc din cauza războiului și a conflictelor din Orientul Mijlociu și în diferite țări din lume. Să fie mângâiere pentru iubitul popor sirian care încă nu vede sfârșitul ostilităților care au sfâșiat țara în acest deceniu. Să zdruncine conștiințele oamenilor de bunăvoință. Să-i inspire pe conducători și comunitatea internațională pentru a găsi soluții care să garanteze securitatea și conviețuirea pașnică a popoarelor din regiune și să pună capăt suferințelor lor. Să fie sprijin pentru poporul libanez, ca să poată ieși din actuala criză și să-și redescopere vocația de a fi un mesaj de libertate și de conviețuire armonioasă pentru toți.

Domnul Isus să fie lumină pentru Țara Sfântă unde s-a născut El, Mântuitorul omului, și unde continuă așteptarea multora care, în ciuda eforturilor dar fără a se descuraja, tânjesc după zile de pace, de siguranță și de prosperitate. Să fie mângâiere pentru Irak, traversat de tensiuni sociale, și pentru Yemen, încercat de o gravă criză umanitară.

Micuțul Prunc din Betleem să fie speranță pentru întregul continent american, în care diferite națiuni trec printr-o perioadă de tulburări sociale și politice. Să-l încurajeze pe iubitul popor venezuelean, îndelung încercat de tensiuni politice și sociale și să nu-l priveze de ajutorul de care are nevoie. Să binecuvânteze eforturile acelora care se dedică promovării dreptății și reconcilierii și care se implică în depășirea diferitelor crize și a multiplelor forme de sărăcie care lezează demnitatea oricărei persoane.

Mântuitorul omenirii să fie lumină pentru iubita Ucraina, care tânjește după soluții concrete pentru o pace trainică.

Domnul care s-a născut să fie lumină pentru popoarele din Africa, unde persistă situațiile sociale și politice care adesea constrâng persoanele să emigreze, lipsindu-le de o casă și o familie. Să fie pace pentru populația care trăiește în regiunile orientale ale Republicii Democratice Congo, chinuită de conflicte îndelungate. Să fie mângâiere pentru cei care suferă din cauza violențelor, a calamităților naturale sau a urgențelor sanitare. Să fie mângâiere pentru cei care sunt persecutați din cauza credinței lor religioase, îndeosebi pentru misionarii și credincioșii răpiți, și pentru cei care cad victime ale atacurilor grupărilor extremiste, mai ales în Burkina Faso, Mali, Niger și Nigeria.

Fiul lui Dumnezeu, coborât din Cer pe pământ, să fie apărare și sprijin pentru aceia care, din cauza acestor nedreptăți și a altora asemenea, trebuie să emigreze în speranța unei vieți sigure. Nedreptatea este cea care îi obligă să traverseze deșerturi și mări, transformate în cimitire. Nedreptatea este cea care îi constrânge să suporte abuzuri de nedescris, sclavii de orice tip și torturi în taberele de detenție inumane. Nedreptatea este cea care îi respinge din locuri unde ar putea avea speranța unei vieți demne și care îi face să se lovească de ziduri de indiferență.

Emanuel să fie lumină pentru întreaga omenire rănită. Să înmoaie inima noastră adesea împietrită și egoistă și să ne facă instrumente ale iubirii sale. Prin simplele noastre chipuri, să le ofere zâmbetul lui copiilor din întreaga lume: copiilor abandonați și acelora care au suferit violențe. Prin slabele noastre brațe, să-i îmbrace pe săracii care nu au cu ce se acoperi, să le dea pâine celor înfometați, să-i îngrijească pe cei bolnavi. Prin prezența noastră fragilă, să le fie aproape persoanelor în vârstă și celor singuri, emigranților și celor marginalizați. În această zi de sărbătoare, să le dăruiască tuturor tandrețea sa și să lumineze întunericul acestei lumi.

Iubiți frați și surori,

Reînnoiesc urările mele de Crăciun fericit pentru voi toți, veniți din toate colțurile lumii în această Piață, și pentru cei care ne urmăresc, din diferite țări, prin intermediul radioului, al televiziunii și al altor mijloace de comunicare. Vă mulțumesc pentru prezența voastră în această zi de bucurie.

Suntem chemați cu toții să dăm speranță omenirii, vestind prin cuvinte și mai ales prin mărturia vieții noastre că Isus, pacea noastră, s-a născut.

Nu uitați, vă rog, să vă rugați pentru mine. Un fericit prânz de Crăciun și la revedere!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A fost arestat de Ceaușescu, a murit – ca și Ceaușescu – în ziua de Crăciun! Destinul unui ziarist disident

* VIDEO. De Crăciun, la mormântul lui Ceaușescu, nebunii au strigat: „Cumpănașu președinte!”

* VIDEO. Vreme extremă în 2019. Greta Thunberg: „Oamenii tot mai conștienți de criza climatică!”

* De Crăciun, judecătorii români au salvat viața unui om: „Erdogan m-ar fi torturat!”

* „Deținutul politic” Adrian Severin îl întrece pe Adrian Năstase: se compară și cu Maniu, și cu Coposu, și cu Mandela!

* Partidul Comunist din România face recrutări. Nu acceptă „dușmani ai tovarășilor Stalin și Mao” ori ai Coreei de Nord!

* Obscenitatea unui dictator. Putin: Polonia a fost „complice” cu Hitler; ambasadorul ei în Germania – un „porc antisemit”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -