„Vor să pună mâna pe tiparniţa BNR! Vor să imprime bani ca să acopere gaura de la buget”

5
10117
Când își dau mâna bandiții

Analistul economic Andrei Caramitru a decriptat pe pagina sa de Facebook intervenţia de ieri seară a lui Darius Vâlcov şi trage câteva concluzii grave despre ce va urma în România guvernării PSD-ALDE.

 • Vâlcov – acest corupt de cea mai joasă speță despre care voi vorbi în curând în detaliu – a lansat un atac nuclear împotriva BNR și sistemului bancar. Care este miza? Tiparnița de bani. Vor să își pună oamenii lor acolo ca să imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar uriaş (din Octombrie va intra noul CA al BNR care va fi numit de parlament). Și declară ca nu va abroga OUG-ul “taxei pe lăcomie”.
 • Care sunt consecințele ? Hiperinflație și falimentul băncilor:
  – hiperinflație. Leul s-ar devalua către 7-8 lei/1 euro (exact ca în Turcia anul trecut)
  – când dobânzile / ROBOR-ul cresc (e inevitabil la un moment dat – în Turcia dobânzile sunt acum la 25%), băncile intră în faliment (taxa se aplica din ce în ce mai mult când ROBOR-ul este peste 2%). Atunci BNR-ul (dacă intra sub control politic) le poate naționaliza (recapitalizare cu lei făcuți la tiparniță, așa cum s-a întâmplat și cu Lehman Brothers și multe alte bănci in criza din 2008). Și după naționalizare vinde de exemplu către bănci rusești care de-abia așteaptă.
 • Ce trebuie făcut ? Cheia e la băncile active în România :
  – trebuie să realizeze URGENT că sunt într-o situație critică. Se joacă supraviețuirea lor şi a noastră ca societate. Să nu fie naivi crezând că PSD nu va merge “până la capăt”.
  – să oprească total finanțarea deficitului statului (deja se întâmpla – însă doar parțial, încă finanțează 50 la suta din cererea Ministerului Finanțelor). Condițiile ca să reia finanțarea ar trebui să fie: anularea OUG, buget sustenabil pe 2019/2020
  – în acel moment, Ministerul de Finanțe rămâne doar cu rezerva de la trezorerie de 6 miliarde EUR (nevoile de finantare ale statului in 2019 sunt de 25-30 miliarde EUR, deci au doar 3 luni sa supraviețuiască)
  – dacă Guvernul nu reacționează în nici un fel, trebuie forţat un program FMI cu input de la UE. Care să aibă rolul de a impune măsuri urgente și raționale atât la nivel economic cât și politic (de exemplu poate cere alinierea legislației cu MCV/Comisia de la Veneția). FMI ne poate salva acum de la un colaps total. Suntem deja în al 12-lea ceas.
 • E sigura soluție pentru a evita un dezastru absolut pentru toți, și pentru a evita falimentul băncilor . Sper că sunt oameni acolo care înțeleg și sunt raționali. Mingea e la voi acum!

CITIŢI ŞI:

„Nu vă jucați cu focul! Dacă noi, în prima zi de guvernare, vă aruncăm pe toți în puşcărie, prin ordonanță de urgență?!”

Andrei Caramitru (USR): „Vreau un program de tipul «mani pulite». Au furat, să plătească! Nu putem accepta un «moment 0», așa cum vor ei”. „Am primit amenințări. Mă bucură: înseamnă că am speriat pe mulți din PSD”.

5 COMENTARII

 1. Armata trebuie sa decreteze legea martiala, criminalii din PSD-ALDE arestati si judecati pt inalta tradare si executati. PSD-ALDE scoase in afara legii Art.40 Alin.2 din Constitutie. Strada trebuie sa formeze comitete de autoaparare, sediile PSD-ALDE arse din temelie. Ne trezim odata?

 2. Andrei Caramitru a absolvit mate-fizica; atunci,cum de a ajuns mare analist economic?Poate ,ne spune el de unde a avut 2,1 milioane de euro,(pusi la saltea,nu in banca, pentru a-si cumpara o vila de patrimoniu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here