VIDEO. Venezuela – REVOLUŢIA în direct. Armata trece de partea poporului, Rusia îi cere să-l apere pe dictatorul Maduro

2
5374

Occidentul a decis să susţină pe faţă democraţia din cândva cea mai bogată ţară a Americii de sud, în timp ce Rusia se opune şi face apel la Armată să nu-l abadoneze pe Nicolas Maduro, dictatorul de la Caracas.

Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a cerut marţi Armatei venezuelene să apere ”instituţiile legitime împotriva uzurpării democraţiei”, într-un mesaj pe Twitter de susţinere faţă de liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Gaido încearcă acum să-l înlăture de la putere pe Nicolas Maduro cu sprijinul unor militari care au trecut de partea sa, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Azi, a devenit clar că Armata este de partea poporului”, a spus Gaido, înconjurat de militari înarmaţi.

Preşedintele ales al Venezuelei, blocat de dictatorul Maduro, a lansat în această dimineaţă o ofensivă menită să ducă la înlăturarea regimului aflat la putere, cu ajutorul Armatei.

Ofensiva lui Guaidó a fost rapid sprijinită de Statele Unite și alte țări aliate, în special Columbia, precum și de secretarul general al Organizației Statelor Americane (OAS). Spania, care a condus în Europa recunoașterea lui Guaidó ca președinte interimar, a asigurat că politicianul venezuelean este legitimat să conducă tranziția în Venezuela, dar a respins orice ofensivă militară. Mexicul, singura putere din America Latină care nu l-a recunoscut Guaidó, a insistat asupra realizării unei ieșiri pacifiste din criza venezueleană, notează El Pais.

Liderii SUA încurajează Armata să fie de partea poporului, Rusia se opune

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a scris, tot pe Twitter, că SUA ”sprijină total poporul venezuelean în câştigarea libertăţii şi democraţiei”.

În schimb, ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare alături de preşedintele Nicolas Maduro. ”Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalaţie militară nu a fost preluată (de opoziţie)”, a declarat pentru agenţia Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.


Foto: (c) Carlos Garcia Rawlins / REUTERS


La rândul său, guvernul lui Maduro a denunţat o tentativă de lovitură de stat în desfăşurare pe care a promis că o va dejuca.

În cel mai recent mesaj al său, Nicolas Maduro scrie pe Twitter că a vorbit cu comandanţii armatei şi că aceştia l-au asigurat de ”loialitatea lor totală”.

”Nervi de oţel! Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”

Primele ore în care militarii s-au afişat alături de Opoziţie

Liderul opoziției din Venezuela, Leopoldo López, care a fost în arest la domiciliu, a fost eliberat într-o acțiune pusă la cale de Juan Guaidó, recunoscut ca președinte al țării sud-americane de către Adunarea Națională și de peste 50 de țări.

Contând şi pe sprijinul unor segmente ale forțele armate, Guaidó a transmis un mesaj video pe Twitter, în care a afirmat: „Momentul este acum”!

Nicolas Maduro și tabloul predecesorului său, Hugo Chavez

Preşedintele ales al Venezuelei, care nu-şi poate exercita funcţia din cauza dictatorului Nicolas Maduro (alăturat), apare în înregistrare alături de Leopoldo López și înconjurat de bărbați înarmați îmbrăcaţi în uniforme militare. „În acest moment mă întâlnesc cu principalele unități militare ale forțelor noastre armate, începând cu faza finală a Operațiunii Libertate”, a spus el într-un tweet ulterior.

În videoclip, președintele interimar solicită mobilizarea cetățenilor Venezuelei împotriva regimului urmaşilor lui Hugo Chavez. Guaidó a convocat pentru această miercuri, 1 mai, un mare marș de protest.

„În acest moment, angajații publici pentru reconstrucția suveranității, soldații patrioți curajoși, bărbații curajoși atașați de Constituție ni s-au alăturat, la chemarea noastră, și ne-am regăsit cu toţii, în siguranță, pe stradă. Astăzi, Forțele Armate sunt pe partea poporului, pe partea Constituției”, a spus el.

Guaidó a lansat acest mesaj din baza aeriană La Carlota, unde a invitat la „încetarea definitivă a uzurpării puterii” de către regimul lui Maduro.

„Au fost ani de sacrificiu, persecuție și frică. În calitate de comandant legitim al forțelor armate, îi convoc pe soldați, toți și toate, pe familia noastră militară, să ne însoțească în această acţiune în spiritul Constituției și al luptei nonviolente”.

Leopoldo López (Caracas, 29 aprilie 1971) a fost arestat în februarie 2014 și condamnat în septembrie 2015 pentru a executa o pedeapsă de aproape 14 ani de închisoare sub acuzația de conspirație pentru comiterea unei infracțiuni, instigare și distrugere a proprietății publice. El a fost închis la penitenciarul Ramo Verde, până în iulie 2018, când i s-a acordat dreptul unei pedepse mai blânde, cu închisoare la domiciliu.

Schimbarea a fost posibilă graţiei procesului de mediere cu regimul de la Caracas, realizat de fostul președinte al guvernului spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero. De atunci, opozantul a stat în arest la domiciliu.

2 COMENTARII

 1. Soare bun al lumii de ceară să fii bun
  Drag de lume mi-a fost joia şi mereu
  Sobru sunt şi scriu dogme şi poeme
  Visez căldură şi iubesc umanitavea
  Lovesc cu sete un câine ce adormea
  Care sorbea şi decis nu mai cântă
  Richins mă zorea să iubesc o perdea
  Nobil eram cu buze şi ochi de peruzea
  Simplu m-am născut sclav şi domnea
  Setea care venea nu mă ocolea
  Era visul un gram de mare nebunie
  Libertatea era magia şi erosul ca stea
  Lovirea muiat carnea şi osânda e grea
  Doamne ce frică i-a cuprins pe pigmei
  Cu drag eram un nimeni un hoteiele
  Vin-o mamă spre limanul meu ocult
  Varsă lacrimi pe al meu mormânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here