VIDEO. Ucrainenii fac prăpăd la Marea Neagră. Noua bază de la Novorossiks a flotei ruse, un aerodrom și depozite de combustibil din Crimeea, bombardate masiv cu drone și rachete ATACMS

1
835
Armata rusă a raportat că a doborât toate dronele ucrainene la Novorosiisk, dar filmări făcute de amatori au arătat că în port au avut loc numeroase explozii, semn că unele ținte din flota Mării Negre au fost lovite

Noua bază navală a flotei rusești la Marea Neagră, stabilită la Novorosiisk, a fost atacată masiv în noaptea de joi spre vineri de către ucraineni. Atacul a fost lansat cu drone și a durat ore în șir și vine după ce, cu doar o zi în urmă, rachete ATACMS făcuseră prăpăd în Crimeea, unde au fost bombardate un aeroport și mai multe depozite cu carburanți.

Pentru ruși, situația este cu adevărat deosebit de grea. Flota Mării Negre, care a pierdut deja cam o treime din nave din cauza loviturilor ucrainene (inclusiv nava-amiral, crucișătorul Moskva), a fost nevoită să fugă de la Sevastopol. Rușii și-au mutat baza departe, spre est, la Novorosiisk, un oraș-port aflat în Rusia continentală.

Până acum, s-a considerat că această bază e prea îndepărtată pentru ca ucrainenii, lipsiți de rachete cu rază lungă de acțiune și condiționați de occidentali să nu le folosească armele în atacuri asupra teritoriului rusesc, să poată ajunge acolo. Totul s-a schimbat în noaptea de joi, 16 mai, spre vineri, 17 mai. Ucrainenii au lansat atacul asupra bazei navale folosind atât drone aeriene, cât și navale.

Ca de obicei, Rusia a anunțat în zori că toate dronele lansate asupra portului au fost distruse. Imagini filmate de amatori noaptea trecută relevă cu totul altceva: numeroase explozii și incendii, semn că unele dintre ținte au fost atinse.

O altă filmare surprinde drone zburând la foarte joasă altitudine și ruși care comentează îngroziți: „Sunt cel puțin 80 de drone. Zboară în linie. Au trecut 20 în 15 minute și continuă să vină. Apărarea nu funcționează. E o mizerie. Tâmpiți! A început după ora 2-2.30 dimineața“.

Eliminarea flotei rusești de la Marea Neagră este un obiectiv strategic prioritar pentru Ucraina, care a reușit până acum uluitoarea performanță să înfrângă această flotă deși nu are nicio navă de luptă! Există motive multiple și de toate tipurile pentru ca Ucraina să caute anularea flotei rusești. În primul rând, prin distrugerea acesteia se elimină definitiv pericolul unei debarcări la Odessa sau în altă parte, în spatele frontului. În al doilea rând, se securizează transporturile de cereale și comerțul Ucrainei pe cale navală – principalul mijloc de export. În al treilea rând, este neutralizată una din cele mai periculoase modalități folosite de Rusia pentru a bombarda Ucraina. Navele rusești lansează rachete de croazieră și nu numai asupra orașelor ucrainene, dar acum acest pericol e în bună măsură eliminat. În sfârșit, lipsa flotei rusești din zonă va permite, la un moment dat, Ucrainei să efectueze un desant maritim în Crimeea, ceea ce ar înlesni planul de eliberare a peninsulei.

În urmă cu doar câteva zile, rachete ATACMS lansate de Ucraina au lovit devastator baza aeriană Belek, din Crimeea. Rușii au negat că au suferit pierderi și au pretins că au interceptat cele 5 rachete, dar imagini luate din satelit a doua zi, pe lumină, arată că acolo a fost prăpăd. Cel puțin trei avioane de luptă rusești au fost distruse. De asemenea, un depozit de kerosen pentru avioane a fost pulverizat. Imaginile arată că și un sistem antiaerian S-300 a fost distrus.

Compania Maxar, care a luat imaginile din satelit joi, precizează că au fost distruse două avioane de luptă interceptoare MiG-31 și un avion Su-27. Un al patrulea avion, un MiG-29, a fost avariat.

Baza Belek este cel mai important aerodrom militar pe care Rusia îl are lângă Sevastopol.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.