Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit despre statul de drept la ceremonia în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.
„Îmi aduc aminte de o declarație, după 60 de ani de la tragedia războaielor: Am construit o Europă unită, cu valori puternice, pace colectivă, libertate, democrație, drepturile omului și stat de drept. De ce este inclus statul de drept în acest citat? Conceptul de stat de drept, așa cum a apărut el după cel de-al doilea război mondial, se bazează foarte mult pe experiența pe care oamenii o aveau atunci. Oamenii care au asistat la atrocitățile împotriva umanității pentru că acestea păreau legale. Acele legi fuseseră votate în mod democratic.
Așadar, dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război acestea nu vor mai fi posibile”, a spus Timmermans.
„Când statul de drept este încălcat, vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă am pierdut alegerile, iar presa era împotriva mea, mediul de afaceri era împotriva mea. Și atunci ce fac, data viitoare când plănuiesc să candidez? Mă asigur că toate aceste părți, instituții, nu vor mai fi împotriva mea, ci mă vor susține.
În opinia mea, această gândire este cel mai periculos element din societatea actuală. De fiecare dată când vedeți aceste tentative, să știți că se întâmplă și alte lucruri. Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după deea că câștigătorul ia totul, veți vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International”, a mai spus Timmermans, citat de Digi 24.
„Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere”, a adăugat el.
„Vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei continuă”
Timmermans se întâlneşte în această seară cu premierul Vasilica Dăncilă, presată puternic de mafia penală din PSD-ALDE să dea ordonanţe pe bandă rulantă care să şubrezească puterea justiţiei. Acesta este şi motivul pentru care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene vrea să discute clar cu Dăncilă, din nou, despre respectarea puterii judecătoreşti.
„Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document primului ministru şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări. (…) Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român. Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese”, a arătat Timmermans într-o declaraţie acordată presei, după ce i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
CITIŢI ŞI:
Caracatiţa Savonea din justiţie loveşte în protestul magistraţilor independenţi. Şeful Tribunalului Teleorman, pe lista aliaţilor lui Dragnea
Comisia Europeană trece la monitorizarea specială, prin experți, a mutilării justiției române. Timmermans către Dăncilă: „Avem îngrijorări crescânde legate de situația din justiție”
Liviu Dragnea, ce artist! Mai rămâne să spună că susţine şi propria condamnare la închisoare
Statul de drept este formator legal, viril şi transparent de opinii indubitabile ce pun omul ca parte din societate mai presus de clanul politic ce nu alege victimele supte de sânge. Statul devine prieten al celor din pătura de jos numai prin elaborarea legilor şi niciodată prin impunere. A juca la o arsă ruletă democratică Ars Logica ca model filozofic, face parte din jocul zilei asupra nopții. Statul manipulant nu face bine legii şi Constituției. Puterea unui cuvânt memorabil este puterea la popor. Niciodată altfel. Poporul judecă politicul.
Domnul Frans Timmermans e curat ca politician ce vede viitorul prin prisma unor legi sau prin oceanul unor fărădelegi care sunt maleficul şi norii negri. Partidele ce văd lumea altfel se supune legii de bază. Fericirea locului se face prin judecăți. Nu prin orgolii nemăsurate sau prin alegații. Dramele filozofice apar pe nepusă masă.
Femeile au gândit un sens malefic. A pune jos un om sau a denigra un filozof care prin puterea dragostei a furnizat loialitate şi bine oriunde binele este așteptat. Drag de memorie colectivă? Numan prin voci. Sufletul viu comunică prin vocile libere. Frans Timmermans e rodul unui soare. A lovi un om e pierdere de vreme la liberali.
Facem legea. Orânduim binele şi legalul. Mergem mai departe prin Orânduire.
11 Martie 2019 ora 17:58
În Era Ticăloşilor, dacă Justiţie nu e, nimic nu e… Nici democraţie, nici alegeri sigure.