Acasă Economie Banca Naţională a evaluat rezerva de PROSTIE a lui Vâlcov. E mare...

Banca Naţională a evaluat rezerva de PROSTIE a lui Vâlcov. E mare cât un cavou plin cu lingouri din şpagă!

5
947
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, i-a dat o replică luni consilierului de stat Darius Vâlcov, căruia i-a atras atenția că demostrează carențe de înțelegere a modului în care Banca Națională gestionează rezervele internaționale, recomandându-i să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.

Reacția lui Dan Suciu vine după ce duminică, la Antena 3, Vâlcov a susținut că, în loc să facă bani din gestionarea rezervelor internaționale, BNR plătește 80 de milioane de euro pe an pentru administrarea lor. Suciu a demontat cu argumente imensele prostii spuse de Vâlcov la o televiziune specializată în a găzdui aberaţii:

 • „În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale. Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017).
 • „BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).”
 • „Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”).  Pentru mai multe detalii http://www.bnr.ro/Prezentare-Raport-anual-2017-18033.aspx

Ce a spus Darius Vâlcov la Antena 3:

 • „România, sub administrarea BNR, are 36 de miliarde de euro, 3,6 aurul, 103 tone, iar restul de 33 de miliarde euro, dolari şi aşa mai departe, în depozit. Dacă România vrea astăzi să se împrumute 33 de miliarde de euro, ar trebui să plătească aproximativ 1 miliard de euro pe an, dacă împrumutul ar fi pe 10 ani, atât ne-ar costa pe noi ca ţară. BNR, în schimb, administrează portofoliile acestea pe care le are, 33 de miliarde, plus aurul şi obţine, în 2017, minus 80 de milioane de euro. Deci Banca Naţională administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 de milioane de euro, că tot zicea BNR că nu le-am citit rapoartele, le-am citit raportul pe 2017. Dacă România s-ar împrumuta astăzi cu 33 de miliarde de euro, ar plăti un miliard de euro pe an. Cam asta este situaţia în România, când unii se cred mai deştepţi şi pe viaţă într-un anume loc, dar probabil şi îmi doresc din tot sufletul ca noul guvernator şi echipa nouă de la BNR să fie o echipă nouă de patrioţi, altfel România nu va putea să scoată capul din ţărână”, a spus Vâlcov la Antena 3, întrebat dacă rezerva de aur a ţării noastre ar trebui adusă în ţară.” (Sursa: G4Media)

5 COMENTARII

 1. Voi spune doar atât. Rezerva de aur a României de 103 tone se transferă la Fort Knox America de la Banca Angliei.

  Salariile minime de 5000$ netto lunar la Armată, SRI şi SIE le plătește Delaware State de la 1 Iulie 2019. Nu vad cum disputa nelegală dintre BNR şi PSD mă poate conjuga la superlativ altfel. Atât am promis în 2008 atâta pot face.

  11 Martie 2019 ora 18:55

 2. Recititi ultima fraza. Sa intelegem ca PSD are pe tusa un nou sef la BNR? Probabil F. Geogescu, pe care l-a mai „propus” odata si care, in intelepciunea sa de economist de Ferentari, nu vedea legatura dintre pretturile di piata si devalorizare leului.

 3. Poate ne spune și totodata ne învață purtătorul de cuvânt al BNR ( a propos flăcău care este profesia dumitale de baza )cum este cu piața FOREX alături de Bancile Comerciale , sa vina sa dea lecții, apoi prin cursul de revenire BNR obține un profit extrem de grad pe de alta parte.Sunt și alte operațiuni pentru care obține profit ca doar nu este de decor. Domnuke Suciu departe de a-l simpatiza pe Darius Valcov este un tip cu carte are studii economice, a fost director de banca și știe ce vorbește, dumneata pe unde ai lucrat înainte? Și va mai întreb care este profesia dumitale , eu sunt absolvent ASE dar nu la apelul de seara, cum sunt atâția in țara asta. Cred ca mai mult respect și fără miștouri a la Suciu ca nu suntem La Cârciuma!

 4. The Afghane ai probe in ceea ce Spuneti ? Este extrem de grav ceea ce se întâmpla? Cine a dat ordinul ? Cine l-a executat ? Cu nume și Prenume! Serviciile de informații NU mai sunt in slujba României? In slujba cui sunt? Repet este grav ceea ce declarați !!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here