Acasă Main PSD folosește banii plătitorilor de taxe pentru a răspândi informații false pe...

PSD folosește banii plătitorilor de taxe pentru a răspândi informații false pe Facebook. Cine-l poate opri?

Liviu Dragnea a construit o rețea de site-uri și conturi false de Facebook și de Instagram pentru a-i bombarda pe români cu propagandă mincinoasă. Realizarea acestor site-uri și conturi false a fost făcută cu banii contribuabililor români indiferent de orientarea lor politică.

Facebook, printr-o operațiune de curățenie a rețelei, a anunțat că a închis mai multe conturi care propagau minciuni și induceau în eroare utilizatorii, conturi administrare de reprezentanți ai PSD.

Deputatul PNL Florin Roman a prezentat într-o conferință de presă o copie după un raport de control al Autorității Electorale Permanente. În acest document sunt prezentate o serie de companii care au beneficiat de fonduri din subvenția publică pentru partidele politice.

În acest document, atrage atenția compania Van Consulting Solutions SRL care are ca acționari pe Nicolae Răzvan Ciobanu şi Andrei Nicolae Vasile.

Această companie a primit de la PSD în 2018, 370.000 de lei, aproximativ 80.000 de euro pentru servicii de „jurnalism și propagandă”, cum se arată în articolul 20, punctul c din Legea finanțării partidelor.

Această lege a fost modificată de PSD în ianuarie 2018 exact cu scopul de a permite ca banii din subvenția publică să fie folosiți în scopuri propagandistice.

Până aici, nimic ieșit din comun în afară de faptul că legăturile cu presa a acestei companii sunt puțin vizibile.

În data de 21 ianuarie 2019, site-ul PressOne publică un articol semnat de Codruța Simina  intitulat sugestiv „Fabrica de site-uri pro-PSD”.

În această anchetă jurnalistică sunt descrise activitățile de „presă și propagandă” ale companiei Van Consulting care s-au concretizat în realizarea site-urilor Destanga.ro și Antifakenews.ro.

Cele două platforme online sunt construite folosind întregul arsenal dezvoltat de reprezentanții Rusiei în acțiunile de manipulare din timpul campaniei alegerilor prezidențiale din SUA, 2016, și campaniei pentru Brexit din același an.

Legătura dintre aceste campanii și Rusia a fost făcută de reporterii New York Times care au scris pe larg despre „Internet Research Agency”, fabrica de troli din Sankt Petersburg.

Cum se desfășoară o campanie de distribuire de informații false

Pentru ca o astfel de acțiune de intoxicare în masă cu informații false să-și atingă scopul trebuie urmați următorii pași:

1.Se creează un site cu nume sonor care să inducă publicului ideea de seriozitate și de credibilitate.
De exemplu: Antifakenews.ro, după titlu pare a fi un site care și-a propus drept obiectiv să lupte cu știrile false.
2. Pe site-ul respectiv se publică articole, clipuri video, imagini care au aparența de informații adevărate, dar care au o agendă politică ascunsă.
Nicăieri pe site nu scrie că acesta aparține PSD sau că este un instrument de propagandă PSD. De exemplu, titlul unui articol din data de 11 martie, 2019: „Derapaj grav la PNL. Românii amenințați că rămân fără pensii”.
Cititorul, parcurgând articolul, nu descoperă niciun argument, nicio informație care să aibă legătură cu titlul, ci doar un atac gratuit la Florin Cîțu, senator PNL, un critic consistent al guvernării PSD-ALDE.

„Deși toate afirmațiile și previziunile lui Florin Cîțu sunt ironizate de orice economist cu bun simț, de această dată nu mai este loc de glumă. PNL a depășit orice limită în războiul deschis pe care îl duce împotriva Guvernului și împotriva PSD. Pur și simplu nu poți să bagi spaima în cetățenii acestei țări doar pentru ca tu, un partid devenit extrem de mic în utlimul timp, să mai încerci să mai atragi câteva voturi”, este o mostră de subiectivism din articolul exemplificat.

3. Aceste articole propagandistice cu titluri pompoase sunt distribuitepe rețelele sociale de „postacii” angajați de partid, folosindu-se sute de conturi și pagini de Facebook, Instagram și Twitter false pentru ca mesajul să ajungă la câți mai mulți oameni.
4. După răspândirea intensivă a mesajului, acesta e preluat apoi de politicienii partidului și folosit în dezbateri TV și discursuri politice, încercând să se acrediteze ideea că „PNL a amenințat românii că rămân fără pensii”.
Scopul campaniei de intoxicare este să determini câți mai mulți pensionari să nu voteze cu PNL. PSD a implementat acest mod de propagandă și a creat o rețea de conturi false pentru a promova mesajele.

Conform anchetei publicate de PressOne, mesajele false de pe site-urile Antifakenews.ro și Destanga.ro sunt preluate și distribuite de conturile de Facebook ale filialelor PSD din țară.

Facebook a deraiat campania PSD

Săptămâna trecută, un comunicat oficial al Facebook a anunțat că mai multe conturi și pagini de pe uriașa rețea de socializare care distribuiau „știri partizane publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD)” au fost blocate și scoase de pe rețeaua de socializare. Printre ele s-au aflat și paginile Antifakenews.ro și Destanga.ro.

„Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră … a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat”, se arată în comunicatul dat publicității de Facebook.

Astfel, banii plătitorilor de taxe din România sunt folosiți de PSD pentru a distribui minciuna că un partid concurent „a amenințat românii că rămân fără pensii”.

În Codul Penal există infracțiunea de „comunicare de informații false” descrisă de articolul 404: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Cea mai tare afacere: 50 de milioane de euro de la cetățenii români pentru ca PSD să distribuie minciuni

PSD va primi în 2019 în jur de 50 de milioane de euro de la contribuabilii români și asta se va întâmpla în ciuda faptului că o anchetă a Facebook a dovedit că social-democrații distribuie informații false pe scară largă. Niciun alt partid din România nu apare în raportul dat publicității de rețeaua socială cu privire la implicarea în operațiuni de propagandă mincinoasă.

„Consider că PSD, prin astfel de acțiuni, se face vinovat de deturnare de fonduri”, a declarat deputatul liberal Florin Roman care a mai spus că va continua să strângă date „despre modul în care conducerea PSD cheltuie subvenția”, a precizat acesta pentru Ziariștii.com.

Reacția lui Liviu Dragnea la anunțul că Facebook a închis mai multe pagini și conturi pentru că distribuaiu informații false a fost una de negare a realității: „Nu știu detalii. Dar dacă trebuie să închidă, poate să închidă tot PSD-ul. Până la urmă asta e, comunicăm…”, a spus acesta într-o declarație dată reporterilor, citată de Digi 24.

Campania electorală va fi una „murdară și agresivă”

Conform deputatului PNL Florin Roman, PSD e „singurul partid care a încheiat contracte de publicitate și promovare cu presa și companiile de panotaj până la sfârșitul anului, contracte ce acoperă atât alegerile europarlamentare cât și pe cele prezidențiale. A plătit și pentru lunile de vară când nu e campanie electorală”, a declarat acesta pentru Ziariștii.com.

11 decembrie 2016, Liviu Dragnea vine la sediul din Băneasa pentru prima conferință de presă după câștigarea alegerilor – Foto Ziariștii.com

Conform unor surse din PSD, statul major al lui Liviu Dragnea pentru campania electorală se va afla în sediul partidului din Băneasa, acolo unde acesta a ținut prima conferință de presă după ce a câștigat alegerile din 2016.

„Campania va fi una murdară și agresivă”, a declarat o persoană familiarizată cu operațiunile din Băneasa pentru Ziariștii.com. „Primele ținte vor fi Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan”, a adăugat aceeași persoană. PSD vede în PNL, conform ultimelor sondaje, principala amenințare la câștigarea confruntării electorale din 26 mai.

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră la Facebook

După raportul publicat de Facebook, strategia de comunicare pe rețelele sociale a PSD a fost compromisă.

Reprezentanții companiei americane vor continua monitorizarea la sânge a entităților care produc și distribuie conținut fals.

Mai mult, la începutul acestei luni, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat o schimbare de strategie a rețelei care va miza pe comunicare directă sau în grupuri restrânse și pe respectarea cu strictețe a vieții private.

„Astăzi observăm că mesajele private, postările scurte și efemere (n.a. cele intitulate Stories) și grupurile sunt de departe zonele cu cea mai rapidă dezvoltare în comunicarea online. Există o serie de motive pentru asta. Mulți oameni preferă comunicarea unu-la-unu sau cu câțiva prieteni. Oamenii sunt mai precauți și doresc o să dețină controlul asupra a ceea ce au postat. Și toți ne așteptăm să putem face plăți online în siguranță”, a scris Mark Zuckerberg, pe Facebook, în data de 6 martie, 2019.

PSD va miza din nou pe o campanie negativă, dar e foarte posibil ca efectele ei să nu mai fie atât de spectaculoase pentru un partid și un lider care s-au prăbușit în ce privește susținerea publică.

CITIȚI ȘI:

Liviu Dragnea, ce artist! Mai rămâne să spună că susţine şi propria condamnare la închisoare

Caracatiţa Savonea din justiţie loveşte în protestul magistraţilor independenţi. Şeful Tribunalului Teleorman, pe lista aliaţilor lui Dragnea

VIDEO. Oana Bogdan, consiliera lui Cioloş acuzată că vrea desfiinţarea proprietăţii: „Românii nu au încredere unii în alţii. În vest, oamenii îşi doresc să fie chiriaşi”

 

 

loading...

4 COMENTARII

 1. Mizeria asta trebuie stopata! Si nu candva, daca va castiga alegerile o alta alianta de paride, ci ACUM!
  Daca juristii de vaza, politicienii de opozitie nu actioneaza IMEDIAT, banii se duc in buzunarele unor Gadea, Badea, Gusa, Hoandra si a altor profitori nerusinati.
  Vor fi folositi ca sa corupa si ce-a mai ramas din presa, ca sa-si plateasca raspandacii.
  O societate atat de nedreapta, nicicand nu a avut Romania moderna. Poate in timpul fanariotilor, dar atunci nu erau televiziuni.
  Revenind la bani, oare guvernul nu poate fi dat pe mana justitiei pentru aceasta lege corupta? Chiar nu mai avem SOLUTII, trebuie sa punem mana pe furci si ciomege?!!

 2. LEGEA FINANȚĂRII PARTIDELOR OBLIGATORIU TREBUIE ABROGATA! Este o lege creată pentru acest nenorocit de Liviu Dragnea și acoliții care cor sfarsi așa cum au sfârșit cei care și-au bătut joc de romani ca sa distribuie numai și numai minciuni pentru folosirea milioanelor de euro pentru achiziționarea de mașini scumpe pe banii din taxele și impozitele romanilor.
  Pentru ca un asemenea escroc de Liviu Dragnea sa numai apare in ROMÂNIA secolului 21 in veci! Ca România sa aibă politicieni onesti, comoetenti, in slujba intereselor romanilor și nu PRNTRU o Gașca de indivizi pentru care scopul final este doar îmbogățire și atât!

 3. PSD a jucat o carte şi a pierdut cu aliații lor PNL puterea la Bucureşti. Mereu au plănuit un fel de economie. O formă de economie în care moneda tipar să ia locul monedei din taxe prin firme care abonate la resursele statului impun noi reguli. Ar fi putut ca SRI şi generalul malefic Dumitru Dumbravă să gândească altfel propria lor apărare prin lovirea unui singur rău, nu prin înlocuirea răului comun cu unul mare şi singular, cum fac zilele acestea. Zodia nefericirii vor spune ziariştii celor două mari partide care alandala vorbind limba s-au scufundat în ocean pe moşia unui sclav pe care ei îl vroiau a fi un posibil om de cuvânt. Proprietatea aparține locului din care fiecare speră un mai bine. Acum armata Daciei Meridional merge pe mâna unor tineri care cunosc mersul economiei. Din care facem parte. PSD greșește de cum se precipită alegerile. De asta duce bani furați direct din Trezoreria sector 3 spre platforme de internet unde „Franț sau Franz Timmermans” este criptat ca fiind un nebun cu acte în regulă. România Mare deține Şefia Europei pentru 6 luni, din care trei luni sunt fără Buget. Copiii daci nu pot avea 150 lei în opinia pesedistului FDGR Klaus Iohannis. Ce le trebuie copiilor mei săraci țigări Sobranie, spune dumnealui.

  Internetul este o formă de cooptare a unui an în câteva luni de muncă. Restul sunt concediile. Munca multă slăbește ADN ul SRI. Colegii scriu legea pe care tinerii nu o repudiază în realitate, nu o disjung din realitate, doar le întârzie în aplicare. Tinerii din Dacia Meridional nu mai sunt bătrânii pensionari din 2012-2018. Aceia s-au dus. Vin tinerii cu vocație politică nouă sevraj. Eventual bunăstarea PSD stă pe gânduri. Vor spune mereu. Am dat pensii la unii dintre tineri şi am furat visele tuturor. E drept, inteligența celor noi veniți nu se coboară la nivelul unor mari impotenți.

  Bugetul trebuie să fie clar. Europa nu merge înainte altfel. Legea e imună şi artificiile contabile vând oamenilor iluzii de prindere a realului în idealul imediat. PSD fură din trezoreriile locale iar mesaj după mesaj ei vor spune doar frustrarea care i-a cuprins: opoziția e de vină. De asta manipularea a uitat PSD ul de la marile lecții de economie unde piața liberă face pasul înainte şi nimic mai mult. A duce vorbele înspre derâdere, ajunge forma de bine cu paloșul pe scut. Inima PSD şi PNL e înfrântă de maleficul USR.

  Uniunea Studenților Republicii afirmă: Ne vom bate cu profesoriI pe notele marilor filozofi. Vom învinge limitele de frustrare prin cele mai echilibrate legi care dezvoltă Riftul. Ruperea Oceanului între ape dulci.

  11 Martie 2019 ora 17:16
  Un francmason

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările