VIDEO. Soldați ruși cer disperați ajutor în Ucraina: „Forțe de blocaj sunt în spate și ne împușcă dacă nu avansăm” / „Ofițerii ne-au abandonat pe front fără acte și provizii și au dispărut“

0
3883
Soldații ruși dintr-o unitate de șoc de lângă Vuhledar au înregistrat un apel video în care cer disperați ajutorul lui Putin

Un nou caz zguduitor despre felul în care sunt organizate trupele rusești pe frontul din Ucraina a ieșit la iveală sâmbătă, când soldați din Kaliningrad au transmis un apel video disperat, cerându-i lui Putin să-i salveze de la masacru. Militarii ruși relatează în mesajul video că ofițerii i-au „vărsat“ în prima linie, le-au luat actele și au dispărut, în timp ce în spatele lor sunt instalate unități „de blocaj“, care-i mitraliază dacă se retrag. Brigada a suferit pierderi catastrofale – peste 300 de oameni uciși în doar două săptămâni.

Apelul video al combatanților ruși poate fi văzut de oricine pe Twitter – este public. Publicația rusească independentă Novaia Gazeta a venit cu informații suplimentare despre acești oameni.

Militarii care au recurs la acest gest disperat de a înregistra și difuza un strigăt de ajutor video fac parte dintr-o unitate de asalt (Storm) a Brigăzii 5 din Corpul de Armată I al Armatei a VIII-a a Rusiei și sunt, de origine, din Kaliningrad. Ei i se adresează direct președintelui Putin, căruia îi povestesc că ofițerii lor, pe care „nu i-am văzut niciodată“ pe front, le-au luat toate documentele de identificare și i-au abandonat fără provizii în tranșeele din satul Vodiane, zona Vuhledar, în apropiere de Donețk.

Videoclipul a fost postat de soldați chiar pe canalele guvernamentale rusești din rețeaua Telegram.

În imagini se văd circa 20 de soldați, unii purtând pe ei și simbolul Z al trupelor rusești de invazie. Combatanții ruși relatează: „Acesta este satul Vodiane, în apropiere de Donețk. Este locul unde, conform presei noastre, noi avansăm cu succes. Dar adevărul este că nu e întru totul adevărat. [Suferim] pierderi foarte mari aici. (…) E ca și cum nici măcar n-am fi aici! Oameni fără acte sunt abandonați în tranșee inundate de cadavre, ca și cum ar fi cerșetori”.

„Ne-au amenințat că ne vor împușca dacă nu avansăm… La plecarea noastră, vor să ne distrugă pentru că suntem martori ai acțiunilor neglijente și criminale ale comandanților noștri“

Soldații din Kaliningrad spun că stau de două săptămâni sub focul artileriei și al mortierelor ucrainene, pierderile fiind catastrofale. „Șefii ne fac să [avansăm] împotriva mitralierelor, mortierelor, tancurilor. Am suferit pierderi grele – 304 [morți], 22 [răniți]. Comandantul companiei noastre a fost ucis. Au fost folosite împotriva noastră forțe care ne blochează retragerea și nu ni s-a permis să ne părăsim pozițiile. Acum, nu mai suntem lăsați să plecăm nicăieri, au promis că ne distrug. (…) Ne-au amenințat că ne vor împușca dacă nu avansăm… La plecarea noastră, vor să ne distrugă pentru că suntem martori ai acțiunilor neglijente și criminale ale comandanților noștri“.

Ceea ce spun acești ruși care luptă pe frontul ucrainean e năucitor în continuare. Militarii acuză că au fost puși să-și plătească singuri tratamentul în spital, în caz contrar refuzându-li-se spitalizarea, cu amenințarea că vor fi „repartizați pe linia frontului“ deși erau răniți ori bolnavi. Mai mult, după 3 zile de spitalizare, răniții au fost externați și returnați în linia întâi, dar nu înainte să plătească 20.000 de ruble (240 de euro).

Experții georgieni de la contul OSINT, care monitorizează aspectele militare ale războiului din Ucraina, susțin că i-au identificat pe rușii din videoclip cu ajutorul rețelelor de socializare ale acestora. Într-o postare pe canalul Telegram, OSINT Georgia scrie că bărbații din videoclip nu sunt dintre oamenii mobilizați de Putin în septembrie, ci militari cu experiență de luptă. Aceștia au luptat în special în Caucazul de Nord și în autoproclamata „republică populară” Donețk, înainte de declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Potrivit OSINT, unul dintre bărbații din videoclip este Nikolai Rakov, originar din Kaliningrad, în vârstă de 47 de ani, și a absolvit Școala Superioară de Inginerie pentru Corpul Inginerilor din Kaliningrad. Un alt bărbat este Serghei Moldanov, în vârstă de 39 de ani, din orașul Arhanghelsk.

Acest tip de videoclipuri s-a înmulțit masiv în ultimele săptămâni. La începutul lunii martie, recruții din unitatea de apărare teritorială a regiunii Belgorod au înregistrat un videoclip în care plâng de faptul că au fost detașați pe front pentru a ataca obiective, dar fără a primi o pregătire adecvată pentru acest tip de misiuni. Anterior, apăruse online un alt videoclip în care recruți din regiunea Orenburg se plângeau că miliția „republicii populare” din Donețk îi trimitea pe front pe post de carne de tun.

Înainte de asta, s-a aflat că majoritatea recruților din Irkuțk, din regimentul 1439, care îndrăzniseră să se plângă de mai multe ori de amenințările primite de la comandanții lor, au murit apoi în timpul asaltului asupra liniilor de apărare din Avdiivka. Înainte să fie uciși, recruții din Irkuțk au făcut zadarnic apel la Putin de trei ori: au înregistrat două mesaje video în care îi cereau ajutorul, iar a treia oară, soțiile lor au depus o cerere oficială de anchetă la recepția online a Procuraturii Militare.

Nimic nou: Rusia folosește dintotdeauna neglijent resursele umane și apelează la trupe de blocare pentru a evita retragerile. În Al Doilea Război Mondial, rușii au împușcat pentru dezertare echivalentul a 10 divizii!

Toate acestea vorbesc nu doar despre modul brutal în care își tratează Rusia propriii soldați, dar și de corupția din armată. Banii pentru echipare, alimente, tratamente medicale ajung în buzunarele generalilor, în timp ce trupele devin carne de tun, iar atunci când sunt rănite ajung să-și plătească singure tratamentul.

În realitate, aceasta nu e o surpriză și nici o noutate pentru ruși. Atât în primul, cât și în al doilea război mondial, comandamentul armatei ruse a folosit sistematic procedeul unităților „de blocare“, ca să prevină fuga de pe front a trupelor. În Primul Război Mondial erau folosiți cazacii pentru aceste misiuni. În Al Doilea Război Mondial, sarcina le-a revenit comisarilor politici și trupelor NKVD (precursorul KGB).

În perioada 1941-1945, au fost executați prin împușcare, sub acuzația de dezertare de pe front, 157.593 de soldați sovietici – echivalentul a peste 10 divizii. Alți aproape un milion au fost condamnați la diverse pedepse, sub aceeași vină. Acesta este un caz unic în istorie, în nicio altă țară nemaiîntâlnindu-se așa ceva. Prin comparație, în perioada 1 septembrie 1939- 1 septembrie 1944, germanii au executat pentru dezertare doar 7.810 militari.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here