Cum să alegi încălțămintea pentru copii

0
213

Dezvoltarea motorie este o fază importantă a creșterii copilului. În general, copiii parcurg acest pas între 10 și 24 de luni. Mersul de-a bușilea începe între 6 și 12 luni, dar acest lucru nu se aplică tuturor.

Sunt copii care sar peste această fază pentru a merge direct în poziție verticală. Încep prin a încerca să găsească sprijin pentru a sta în picioare: colțul unei măsuțe de cafea, marginea unei canapele etc. Și nu-ți face griji dacă va fi adesea cu fundul pe podea: scutecul înmoaie lovitura și încercările lui trebuie respectate fără interferențe.

Sarcina părinților în acest caz este de a face casa în siguranță: obstacolele și ornamentele periculoase trebuie îndepărtate.

Odată cucerită poziția verticală, copilul va încerca primii pași: mai întâi cu ajutorul unui sprijin, apoi, încet, singur. În această fază, căderile și accidentele minore sunt la ordinea zilei, iar treaba parintelui este să reziste și să nu se lase prins de anxietate. În câteva luni va fi mai sigur și mai rapid.

Cum să alegi încălțămintea?

12-14 luni

O alegere care trebuie făcută cu atenție, deoarece în această fază încălțămintea este esențială pentru dobândirea încrederii în sine și a ușurinței.

Cerințele de bază sunt:

 • trebuie să fie sus până la gleznă, pentru a oferi sprijinul potrivit fără forțare și pentru a preveni alunecarea;
 • trebuie să fie delicată în contact cu pielea lui moale;
 • trebuie să aibă tălpi late și flexibile la vârf și sprijinite la călcâi;
 • trebuie să fie realizată din material natural, moale și respirabil.

15 luni – 5 ani

Se recomandă încălțăminte moi, dar rezistente, cu tălpi flexibile, dar protectoare, cu închideri practice și sigure și branț din material natural, pentru a lăsa pielea să respire.

6-10 ani

Creștem, iar oportunitățile de utilizare cresc și ele. Încălțămintea trebuie deci să garanteze rezistență și flexibilitate. În timp ce estetica joacă un rol, în special pentru adidasi de fete, este important ca fecioarele să fie confortabile, iar tălpile indestructibile.

Ce pantof să alegi în funcție de sezon?

Primăvara și Toamna

În mijlocul anotimpurilor sunt de nelipsit modelele de greutate medie, din piele ușoară cu căptușeală din piele sau pânză, pentru a nu fi nevoit să treci imediat de la bocanc la pantof deschis.

Vară

Până la doi ani, sandale închise atât pe vârf, cât și pentru susținerea piciorului. De la doi ani în sus, mergeți mai departe cu sandale deschise pentru activități mai relaxate. Evită întotdeauna modelele cu saboți sau fără curea pentru călcâi!

Iarnă

Se recomandă două tipuri de încălțăminte: o pereche pentru ieșiri, potrivită pentru frig și ploaie, impermeabilă și respirabilă, și o pereche pentru interior, cu talpă flexibilă și foarte ușoară.

Cum să alegi mărimea potrivită?

Este foarte important să alegeți mărimea potrivită. Trebuie reținut că:

 • dacă este prea scurtă, împiedică dezvoltarea piciorului;
 • prea lung, nu oferă suportul potrivit.

Cum să știi dacă dimensiunea este corectă?

Încercați întotdeauna mai întâi pantoful drept și apoi pe cel stâng, deoarece dimensiunea piciorului poate fi ușor diferită.

Apoi, urmați aceste cinci sfaturi:

 • lipiți călcâiul de spatele pantofului;
 • pune copilul să țină talpa piciorului întinsă;
 • exercită o presiune ușoară pe degetul mare, pentru a verifica dacă între vârful degetelor și vârful frontal al pantofului există un spațiu de aproximativ un centimetru;
 • dacă bebelușul este foarte mic, deschide cât mai mult pantoful și fixează piciorul cât mai înainte;
 • dacă un deget intră în spațiul dintre călcâi și interiorul spatelui, mărimea este corectă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.