miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Situația se deteriorează în Ucraina: Rusia a deschis un nou front...

VIDEO. Situația se deteriorează în Ucraina: Rusia a deschis un nou front și avansează cu 50.000 de oameni spre Harkov. Ucrainenii se retrag, Zelenski și-a anulat vizita în Spania

-

Situația militară se deteriorează pentru Ucraina, în timp ce rușii încearcă să exploateze la maximum fereastra de oportunitate pe care o au înainte ca sprijinul militar oferit de Occident să restabilească echilibrul pe front. Forțele Kievului au abandonat zona de frontieră din dreptul orașului Harkov, ceea ce le-a permis rușilor să înainteze.

Pericolul este mare. Putin forțează pentru a specula la maximum perioada de slăbiciune a Ucrainei, care a făcut la rândul său câteva erori. Reducerea vârstei pentru încorporare de la 27 la 25 de ani, care a dus la înrolarea a 300.000 de noi militari, s-a făcut cu întârziere. Acești oameni sunt încă în curs de instruire și nu pot intra în luptă. De asemenea, din motive greu de explicat, conducerea militară a început cu întârziere să construiască noi linii de fortificații, ceea ce le-a permis rușilor să avanseze în nord-vestul regiunii Donbass.

Începând din 10 mai, Rusia a deschis un nou front, forțe estimate la 50.000 de militari trecând din nou frontiera dinspre est, cu direcția Harkov. Acest mare oraș, de un milion de locuitori – al doilea ca mărime din Ucraina, după Kiev –, a fost inițial ocupat în februarie-martie 2022, apoi ucrainenii i-au scos pe ruși de acolo și i-au aruncat peste granița aflată foarte aproape.

Noul front a fost deschis, estimează experții, pentru a sili conducerea ucraineană să-și răsfire trupele. Unitățile din Garda Națională aflate pe graniță, înspre Harkov, au rezistat inițial, apoi s-au retras, iar rușii au intrat în Ucraina.

- Advertisement -

Bloggerii militari cu surse în linia frontului relatează despre lupte crâncene și acte de eroism.

Rușii au înregistrat unele succese, i-au silit pe ucraineni să se replieze și au ocupat câteva localități, dar acest lucru s-a făcut cu un preț uriaș. Armata rusă, în ciuda propagandei masive care i se face pe rețelele de socializare și în unele publicații occidentale, pare de asemenea într-un moment de epuizare. Multiple surse afirmă că numărul blindatelor folosite de ruși este mic, în majoritate zdrobitoare forțele invadatoare „limitându-se la un foarte mare număr de infanteriști, care uneori înaintează în câmp deschis“.

- Advertisement -

Din acest motiv, în ultimele zile s-a înregistrat cel mai mare număr de militari ruși scoși din luptă de la începutul invaziei și până azi: 1.740 – duminică, 1.400 – luni și 1.510 – marți.

Aceasta este, foarte probabil, una din explicațiile principale ale încetinirii ofensivei rusești pe care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a constatat-o în ultimele 24 de ore. Potrivit specialiștilor care lucrează în acest think-tank, mai mulți oficiali ucraineni au afirmat marți, 14 mai, că în opinia lor situația din zona Harkov se stabilizează treptat. Forțele ucrainene au trecut la contraatac și curăță de ruși una din localitățile ocupate, Vovceansk.

Pe de altă parte, planul Rusiei pare să fi reușit, pentru că Ucraina trimite, într-adevăr, întăriri în zona Harkov. Sunt imagini care arată sosirea Brigăzii 42 Mecanizată, dar și batalioane din Brigada 57 Motorizată și 92 Mecanizată.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că acesta și-a anulat vizita în Spania, pe care urma s-o efectueze, dar și alte acțiuni din perioada următoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -