VIDEO. Revelion 1976: cum l-a ironizat Toma Caragiu pe „Moş Gerilă” Ceauşescu, cu un an înainte de moartea violentă a actorului

0
5864

La Revelionul din 1976, Toma Caragiu a interpretat un scheci de o ironie usturătoare. Ținta băşcăliei: Moş Gerilă, bărbatul lui tanti Gerilă. Mulți l-au identificat în Moş Gerilă pe Nicolae Ceauşescu.

Scheciul „Petrecerea continuă” îl are ca pesonaj principal – „one man show” – pe Toma Caragiu. Marele îl joacă pe personajul Gârneaţă, un muncitor care povesteşte cum a organizat el o petrecere în întreprindere timp de 480 de minute. „Eu propun ca în acest an funcţia de Moş Gerilă să fie acordată unei salariate fruntaşe, denumită pe scurt tanti Gerilă”, spune grav Toma Caragiu.

Sceneta a fost filmată la patru ani de la vizita pe care Nicolae Ceauşescu, secretar general al PCR, o făcuse în mai multe țări asiatice, printre care China şi Coreea de Nord. Sedus de modelul nord-coreean, Ceauşescu voia să militarizeze viaţa românilor prin organizarea de gărzi patriotice şi intrucţie cu toată lumea.

Născut la 21 august 1925, în Grecia, Toma Caragiu a murit în Bucureşti, la cutremurul din 4 martie 1977. Adică la un an şi câteva luni după scheciul cu Moş Gerilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here