vineri, aprilie 26, 2024
AcasăIstorieDescoperirile istorice ale anului 2018: o imagine cu Iisus, o epavă intactă...

Descoperirile istorice ale anului 2018: o imagine cu Iisus, o epavă intactă pe fundul Mării Negre, o berărie veche de 13.000 de ani, un oraş construit de prizonierii Războiului Troian…

-

Anul 2018 a adus multe descoperiri istorice, unele de mare importanță. Site-ul descopera.ro a făcut o selecție a celor mai importante

Oraşul construit de prizonierii Războiului Troian

În noiembrie 2018, cercetătorii din Grecia au anunțat descoperirea primelor dovezi arheologice ale străvechiului oraș Tenea. Conform textelor istorice grecești și miturilor, ar fi fost construit de un grup de prizonieri troieni, după epicul război câștigat de greci. De asemenea, acesta ar fi fost orașul în care s-a născut Oedip.

Ministerul Culturii din Grecia confirmă că arheologii au descoperit primele rămășițe tangibile ale unui străvechi oraș considerat prima așezare a prizonierilor războiului troian.

- Advertisement -

Excavările realizate din septembrie până în octombrie, în regiunea Peloponez, au dus la descoperirea orașului antic Tenea, cunoscut până în prezent doar din textele vechi.

Printre descoperiri se numără ziduri, podele din lut, piatră și marmură, obiecte din gospodărie ceramice și peste 200 de monede ce datează din secolul IV î.Hr.

O imagine rară cu chipul lui Iisus: tuns scurt și fără barbă

Descoperită pe peretele unui zid al unor ruine din sudul Israelului, pictura veche de 1.500 de ani reprezintă un exemplu rar al artei creștine timpurii. Imaginea realizată pe peretele unei biserici bizantine se pare că l-ar înfățișa pe Iisus în momentul botezului. Spre deosebire de imaginea tipică, occidentală, în care Iisus are părul lung, el este pictat cu părul scurt, creț și fără barbă.

- Advertisement -

Cea mai veche fosilă umană din afara Africii: 177.000 de ani

O mandibulă umană, fosilizată, devine cea mai veche dovadă a emigrării oamenilor din Africa. Un fragment de craniu, descoperit în peștera Misliya din Israel (pe versantul vestic al Muntelui Carmel), are o vechime de 177.000 – 194.000 ani.

Anterior acestei descoperiri, cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în afara Africii avea o „vârstă” de 90.000 – 120.000 de ani.

Recenta descoperire sugerează că oamenii moderni ar fi plecat din Africa mult mai devreme decât se credea anterior.

De asemenea, ea confirmă analizele genetice efectuate asupra populațiilor moderne, conform cărora Homo sapiens a migrat din Africa cu cel puțin 220.000 de ani în urmă.

Cele mai vechi: bere de Israel, ulei de Sicilia, brânză de Egipt

Un grup de arheologi a descoperit cea mai veche fabrică de bere, într-o peșteră din Israel, cu „vârsta” de 13.000 de ani. Cercetătorii au găsit inovații de preparare a berii pe care le consideră mai vechi cu câteva milenii decât dovezile cultivării cerealelor în Orientul Apropiat. Astfel, se confirmă că berea a fost un factor motivant pentru începerea cultivării cerealelor în anumite regiuni.

Acum mii de ani, poporul Natufian, un grup de vânători-culegători din estul bazinului Mediteranei, începuseră să fabrice bere. Arheologii au analizat reziduuri de la mortare de piatră vechi de 13.000 de ani din Peștera Raqefet, un sit care reprezintă un cimitir al acestui popor preistoric, aflat lângă Haifa din Israel. Dovezile sugerează că în peșteră s-au desfășurat operațiuni ample de preparare a berii.

În Sicilia, alți arheologi au descoperit urme de ulei de măsline pe fundul unui vas ce data din anul 2000 î.Hr.

În Egipt, cercetătorii au descoperit o substanță într-un borcan spart, vechi de 3.300 de ani. Se pare că substanța albicioasă din interior era brânză.

Un cal și un altar în cenușa din Pompei

La aproximativ 2.000 de ani de la erupția vulcanului Vezuviu, ce a distrus străvechiul oraș roman Pompei, arheologii au descoperit corpul intact al unui cal și un altar perfect conservat.

O fetiță de 8 ani a descoperit o sabie pre-vikingă

Tânăra suedeză Saga Vanecek a descoperi o sabie, ruginită, în timp ce se juca pe malul lacului Vidostern. Specialiștii muzeului din regiune au estimat că sabia ar putea proveni din secolele V-VI, precedând perioada vikingă cu sute de ani.

Cea mai veche epavă intactă, pe fundul Mării Negre

O echipă de cercetători a descoperit epava unei nave comerciale grecești în apropierea țărmului din Bulgaria. Lipsa oxigenului din zonă a ajutat la menținerea într-o stare aproape intactă a navei, timp de aproximativ 2.400 de ani. Aceasta este una dintre cele 60 de epave pe care cercetătorii le-au descoperit în cadrul misiunilor desfășurate timp de trei ani în adâncurile Mării Negre.

Piramidele au fost construite cu un sistem de rampe

O echipă de arheologi din Egipt au anunțat descoperirea rămășițelor unui sistem unic de rampe, ce datează din perioada faraonului Khufu. Acestea ar fi fost utilizate pentru transportarea pietrelor din cariera de alabastru Hatnub, aflată în zona estică a deșertului din Egipt.

Piramidele sunt construite în mare parte din granit. Descoperirea susține teoriile conform cărora constructorii au utilizat rampe și frânghii pentru a căra pietrele pe distanțe lungi.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -