Recital al absurdului dat de premierul român Nicolae Ciucă miercuri, la sediul Guvernului, în fața unor studenți băgați complet în ceață de cuvintele haotice, fără niciun sens, pe care generalul le-a adunat la un loc în propoziții interminabile. Discursul a fost atât de confuz și neinteligibil, încât oamenii din biroul de presă al Guvernului au încercat să-l „repare”, modificând în transcript ceea ce spusese, de fapt, primul ministru.
Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major al Armatei și ministru al Apărării, pus de președintele Iohannis premier al României în toamna trecută și în fruntea PNL astă-primăvară, este acuzat de plagiat în teza de doctorat. Autoarea dezvăluirilor privind plagiatul lui Ciucă, jurnalista Emilia Șercan, a fost supusă unor atacuri și campanii de compromitere venite chiar dinspre instituțiile statului. Plângerile privind plagiatul lui Ciucă au fost mușamalizate în Justiție.
Discursul lui Nicolae Ciucă e cu atât mai surprinzător cu cât a fost rostit în aceeași în care un alt lider, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ținea un speech antologic, veritabilă capodoperă oratorică a cărei tehnică poate fi oricând studiată la cursurile de specialitate.
Mai jos, fragmente din discursul premierului Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: „Să avem convingerea că, prin ceea ce reuşim să realizăm, nu se întâmplă nimic mai complicat decât a face ca instituţiile statului să funcţioneze, a face ca relaţia dintre stat şi cetăţean să fie una cât se poate de simplă şi de onestă“
„Nu doresc să folosesc cuvinte mari, cred că această activitate trebuie să fie una cât se poate de simplă, cât se poate de transparentă pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi, astăzi, trebuie să o complicăm prin cuvinte și prin expresii și cred că ceea ce este cel mai important este să facem în așa fel încât să putem să creăm acel cadru prin care să facem o Românie funcțională. (…)
Este important să creăm acel cadru prin care să facem o Românie funcţională, să avem convingerea că, prin ceea ce reuşim să realizăm, nu se întâmplă nimic mai complicat decât a face ca instituţiile statului să funcţioneze, a face ca relaţia dintre stat şi cetăţean să fie una cât se poate de simplă şi de onestă și să avem acea motivaţie interioară şi acea bucurie ca, acolo unde ne desfăşurăm activitatea, să putem să ne stabilim şi să ne asumăm obiective şi să fim convinşi că, prin ceea ce facem, avem cu adevărat contribuţia noastră și nu este nevoie de contribuțșii mari deosebit de consistente, e nevoie de contribuții mici dar puse una lângă alta să realizeze așa cum spuneam acel obiectiv important pentru noi de modernizare și reformă a statului. (…)
Nu am să vă cer o chestiune care să se reflecte în aceeași imagine, în schimb vă provoc să avem de la dumneavoastră propunerile care să contribuie la tot ceea ce înseamnă parcursul activității guvernamentale, propuneri care să fie susținute și pe care să le susțineți de aici înainte, indiferent cine va fi la guvernare, astfel încât să existe această agregare între ceea ce reprezintă astăzi un proiect guvernamental, cu angajamente politice, cu ceea ce înseamnă așteptările și viziunea celor care nu peste mult timp vor ocupa funcții în aparatul guvernamental și își vor asuma responsabilitatea conducerii diverselor instituții guvernamentale sau neguvernamentale, care împreună construiesc proiectul de țară și contribuie fundamental la punerea în aplicare a programelor pe care noi le asumăm politic.“
Emil Bobu era general in limba romana, maCiuca nici gradul de soldat nu-l merita. Un individ dus de apa sistemului pana in scaunul de prim-ministru, dar este un mediocru, imbuibat al vremurilor, lipsit de orice experienta si expertiza pentru functia pe care o ocupa. Sa te fereasca D-zeu de hoti si de prosti in viata.