duminică, aprilie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMemorabilul mesaj al lui Zelenski către ruși, de ziua națională a Ucrainei:...

Memorabilul mesaj al lui Zelenski către ruși, de ziua națională a Ucrainei: „Pentru noi nu contează ce fel de armată aveți; ceea ce contează pentru noi este pământul nostru. Vom lupta pentru el până la sfârșit!”

-

Ucraina va lupta până la sfârșit, indiferent de costuri și consecințe, iar sfârșitul înseamnă victoria, eliberarea tuturor teritoriilor de sub cizma rusească – acesta a fost mesajul memorabil pe care Volodimir Zelenski l-a dat pe 24 august, la împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenței țării sale și la 6 luni de la începutul invaziei. Liderul ucrainean le-a transmis și rușilor ceva ce ar trebui să le dea fiori: „Nu contează pentru noi ce fel de armată aveți; ceea ce contează pentru noi este pământul nostru“.

Încă o dată, Zelenski s-a dovedit miercuri tipul de lider providențial, capabil să strângă în jurul său, cu vorba și cu fapta, un popor întreg într-un moment de cumpănă al existenței sale. Despre președintele ucrainean, istoricul Armand Goșu – unul dintre cei mai buni rusoloși și sovietologi din România – spunea în urmă cu două luni, la Bookfest, că „este singurul lider churchillian din lume la ora actuală”.

Într-un moment în care războiul stagnează, Rusia ocupă 20% din teritoriul Ucrainei și există riscul ca lumea să obosească în susținerea sa față de Kiev – lucru pe care și mizează acum Putin –, Zelenski a dat un semnal de referință, la fel cum a făcut și în prima zi a invaziei, când la propunerea americanilor de a-l evacua din țară a răspuns că are nevoie de muniție și arme, nu de locuri unde să fugă.

Ca de obicei, simbolistica discursului lui Zelenski a fost excelentă, foarte bine gândită. Mesajul a fost conceput în așa fel încât să se adreseze simultan propriului popor, aliaților și rușilor.

- Advertisement -

Ucrainenilor le-a reamintit pentru ce luptă, le-a spus că prin această luptă s-a schimbat o țară și un popor și și-au căpătat respectul față de sine.

Occidentului i-a reamintit că nu există altă cale de a se ajunge la pace decât prin înfrângerea Rusiei și recăpătarea tuturor teritoriilor naționale ocupate de trupele lui Putin – mesaj cu aluzie mai ales la acei politicieni care încearcă să sugereze că s-ar putea angaja negocieri în care Ucraina “să facă un compromis”.

În sfârșit, rușilor li s-a transmis că nu trebuie să-și facă iluzii, ucrainenii „vor muri cu ei de gât”, nu există îndurare și cale de mijloc în acest război declanșat din senin de imperiul lui Putin, iar cuvintele “concesie” ori “compromis” au fost “distruse de rachete pe 24 februarie”.

- Advertisement -

Zelenski: „Vom ridica mâinile doar o singură dată: când vom sărbători victoria noastră. Toată Ucraina. Fără concesii sau compromisuri. Nu cunoaștem aceste cuvinte; ele au fost distruse de rachete pe 24 februarie“

„În aceste șase luni am schimbat istoria, am schimbat lumea și ne-am schimbat pe noi înșine… Am început să ne respectăm pe noi înșine. Am înțeles că, în ciuda oricărui ajutor și sprijin, nimeni în afară de noi nu va lupta pentru independența noastră. Și ne-am unit.
Nu contează pentru noi ce fel de armată aveți; ceea ce contează pentru noi este pământul nostru. Vom lupta pentru el până la sfârșit.

Fiecare nouă zi este un nou motiv pentru a nu renunța. Pentru că, după ce am trecut prin atâtea, nu avem dreptul să nu ajungem până la linia de sosire. Care este sfârșitul războiului pentru noi? Obișnuiam să spunem: pace. Acum spunem: victorie.

Vom ridica mâinile doar o singură dată: când vom sărbători victoria noastră. Toată Ucraina. Pentru că noi nu ne schimbăm pământurile și oamenii noștri.

Pentru noi, Ucraina este toată Ucraina. Toate cele 25 de regiuni, fără concesii sau compromisuri. Nu cunoaștem aceste cuvinte; ele au fost distruse de rachete pe 24 februarie.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit. De ce tac reprezentanții României la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară?

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

* ODĂ. De la Bogdan Chirieac, cu toată dragostea: „Rareș Bogdan își suflecă mânecile pentru guvernare: «Nu voi ezita să fac acest pas pentru România»”

* FSB pretinde că a și găsit vinovatul pentru uciderea Dariei Dughina: Natalia Vovk, o ucraineancă de 43 de ani, membră a regimentului Azov, intrată în Rusia împreună cu fetița sa de 12 ani

* Cum ar fi fost fabricată „asasina” Dariei Dughina. „Rusia a încercat să netezească pixelii neuniformi din imagine și să insereze o altă fotografie în certificat”

* „Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -