De necrezut, dar adevărat: rușii chiar au săpat tranșee și au fortificat poziții în Pădurea Roșie de lângă Centrala Atomică de la Cernobîl, o zonă foarte radioactivă unde civililor le este interzis să intre după accidentul nuclear din 1986! Imagini și fotografii luate din înregistrări cu drone confirmă zvonurile apărute încă de acum câteva săptămâni privind nesăbuitul gest prin care invadatorii s-au expus inutil și inconștient unor pericole mortale.
După retragerea rușilor din nordul și nord-estul Ucrainei ies la iveală nu doar atrocitățile și distrugerile fără seamăn, ci și acte de o prostie rară. O înregistrare făcută de armata ucraineană cu drona și publicată pe rețeaua de socializare Telegram (larg răspândită în țările ex-sovietice) și Twitter de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare ucrainene, se văd gropi și tranșee ale unor fortificații militare abandonate într-o parte din Zona de Excludere din jurul Cernobîlului, cunoscută sub numele de Pădurea Roșie, scrie CNN.
Potrivit Reuters, Pădurea Roșie a fost numită astfel când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit o cantitate imensă de radiații eliberate în atmosferă la explozia din 1986 de la Cernobîl – cel mai grav dezastru nuclear din istorie.
Video proof. russian command did order its soldiers to dig fortifications near the Chornobyl nuclear power plant in the radioactive Red Forest in March, 2022. Complete neglect of human life, even of one’s own subordinates, is what a killer-state looks like. pic.twitter.com/VLjNTaW3T3
— Defence of Ukraine (@DefenceU) April 6, 2022
Acum, în această pădure considerată cea mai poluată din întreaga Zonă de Excludere de la Cernobîl se pot vedea urme de tancuri și terenuri puternic fortificate lăsate în urmă de soldații ruși. Zona unde au campat invadatorii este interzisă tuturor celor care nu lucrează la centrala atomică sau nu au o autorizație specială.
Energoatom a dat un comunicat în care menționează că nu este clar ce făceau trupele rusești în Pădurea Roșie și că este posibil ca acestea să fi fost expuse semnificativ la radiații atunci când au săpat sau au făcut diverse lucrări acolo. Praful radioactiv gros ridicat de vehiculele rusești grele ar fi putut fi inhalat de către trupe, care nu purtau echipament de protecție împotriva radiațiilor, au declarat lucrători ai uzinei din apropiere care i-au văzut cu ochii lor pe militarii ruși.
Cernobîl a căzut în mâinile rușilor în prima săptămână a războiului din Ucraina. Săptămâna trecută, trupele rusești și-au anunțat intenția de a pleca și au predat controlul personalului ucrainean. În prezent, centrala se află din nou sub controlul autorităților ucrainene.
Probabil un alt Cernobîl ca să mai învețe.