Un moment de-a dreptul comic a avut loc joi la televiziunea rusească de stat Rossia 1, unde un înalt oficial din conducerea Armatei le-a cerut moderatorilor, fără să-și dea seama că e deja în direct, să nu-l întrebe de dronele iraniene, pentru că oficial nu se poate recunoaște proveniența lor. Scena a făcut deliciul utilizatorilor de Telegram și Twitter, care au redistribuit-o masiv.
Întâmplarea a avut loc în timpul emisiunii „Orușenie Mira”, când în platou a fost invitat Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, membru al Consiliului Public din Ministerul Apărării.
Înainte ca vreuna din gazde să apuce să-l atenționeze sau să-i facă vreun semn, demnitarul le-a spus, în timp ce intra în scenă și se îndrepta spre fotoliul unde urma să stea: „Nu vrem să zdruncinăm prea mult barca, așa că vă rog să nu vă concentrați prea mult pe dronele iraniene, ca în povestea aia clasică: ai un dobitoc, dar nu se vorbește de el. Știm cu toții că sunt iraniene, dar autoritățile nu recunosc acest lucru“.
A great hot mic moment: the expert, member of the Russian Defense Ministry’s Public Council, urges the hosts not to mention that the drones used in recent strikes are Iranian, since the authorities refuse to admit that: „It’s like an as* — you have it, but don’t say the word.” pic.twitter.com/BKFYwtct1g
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 20, 2022
Gazdele n-au spus niciun cuvânt, s-au prefăcut că nu aud și au continuat adresându-i întrebări despre „piața mondială, industrie și vânzările de arme”.
În urmă cu câteva săptămâni s-a aflat că Moscova a cerut Iranului drone, pentru a le folosi în Ucraina. E vorba despre modelul Shahed-136, niște aparate ghidate poreclite „drone sinucigașe” pentru că sunt încărcate cu explozibil și lansate către țintă. Despre faptul că Rusia a epuizat stocurile de rachete se vorbește de multă vreme, dar contactarea regimului fundamentalist de la Teheran pentru a primi aceste drone imprecise și de proastă calitate confirmă toate știrile anterioare.
Dronele Shahed-136 sunt prea imprecise și prea ușor de doborât ca să fie aruncate asupra obiectivelor inamice -, așa că Rusia le folosește mai degrabă în bombardamente de teroare. Aparatele au fost lansate asupra cartierelor rezidențiale din orașele ucrainene, asupra centralelor termice și electrice.
Oficial, Moscova nu recunoaște însă că a fost nevoită să importe armament din Iran. A confirma acest lucru ar însemna ca rușii să accepte că industria lor de război nu e așa formidabilă precum pretind, că sancțiunile internaționale și-au făcut efectul, că au ajuns la fundul sacului cu propriile rachete (chiar și cele sovietice de acum 30-40 de ani erau mai bune decât aceste drone iraniene) și că, de fapt, nu sunt deloc „a doua armată a lumii”.
Pentru Moscova, pentru Putin personal și pentru orgoliul poporului de rând, o asemenea umilință ar fi de neacceptat.