vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Experți: Rusia rămâne fără tancuri. Pe front sunt trimise acum bătrânele...

VIDEO. Experți: Rusia rămâne fără tancuri. Pe front sunt trimise acum bătrânele T-62, semn că s-au epuizat stocurile de blindate moderne. Tancurile vechi de 60 de ani „sunt capcane mortale pentru echipajele lor”

-

Rusia a început să scoată din depozite, pentru a echipa noile sale batalioane tactice, bătrânele tancuri T-62, blindate proiectate la sfârșitul anilor 1950 și care au, în marea lor majoritate, o vechime de 60 de ani. Apariția acestor veritabile piese de muzeu a fost semnalată de Statul Major General al Armatei Ucrainei și confirmată vizual de mai mulți observatori independenți. Experții care analizează războiul din Ucraina afirmă că acesta este semnul că rușii și-au epuizat stocurile de tancuri modernizate T-72, T-80 și T-90. Aruncarea în luptă a vechilor T-62 este un semn de disperare.

Conform estimărilor, Rusia avea la începutul invaziei în Ucraina cea mai mare flotă de tancuri din lume: circa 2.900 model T-72, T-80 și T-90 în serviciul activ și încă aproximativ 10.000 în depozite. Dintre acestea din urmă, o mare parte sunt din modele mai vechi: circa 2.000 – T-64, 2.500 – T-62 și 2.800 – T-55.

Până în prezent, Ucraina proclamă că a distrus sau capturat circa 1.300 de tancuri rusești. Afirmația poate fi pusă la îndoială, dar apariția unor tancuri atât de vechi precum T-62 vine să confirme că în tabăra rusă sunt probleme majore. Dacă războiul se prelungește, Moscova va rămâne efectiv fără tancuri pe care să le mai arunce în luptă, estimează specialiștii.

Tancurile T-62 sunt cu totul altfel proiectate decât cele folosite până acum de Rusia în Ucraina. Folosesc altă muniție și alte piese, ceea ce va necesita un nou lanț logistic

Istoricul britanic Chris Owen, care a avertizat încă de săptămâna trecută că puterea ofensivă a Rusiei se deteriorează rapid, iar problema tancurilor începe să devină critică din cauza pierderilor, a corupției și a proastei întrețineri, spune că trimiterea tancurilor T-62 va genera noi probleme uriașe din punct de vedere logistic.

- Advertisement -

Tancurile T-62 sunt o cu totul altă generație față de modelele folosite până acum de Rusia în război. Nu au doar performanțe net inferioare, dar folosesc și altă muniție, iar pentru ele sunt necesare alte piese de schimb, incompatibile cu cele de pe T-72, T-80 și T-90. Pentru logistica rusească, deja falimentară, va fi o provocare majoră să asigure un flux separat pentru tancurile T-62.

Aceste blindate, care au o amplasare a muniției chiar mai nefericită decât cea de pe T-72, blindaj mai subțire și o mulțime de alte neajunsuri, vor fi adevărate capcane ale morții în Ucraina, unde nici măcar cele mai noi tancuri rusești, T-90, nu au făcut față rachetelor Javelin și NLAW. Tancurile T-62 pot fi scoase din luptă și cu lansatoare antitanc de model vechi, scrie Chris Owen, lucru demonstrat deja în războaiele din Afganistan (anii 1980) și Siria (2014-2016).

- Advertisement -

Din aceste motive, specialistul anticipează că Rusia nu va avea, totuși, curajul să arunce în prima linie aceste blindate demodate, urmând să le folosească, probabil, ca rezerve pe câmpul de luptă.

Mai jos, analiza implicațiilor privind decizia Rusiei de a scoate din depozite tancurile T-62, vechi de 60 de ani, pentru a fi folosite în Ucraina.

„În mediul saturat de rachete antitanc din Ucraina, T-62-urile vor fi capcane mortale pentru echipajele lor. Este improbabil ca acestea să reziste chiar și la rachetele antitanc vechi și au un spațiu de depozitare a muniției îngrozitor de expus în interiorul fuselajului“

„Rusia rămâne fără tancuri. Aceasta este concluzia inevitabilă a rapoartelor conform cărora transportă o parte din cele 2.500 de T-62 pe care le-ar avea stocate pentru a sprijini războiul din Ucraina. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere logistic și operațional? Câteva observații și deducții.

T-62 este într-adevăr un tanc foarte vechi. Proiectat la sfârșitul anilor 1950 pentru a concura cu Chieftain-ul britanic și M60-ul american, unele exemplare din bazele de depozitare rusești se apropie probabil de 60 de ani. Producția a încetat în 1975, după care a fost în mare parte retrogradat la rolul de rezervă.

Acestea fiind spuse, este puțin probabil ca Rusia să își reactiveze cele mai vechi T-62. Este mai probabil ca tancurile care sunt transportate în Ucraina să fie T-62M-uri, modernizate în 1983 cu îmbunătățiri în materie de protecție și mobilitate și un nou sistem de control al focului.

Să luăm mai întâi în considerare modul în care Uniunea Sovietică/Rusia a folosit T-62 în trecut din punct de vedere operațional.

T-62-urile au fost folosite intens în Afganistan în anii 1980 și în Cecenia în anii 1990, suferind pierderi grele – potrivit unor surse americane, aproape 325 de T-62-uri au fost pierdute în războiul sovieto-afgan. Rusia a folosit ultima dată T-62-uri în luptă în 2008, în timpul scurtului război din Georgia.

Rusia a renovat aproximativ 60-120 de T-62 pentru a participa la exercițiul militar Vostok din 2018, desfășurat în Siberia și în Orientul Îndepărtat rusesc. Un blogger rus a postat un interesant fotoreportaj cu lucrările de renovare care se desfășoară la Arseniev.

Unele dintre aceste T-62 au fost probabil trimise ulterior în Siria pentru a înlocui pierderile substanțiale din război ale armatei siriene. Alte câteva mii de T-62 sunt încă în uz în întreaga lume. Se pare că 900 au fost desemnate în Rusia ca rezervă de mobilizare.

Ucrainenii nu au precizat câte T-62 rusești sunt reactivate. Multe unități depozitate sunt probabil într-o stare foarte proastă. Am evidențiat deja o serie de probleme, inclusiv condițiile de depozitare, furtul și corupția.

În special, este foarte puțin probabil ca T-62-urile depozitate să aibă sisteme optice sau de control al focului moderne. Este posibil ca Rusia să fi canibalizat exemplare inutilizabile ale unor tancuri mai moderne depozitate, cum ar fi T-72 sau T-80, pentru a-și adapta sistemele pe T-62-urile pe care le reactivează.

Cu siguranță Rusia nu ar face acest lucru dacă nu ar pierde un număr mare de T72/80/90. Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 1.200 de tancuri. Un grafic al pierderilor arată cât de nesustenabil este acest lucru – tot atâtea pierderi revendicate într-o lună cât în întregul război sovieto-afgan.

T-62 sunt inferioare din toate punctele de vedere tancurilor rusești/sovietice mai moderne. Au un tun mai mic (115 mm față de 125 mm), un blindaj mai subțire, nu au încărcător automat, sisteme de control al focului și radiouri învechite, nu au capacități de luptă pe timp de noapte, viteze mai mici și o cadență de tragere mai mică.

T-62 prezintă, de asemenea, dificultăți logistice semnificative. T-72, T-80 și T-90 au toate o moștenire comună, cu piese și muniție comune și un grad ridicat de interoperabilitate. T-62 are o descendență complet diferită, descinzând din venerabilul T-55.

Acest lucru înseamnă că Rusiei îi va fi mult mai greu să întrețină, să repare și să realimenteze T-62-urile pe teren. Tancurile vor avea nevoie de propriul lor lanț de aprovizionare cu muniție și piese, complet separat de cel al T-72/80/90. În condițiile în care logistica se află sub presiune, acest lucru va fi o provocare.

În mediul saturat de rachete antitanc din Ucraina, unde T-90-urile moderne s-au dovedit vulnerabile, T-62-urile vor fi probabil capcane mortale pentru echipajele lor. Este puțin probabil ca acestea să reziste chiar și la rachetele antitanc vechi și au un spațiu de depozitare a muniției îngrozitor de expus în interiorul fuselajului.

S-a speculat că Rusia ar putea încerca să înlocuiască pierderile de blindate ale grupurilor sale tactice de batalioane (BTG) prin completarea acestora cu T-62 reactivate. Nu cred că acest tip de utilizare în linia întâi este probabilă, din cauza vulnerabilităților tancurilor. Acestea nu s-au descurcat bine în Siria.

În schimb, Statul Major General al Ucrainei spune că T-62 vor fi folosite pentru a echipa grupurile tactice ale batalionului de rezervă. Bănuiesc că ar putea fi folosite în zonele din spate pentru a întări punctele de control și pentru a suprima rezistența – poate și pentru a oferi o asigurare împotriva pătrunderilor ucrainene.

Chiar și tancurile vechi pot fi încă formidabile în astfel de roluri de sprijin. Oricât de vechi ar fi T-62, Rusia ar putea totuși să îl considere un atu util în acest război, deși într-o capacitate strict limitată, departe de arsenalul ucrainean de Javelin, NLAW și Stugna.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -