Votul istoric petrecut joi, la Chișinău, unde Parlamentul a votat că limba oficială a țării este româna și nu „moldoveneasca”, a fost marcat de incidente violente, cu urlete și îmbrânceli provocate de deputații pro-ruși. Exorcizarea acestei fantome a epocii sovietice s-a produs după 30 de ani de zbateri și n-a fost posibilă fără zvârcoliri și tensiuni majore.
Regimul bolșevic a inventat „limba moldovenească” în anii 1920, în așa-zisa Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească pe care a constituit-o în stânga Nistrului, aproximativ pe teritoriul Transnistriei de azi. Prin această manevră, Moscova își justifica pretențiile teritoriale asupra Basarabiei, pretextând că acolo locuiește un popor diferit de români – moldovenii, care nu vorbesc limba română, ci „moldoveneasca”.
După zeci de ani de rusificare, de ștergere a identității naționale și de îndoctrinare sistematică, în Republica Moldova apărută la capătul epocii sovietice, poporul din această țară era convins că e separat de cel român și că vorbește o altă limbă.
Luptele pentru restabilirea identității populației de peste Prut au fost îndelungate, înverșunate și dificile. În 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că limba oficială a republicii este limba română, adjectivul „moldovenească” fiind alternativ și facultativ.
The Moldovan Parliament passed a bill to change the language of official documents from Moldovan to Romanian.
During the consideration of the bill, deputies from the opposition Bloc of Communists and Socialists came out with posters: „Moldova, Moldovans, Moldovan”. pic.twitter.com/lsK8xx5H5w
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2023
Prin votul de joi, 2 martie 2023 – când în Moldova s-a sărbătorit și Ziua Memoriei, comemorarea a 31 de ani de la izbucnirea războiului din Transnistria –, Parlamentul a stabilit că în toată legislația republicii sintagma „limba română” va lua locul celei de „limba moldovenească”.
Proiectul de lege propus de PAS – partidul de guvernământ, al Maiei Sandu – a fost votat de 56 de de deputați din 100.
Acest lucru nu s-a făcut fără zvârcolirile partidei pro-ruse, care rămâne foarte puternică în Moldova. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au năvălit la tribuna centrală, înarmați cu pancarte, și au început să scandeze „Moldova! Moldova!”. Deputații pro-europeni au intervenit și ei, izbucnind altercații. Unele pancarte au fost rupte, oamenii s-au îmbrâncit și jignit, în timp ce președintele de ședință cerea să se calmeze spiritele.
Maia Sandu are un rol greu, sa curete Moldova de borfetul bolsevic. Iliescu a fost cel care a facut lucrarea Moscovei in regiune, care a dus Romania in epoca primitiva si s-a opus unirii cu Moldova care putea fi facuta fara probleme. Astazi 03.03.2023 hoitul kaghebist isi serbeaza venerabila varsta de 93 de ani. La multi ani in conditii specifice unei batraneti grele.
Ăsta este primul pas spre unirea rapidă cu România. Au steagul românesc, au limba română, așa că?, ce să mai așteptăm, ce să mai vorbim. Treburile sunt clare: UNIREA. Că nu vor viermii de ruși? Pe cine mai interesează ce vor barbarii ăștia? Că se vor folosi de acest moment hungurii? Ne doare în cot. Populația magiară de la noi e decimată. Au mai rămas vreo doi-trei cîrcotași, dar și ăia sunt pe ducă. Avem în față un moment fără precedent să redevenim ceea ce am fost, dar, dar, dar, atenție, trebuie să ne curățăm de cancerul rusofil, de cancerul comunist care a pus stăpînire pe România de la 89-ncoace, da? Să nu ne culcăm pe o ureche. Astfel de momente istorice nu pot fi organizate și transformate în bine pentru noi, avînd la conducere acești viermi nenorociți de peneliști, pesediști, udemeriști, și alte stîrpituri, aceste borhoturi împuțite care sunt rușinea țării.
Aveti o imagine deformata despre ce inseamna unirea cu Republica Moldova la ora actuala. Daca, ipotetic, in anii ’90, aceasta s-ar fi putut realiza, acum Romania, ca parte integranta a UE si NATO nu se poate uni teritorial cu Republica Moldova, pentru ca exista niste angajamente asumate si semnate la aderarea la cele doua blocuri. Da, social, economic, cultural, aceste relatii pot fi oricat de stranse intre cele doua tari, nicio problema, dar unirea teritoriala nu e posibila in orizontul apropiat.
Nici vorbă, tataie, da? Americanii ne roagă mereu să facem pasul. Ce tratate, ce prostii? Cine mai respectă tratatele în ziua de azi? Hai să facem un scenariu, da? Luăm pe unul din Burkina Fasso, da?, și întrebăm așaaa: ute, domnule, sunt două țări care au același steag. aceeași limbă și aceeași istorie, și provin din același neam. Ce zici? N-ar trebuia să se unească? Să vezi ce-ți răspunde ăla: păi de ce sunt despărțiți, dacă au totul la fel? Unirea cu pământul de dincolo de Prut e de bun simț istoric. Nu trebuie să le dăm nimănui socoteală pentru unirea nostră, pentru că nimeni nu a îndrăznit să le interzică est germanilor să se unească cu refegeul, da? Și atunci amîndouă țări erau sub incidența acelorași tipuri de tratate, da? De ce ne frică? De cine ne e frică, de viermii ăștia de ruși?